Pas op voor bezuinigingen met negatief effect op mentale gezondheid

Facebooktwitterlinkedinmail

23 augustus 2023 –  De Nederlandse ggz waarschuwt politieke partijen en Kamerleden voor mogelijke bezuinigingen die een negatief effect hebben op de mentale gezondheid. In een reactie op de Ombuigingslijst 2023 van het Ministerie van Financiën schetst de vereniging de negatieve consequenties van enkele voorstellen. In veel gevallen lijken maatregelen de staatsuitgaven wellicht te verminderen, maar veroorzaakt het elders kosten doordat de druk op mentale gezondheid ervan toeneemt.

Politieke partijen kijken onder meer naar de Ombuigingslijst bij het opstellen van hun verkiezingsprogramma’s. Lees hier de volledige reactie.

Ombuigingslijst
Het ministerie van Financiën publiceert elk jaar rondom Prinsjesdag een nieuwe ombuigingslijst. Met het oog op de verkiezingen is deze lijst dit jaar eerder beschikbaar gesteld. De ombuigingslijst 2023 bevat een overzicht van mogelijkheden om uitgaven te verlagen (bezuinigingen/besparingen) om daarmee de overheidsfinanciën te verbeteren. De ombuigingslijst is door het ministerie van Financiën gemaakt en geeft geen oordeel over de wenselijkheid van de maatregelen.

Politieke afweging
Of bezuinigingsmaatregelen wel of niet door partijen worden overgenomen is dus een politieke afweging. De lijst wordt door ministeries ook gebruikt bij het maken van begrotingskeuzes: die worden bij de Miljoenennota met Prinsjesdag duidelijk.

Zorgen de Nederlandse ggz
De Nederlandse ggz ziet voor de ministeries VWS, SZW en J&V bezuinigingsvoorstellen op de Ombuigingslijst staan die zorgwekkend zijn. Denk aan het instellen van een eigen bijdrage voor ggz of jeugdhulp, het terugdraaien van de toegang tot Wlz voor mensen met ggz-problematiek of het stoppen van beleid dat helpt de problematiek in de zorgarbeidsmarkt het hoofd te bieden.

De reactie is een aanvulling op het verkiezingspamflet  waarin De Nederlandse ggz politieke partijen al punten noemt ter verbetering van de mentale gezondheid en ggz.

Bron: denederlandseggz.nl

Dit bericht is 2073 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail