Persoonlijk advies voor rokers die willen stoppen

Facebooktwitterlinkedinmail

2 januari 2019 – Onderzoekers van de UvA hebben een programma ontwikkeld om rokers te helpen om te stoppen met roken. Met deze online tool krijgen rokers advies op maat om zo hun kans op een succesvolle stoppoging te vergroten. Met financiële steun van KWF kankerbestrijding en in samenwerking met Maastricht University wordt de effectiviteit van deze interventie nu verder onderzocht en kunnen rokers die willen stoppen hieraan bijdragen.

Ondanks alle campagnes om het aantal rokers terug te dringen rookte volgens het Trimbos Instituut vorig jaar nog bijna een kwart van alle Nederlanders van 18 jaar en ouder. Van deze rokers heeft ruim een derde in datzelfde jaar één of meerdere serieuze stoppogingen ondernomen die niet zijn gelukt. Uit onderzoek is gebleken dat rokers die advies op maat krijgen, zoals in de ontwikkelde interventie, een grotere kans hebben om ook daadwerkelijk te stoppen met roken.

Doe mee aan het programma

Het Persoonlijk Advies bij het Stoppen met roken (PAS) programma staat sinds 18 december online. Rokers die willen stoppen worden van harte uitgenodigd om gebruik te maken van het programma. In de komende maanden onderzoekt communicatiewetenschapper Maria Altendorf van de Universiteit van Amsterdam samen met haar onderzoeksteam de (kosten)effectiviteit van het programma. De rokers die de komende maanden deelnemen vergroten hierdoor niet alleen hun kans om hun stoppoging tot een succes te maken, maar dragen ook bij aan dit onderzoek.

Hoe is het programma tot stand gekomen?

Het PAS programma bouwt voort op een eerdere versie van de online tool die aan Maastricht University is ontwikkeld. Naar deze originele versie zijn meerdere onderzoeken gedaan, waaruit is gebleken dat het programma zowel effectief is, het lukt aanzienlijk meer mensen blijvend te stoppen met roken, als kostenbesparend, het programma is goedkoper dan de gebruikelijke zorg via de huisarts/praktijkondersteuner.

In de originele versie van het PAS programma kreeg een roker persoonlijke adviezen, waarbij de inhoud op maat was gemaakt op basis van zijn of haar unieke situatie. In de nieuwe versie wordt er niet alleen rekening gehouden met welke informatie een roker krijgt, maar ook hoe deze informatie aan de roker wordt gegeven. Door rekening te houden met de individuele voorkeuren van rokers hopen de onderzoekers de effectiviteit van het programma verder te verhogen en nóg meer rokers te helpen om te stoppen met roken.

Meer informatie

Deelnemen aan het PAS programma kan via: deelname PAS link.Deelnemers ontvangen een eenmalige cadeaubon van 10 euro.

Voor meer informatie kan er contact worden opgenomen met Maria Altendorf: m.b.altendorf@uva.nl

Titel project: Taking online computer-tailoring forward: The effectiveness of message frame tailoring in online smoking cessation communication

Interessante links

Bron: uva.nl

Dit bericht is 3306 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail