Medici richten politieke partij NLBeter op om ‘falend zorgsysteem’

Facebooktwitterlinkedinmail

11 november 2019 – Prominente medici hebben een nieuwe politieke beweging opgericht: NLBeter. Het doel daarvan is om in 2021 als partij mee te doen aan de Tweede Kamerverkiezingen. Dat maakten zij vrijdag bekend via HP/De Tijd en EenVandaag. De artsen hebben NLBeter opgericht uit onvrede over het in hun ogen falende zorgsysteem.

Oprichter Esther van Fenema maakte de nieuwe naam bekend bij EenVandaag. Samen met enkele artsen zal zij in het bestuur van de beweging plaatsnemen.  “Wij gaan meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021. En dat is niet omdat wij zo dolgraag de politiek in willen”, zegt psychiater  van Fenema vrijdag in HP/De Tijd. “Wij doen als dokters al jarenlang mee aan het debat, maar wij zijn tot de conclusie gekomen dat dit niet voldoende is.” Van Fenema hoopt bij de verkiezingen van 2021 op 5 zetels in de Kamer.

Met Van Fenema vormen cardioloog Janneke Wittekoek, longarts Wanda de Kanter, psychiater Ronald Mann en hoogleraar Transitiekunde Jan Rotmans het bestuur van NLBeter. “Wij hebben misschien wel enige invloed, maar uiteindelijk wordt er in Den Haag niet naar ons geluisterd. En wij zien iedere dag in onze spreekkamers welke gevolgen dat heeft voor mensen die zorg nodig hebben”, zegt Van Fenema.

De partij wil komend jaar een programma en kandidatenlijst presenteren, maar een aantal belangrijke punten zijn al geformuleerd. Zo moet wat betreft NLBeter het aantal managers in de zorg met 20 procent naar beneden, moet het preventiebeleid beter worden en wil de partij geen ‘perverse prikkels’ meer in het systeem. Oftewel: artsen niet meer belonen voor het aantal behandelingen, maar voor het gezond maken van patiënten.

Bekijk hier de TV-reportage van EenVandaag met psychiater Esther van Fenema over de oprichting van NLBeter

Bron: nos.nl / EenVandaag.avrotros.nl

Dit bericht is 2777 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail