Nationaal Plan Hoofdzaken – inspirerend event ‘Minds on the move’

Facebooktwitterlinkedinmail

6 februari 2025 –  Op maandag 3 februari kwamen alle partijen die betrokken zijn Nationaal Plan Hoofdzaken (NPH) bijeen in Utrecht om met elkaar uit te wisselen hoe we meer impact kunnen creëren met de gezamenlijke activiteiten van NPH. Ervaringsdeskundigen, onderzoekers, hoogleraren van diverse universiteiten, zorgprofessionals, beleidsmakers en vertegenwoordigers van patiëntenorganisaties waren aanwezig. Het doel van de dag was om met elkaar óver de grenzen van disciplines en diagnoses te kijken om (nog) beter samen te kunnen werken aan praktische oplossingen voor mensen met hersen- en psychische aandoeningen.

In de ochtend ging dagvoorzitter Inge Diepman op het podium in gesprek met NPH-voorzitter / hoogleraar cognitieve neuropsychiatrie Marie-José van Tol en hoogleraar gliabiologie Elly Hol over het belang van onderzoek, samenwerking, kennisdeling en het aansprekender maken van de activiteiten van NPH voor een bredere groep. Aansluitend nam een panel van zeven mensen zitting aan tafel, die vanuit verschillende invalshoeken het onderwerp ‘betekenisvol leven en betekenisvol werken’ belichtten. Thomas Pruijsen was als ervaringsdeskundige en deskundige op het gebied van werk en stigma namens MIND aanwezig. De conclusie was vooral dat ‘betekenisvol’ voor iedereen wat anders kan zijn en dat men waar mogelijk veel meer naar de individuele mens moet kijken. En dat we ons moeten realiseren dat wanneer je te maken hebt een psychische – of hersenaandoening, je niet altijd terug kunt (of wilt) naar hoe je leven of werk daarvoor was. Of zoals een deelnemer uit een van de middagsessies treffend verwoordde: “Ik hoef niet meer te worden wie ik was, als ik maar net zo kan genieten als ik kon”.

Na de lunch gingen de deelnemers uiteen en namen deel aan verschillende gesprekstafels. Cisca Goedhart, manager Kennis, Innovatie en Onderzoek bij MIND, begeleidde twee sessies. De eerste sessie ging over in hoeverre het gedachtegoed van NPH al in de praktijk, in het eigen werk, is geïmplementeerd en wat goed en minder goed ging. Uit de opmerkingen kwam onder andere naar voren dat het aanvragen van een subsidie mooi is, maar het moet wel ‘precies passen’ binnen de criteria en dat is vaak lastig. Ook personele capaciteit (het gebrek eraan) werd als een obstakel ervaren. Op sommige vlakken werden al wel mooie samenwerkingen genoemd, maar dat kon nog beter volgens de deelnemers.

In de tweede sessie bogen verschillende doelgroepen, waaronder ervaringsdeskundigen, zich over de vraag: Hoe kunnen we het gedachtegoed van NPH verder brengen? Als antwoord hierop kwam onder andere naar voren dat het ‘minder hoog over’ mocht en meer over praktische oplossingen (best practices) zou moeten gaan. Ook zou er wat meer variatie moeten zijn in de ervaringsdeskundigen en zou de betrokkenheid al eerder, vanaf het idee, moeten plaatsvinden.

Alle uitkomsten werden tot slot nog eens samengevat door dagvoorzitter Inge Diepman tijdens het plenaire deel en de bijeenkomst eindigde met een borrel, waarbij er er nog even doorgepraat en genetwerkt worden.

Partners Nationaal Plan Hoofdzaken:

Dit bericht is 430 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail