Landelijk onderzoek naar nieuwe behandelmethode van dwangklachten

Facebooktwitterlinkedinmail

7 mei 2019 – Obsessieve-compulsieve stoornis (OCS), ofwel dwangklachten, hebben een grote negatieve invloed op het leven van patiënten en hun naasten. Op dit moment is Cognitieve Gedragstherapie (CGT) de standaardbehandeling. Het effect van CGT is aangetoond in veel eerder onderzoek. Echter, niet iedereen die CGT afmaakt profiteert er (voldoende) van. Ook zijn er mensen die CGT niet aandurven, omdat ze daarvoor situaties moeten aangaan die angst bij ze oproepen (‘exposure’).

Het zou kunnen dat deze mensen wel profiteren van de Inference Based Approach (IBA), een behandeling zonder exposure. Het effect van IBA is ook aangetoond in eerder onderzoek. Pas als men kan aantonen dat IBA even effectief is als CGT, dan kan Nederlandse patiënten deze alternatieve behandeling worden aangeboden. GGZ Centraal hoopt dat daardoor meer mensen met dwangklachten in Nederland zullen herstellen van hun aandoening.

Daarom is GGz Centraal gestart met de landelijke arrIBA-studie, waarbij zij het effect van IBA vergelijken met dat van CGT. Daarnaast kijken zij bij een gedeelte van de deelnemers met behulp van hersenscans naar de invloed van behandeling op de hersenen. Deelnemers kunnen kiezen of zij mee willen doen aan dit extra hersenscan-onderzoek.

Voor de arrIBA-studie is uw hulp hard nodig! GGZCentraal is op zoek naar personen van minimaal 18 jaar die behandeling voor OCS zoeken en interesse hebben in deelname.

Meer weten? Neem voor meer informatie een kijkje op de website www.arriba-studie.nl of neem contact op met de onderzoekers via arrIBA@ggzcentraal.nl.

Bron: ggzcentraal.nl

Dit bericht is 3770 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail