Kwart van de hulpverleners heeft disfunctionerende collega

Facebooktwitterlinkedinmail

stigma-prevents-treatment-mental-health-problems

24 februari 2016 – Een kwart van de professionals in de gezondheidszorg heeft in 2014/2015 te maken gehad met en disfunctionerende collega. Dat blijkt uit het verschenen onderzoeksrapport met het gehouden onderzoek onder professionals in de gezondheidszorg naar het voorkomen van en omgaan met verminderd functioneren en disfunctioneren van collega’s.

Veel professionals zeggen behoefte te hebben aan ondersteuning bij het aankaarten van de problematiek. Het is ook gebleken dat een open cultuur, waarin het normaal is om elkaar aan te spreken, van groot belang is voor de patiëntveiligheid. Uit het onderzoek is verder gebleken dat professionals die zelf te maken hebben gehad met een periode van verminderd functioneren dan wel een tuchtrechtelijke maatregel opgelegd hebben gekregen veel behoefte hebben aan ondersteuning bij de terugkeer naar een kwalitatief goed niveau van werken.

In de afgelopen jaren heeft het NIP intensief meegewerkt aan dit onderzoek naar verminderd functioneren en disfunctioneren: Het NIP zat in de begeleidingscommissie en heeft het kwantitatieve deel van het onderzoek in 2013 en 2015 uitgezet onder de leden. Beleidsmedewerkers van het bureau van het NIP zijn meermalen geïnterviewd over wat we als beroepsvereniging doen om goed functioneren van onze leden te bevorderen. Dat we als beroepsvereniging veel doen op dit terrein is bevestigd in het onderzoek. Het is de kern van de missie van het NIP: bewaken en bevorderen van de kwaliteit van de zorg. Dat dat direct gevolgen heeft voor de patiëntveiligheid is in dit onderzoek naar voren gekomen.

Bron: psynip.nl

Dit bericht is 2563 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail