Lady Gaga pleit voor betere psychische zorg in entertainmentsector

Facebooktwitterlinkedinmail

10 november 2018 – Lady Gaga pleit voor betere geestelijke gezondheidszorg voor mensen die in de entertainmentsector werken. De zangeres hield haar betoog tijdens een awarduitreiking van vakbond SAG-AFTRA in Hollywood, zo meldt NU.nl.

Gaga kampte zelf meerdere malen met depressies en posttraumatische stoornissen. “Ik wou dat er een systeem was dat mij had kunnen beschermen en begeleiden, een systeem om mij in staat te stellen om nee te zeggen tegen dingen waarvan ik dacht dat ik ze moest doen”, vertelt de zangeres.

“Een systeem dat mij in staat had gesteld om weg te blijven uit giftige werkomgevingen of om te werken met dubieuze mensen. Er waren dagen dat ik worstelde of niet naar mijn werk kon. Ik wil dat niet weer meemaken en voorkomen dat andere artiesten dit overkomt.”

Lady Gaga ging tijdens haar speech uitgebreid in op haar eigen psychische crisis die haar ertoe bracht om professionele hulp te zoeken. “Ik begon te merken dat ik een black-out kreeg en minutenlang voor me uit staarde. Ik zag flitsen van dingen waar ik door werd gekweld en die ik had weggestopt in mijn hoofd om mezelf te beschermen. Dat bleken symptomen van een posttraumatische stressstoornis (PTSS) te zijn en ik miste professionals om me heen.”

Lady Gaga kampte met suïcidale gedachten
Volgens de 32-jarige zangeres hadden deze psychische klachten uiteindelijk fysieke pijn, chronische pijn, paniekaanvallen en suïcidale gedachten tot gevolg. “Een lange lijst, maar die lijst heeft mijn leven veranderd en niet ten goede.”

Ze had eerder hulp moeten zoeken, concludeerde ze. “Ik vertel dit omdat het voor mij te laat was. Ik had eerder geestelijke gezondheidszorg nodig. Iemand die de duisternis in mijn binnenste, waar ik mee worstelde, zou zien.”

Gaga hoopt dat er dergelijk initiatief voor vakbondsleden op poten wordt gezet en wil daar een financiële bijdrage aan doen.

Bron: nu.nl

Denk je aan zelfmoord? Praten helpt! Bel 0900-0113 of kijk op 113.nl voor de chatmogelijkheden.

 

Dit bericht is 7062 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail