Omgaan met schizofrenie -Toneelgroep De Stoelen speelt ‘Ik en Mijn Broer’

Facebooktwitterlinkedinmail

11 april 2017 – De Toneelgroep De Stoelen maakte een voorstelling waar mantelzorgers en zorgverleners veel in herkennen. Gebaseerd op persoonlijke ervaringen. Actrice Barbara Gozens groeide op met een jongere broer. Rond zijn vijfentwintigste werd bij hem de diagnose gesteld: schizofrenie. Tot op heden wordt zij daar bijna dagelijks mee geconfronteerd.

In de scènes krijgen momenten uit haar leven en het leven van haar broer op een theatrale wijze gestalte. Daarbij krijgen we inzage in de manier waarop zij als naaste familielid met haar broer en zijn psychiatrische problemen omging, en daar nog steeds mee omgaat. De broer noemen we in dit stuk niet bij zijn werkelijke naam. Hij heet nu Johan.

Barbara wordt in het stuk als het ware haar broer, muzikaal ondersteund. Ook kruipt ze in de huid van haar moeder of speelt ze zichzelf als puberend meisje. We volgen het levensverhaal van de broer en haar ervaringen in de tijd. En tenslotte wat dit allemaal voor haar in haar leven betekent.

Een voorstelling met een lengte van ongeveer een uur. En een voorstelling die ondanks de tragiek ook de humor van de situatie laat zien.

‘Ik en Mijn Broer’ is toegankelijk voor een breed publiek. Humor, muziek (gitarist Hugo van Riet) en serieuze momenten wisselen elkaar af. Binnen de GGZ werd dit stuk al vele malen met succes gespeeld. Recent nog in Maastricht en Heerlen voor Stichting Mondriaan.

Een greep uit de reacties:

Het werd levensecht gespeeld. Je voelde de onmacht, angst en dramatiek. 

Prettig om te horen dat je niet alleen bent.

Deze voorstelling was heel herkenbaar voor mij. 

Het was voor mij een eye-opener. Alleen maar complimenten.

Zeer geschikt voor hulpverleners om deze kant van het werk en de zorg te leren kennen. Het geeft nog meer begrip.

Boekingen.

De voorstelling is bijzonder geschikt  voor instellingen binnen de Geestelijke Gezondheidszorg.  De voorstelling kan in overleg aangepast worden. Wij kunnen deze voorstelling bij u op locatie spelen, in het kader van een bijeenkomst van zorgverleners en/of naastbetrokkenen, of als onderdeel van een training of een symposium.

Voor meer informatie: zie onze website www.toneelgroepdestoelen.nl  . Of mail naar tgdestoelen@xs4all.nl

Schrijver en regisseur Hans van Hechten en actrice Barbara Gozens

Bron: persbericht

Dit bericht is 10713 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail