Pessimisme lijkt slecht voor je hart

Facebooktwitterlinkedinmail
pessimisme-2
18 november 2016 – Pessimistische mensen lijken vaker hartproblemen te hebben. Mensen die negatief tegen zaken aankijken hebben tot twee keer meer kans op hart- en vaatziekten.

Onderzoekers van het Paijat-Hame ziekenhuis in Finland onderzochten elf jaar lang 2.267 vrouwen en mannen tussen de 52 en 76 jaar oud. Hen werd zes zinnen voorgelegd waarvan ze moesten zeggen of deze op hen sloegen.

“In onzekere tijden, verwacht ik meestal het beste” en “als er iets fout kan gaan, gebeurt dat ook” waren een paar van de zinnen waarvan de deelnemers moesten zeggen of ze zich er in konden vinden. De antwoorden werden op een schaal van nul tot vier gegeven: vier was helemaal waar, nul helemaal niet.

De cholesterolniveaus, bloeddruk, en glucoselevels van de deelnemers werd door de jaren heen gemeten. In de elf jaar overleden 122 mensen aan hartklachten. Na gecontroleerd te hebben of het overlijden iets te maken kon hebben met roken, diabetes en andere factoren berekenden de onderzoekers hoeveel invloed het pessimisme had op de deelnemers.

De mensen die het hoogst scoorden op pessimisme, bleken twee keer zoveel kans te hebben om te overlijden aan hartklachten. Optimistisch bleek geen effect te hebben.

“Je persoonlijkheid kan gezondheidsklachten verergeren. Als je pessimistisch bent en al wat gezondheidsklachten hebt, is het nog belangrijker om goed op je gezondheid te letten”, aldus hoofdonderzoeker Mikko Pankalainen in BMC Public Health.

Bron; nu.nl

Dit bericht is 2892 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail