Omega-3 positief effect bij antidepressiva

Facebooktwitterlinkedinmail

omega 3

28 april 2016 – Bepaalde voedingssupplementen hebben een positieve invloed op de effecten van antidepressiva. Het medicijn zou vooral met omega-3 statistisch gezien een betere uitwerking hebben op de gemoedstoestand, zo meldt nu.nl.

Dat concluderen onderzoekers van de universiteit van Melbourne en Harvard. Op basis van veertig klinische onderzoeken wereldwijd bestudeerden zij in hoeverre bepaalde voedingssupplementen gebruikt kunnen worden bij behandeling van klinische depressie in combinatie met antidepressiva, zoals SSRI.

Naast de visolie zouden ook bepaalde aminozuren, foliumzuur en vitamine D de effecten van het gebruik van stemmingsverbeteraars versterken.

Visolie
“Veel studies hebben aangetoond dat omega-3 heel goed is voor de gezondheid van de hersenen in het algemeen en het ook voor het verbeteren van de gemoedstoestand, maar dit is de eerste analyse die kijkt naar het gebruik van dit supplement in combinatie met antidepressiva”, aldus onderzoeksleider Jerome Sarris.

Volgens de Australische onderzoeker zijn medici terughoudend om zogenaamde nutraceuticals voor te schrijven. Met nutraceuticals wordt functionele voeding bedoeld waarvan bewezen is dat ze een relatie hebben met het handhaven van gezondheid. Vaak is er een gebrek aan wetenschappelijk bewijs over de toegevoegde waarde hiervan.

Sarris benadrukt dat patiënten niet op eigen initiatief voedingssupplementen moeten gaan nemen. “We willen mensen niet aanmoedigen om zich te haasten om een emmer aan supplementen te kopen. Overleg altijd eerst met een medische professional voordat je aan een behandeling begint.”

Bron: nu.nl

Dit bericht is 10767 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail