Merendeel van meldingen over mishandeling wordt te laat onderzocht

Facebooktwitterlinkedinmail

4 februari 2019 – Het merendeel van meldingen over huiselijk geweld of kindermishandeling wordt te laat beoordeeld, schrijft Trouw zaterdag. Dat komt doordat de verantwoordelijke organisaties een nieuwe werkwijze en meldcode hebben. Gezinnen weten daardoor lang niet waar ze aan toe zijn, zo bericht NU.nl

Trouw vroeg de cijfers op bij het Landelijk Netwerk Veilig Thuis, waar elk jaar tienduizenden meldingen binnenkomen. De organisatie opereert niet landelijk, maar de naam wordt gevoerd door 26 verschillende organisaties verspreid door het land.

Gezamenlijk hebben de organisaties afgesproken dat 90 procent van de meldingen binnen vijf dagen beoordeeld moet worden op hun ernst. Daarna wordt er onderzoek gedaan.

Het is de bedoeling dat 80 procent van de onderzoeken binnen tien weken is afgerond. Na zo’n onderzoek kan de organisatie naar bijvoorbeeld Jeugdzorg of naar speciale wijkteams doorverwijzen.

In de laatste drie maanden van 2018 lukte het zeven van de 26 regio’s om binnen vijf dagen met een beoordeling te komen en slechts vijf regio’s slaagde erin om 80 procent van de onderzoeken binnen de gestelde termijn van tien weken af te ronden.

Hierdoor zitten gezinnen lang in onzekerheid. Dat de doelen niet gehaald worden, komt volgens Veilig Thuis door een nieuwe meldcode en een nieuwe werkwijze die op 1 januari zijn ingegaan. De organisatie hoopt dan ook dat de problemen binnen een half jaar zijn opgelost.

Bron: nu.nl

Dit bericht is 2424 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail