Opnieuw vanwege grote belangstelling: online workshop over de polyvagaaltheorie met Deb Dana

Facebooktwitterlinkedinmail

22 september 2022 – De polyvagaaltheorie (ontwikkeld door dr. Stephen Porges) geeft inzicht in de werking van het autonome zenuwstelsel en de impact van traumatische ervaringen. Wereldwijd groeit de belangstelling voor deze theorie en wordt hij steeds vaker ingezet in de therapeutische praktijk. Tijdens deze workshop leer je over de theorie, hoe je deze in je therapeutische werk kunt integreren en ga je de werking van het zenuwstelsel beter begrijpen aan de hand van oefeningen.

Het autonome zenuwstel

Iemand die opgroeit in een veilige omgeving, zal een veerkrachtig zenuwstelsel hebben dat zich flexibel beweegt tussen de verschillende toestanden van arousal en rust. Door traumatiserende gebeurtenissen en onveilige gehechtheid verliest het zenuwstelsel echter deze flexibiliteit, met als gevolg dat iemand vast komt te zitten in een geactiveerde en/of geblokkeerde toestand. Verbondenheid en vertrouwen lijken dan niet meer tot het spectrum van mogelijke ervaringen te behoren. Door in de therapeutische praktijk vanuit de polyvagaaltheorie te werken kan het autonome zenuwstelsel zijn natuurlijke veerkracht terugkrijgen.

Gevolgen van traumatische ervaringen

De polyvagaaltheorie leert ons dat trauma het proces verstoort waarin het autonome zenuwstelsel ‘signaleert’ dat de traumatiserende gebeurtenissen voorbij zijn en het hier en nu veilig is. Cliënten met een traumageschiedenis ervaren vaak intense, op bescherming gerichte responsen van hun zenuwstelsel, die ervoor zorgen dat zij overlevingsgedrag blijven vertonen. Deze adaptieve reacties worden een patroon waarop automatisch wordt ‘ingelogd’. Hun vermogen zichzelf te reguleren en relaties aan te gaan neemt af. Een werkwijze gebaseerd op de polyvagaaltheorie kan cliënten helpen om deze ingesleten (vroegkinderlijke) gewoontepatronen van hun autonome zenuwstelsel te gaan loslaten.

De workshop

Deb Dana is wereldwijd de belangrijkste vertaler van de polyvagaaltheorie naar de therapeutische praktijk. In haar ervaringsgerichte workshop leer je over de basisprincipes van de polyvagaaltheorie en ontdek je hoe je – zelf gereguleerd – een bron van regulatie voor je cliënten kunt zijn. Je gaat oefenen met interventies om getraumatiseerde cliënten te helpen hun vertrouwde zelfbeschermingsreacties te doorbreken, en de vaardigheden op te doen die nodig zijn om veiligheid te kunnen ervaren.

Online workshop: De polyvagaaltheorie in therapie

De workshop bestaat uit vier woensdagmiddagen + een Q&A:

Module 1: 18 januari 2023

Module 2: 25 januari 2023

Module 3: 8 februari 2023

Module 4: 15 februari 2023  (14.00 tot 17.15 uur)

Q&A: 8 maart 2023 (14.00-15.30 uur)

Voor meer informatie: www.uitgeverijmens.nl/workshop

Deb Dana is de auteur van onder meer de boekenserie ‘De polyvagaaltheorie in therapie’: https://uitgeverijmens.nl/product-categorie/auteurs/deb-dana

Bron: persbericht

Dit bericht is 2161 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail