Klijnsma: SVB mag PGB-betalingen blijven doen

Facebooktwitterlinkedinmail

SVB, klijnsma

9 maart 2016 –De Tweede Kamer ging gisteravond opnieuw in debat over het pgb-debacle, en dan meer in het bijzonder over de vraag wie de uitbetaling en controle van de zorgbudgetten in de toekomst voor zijn rekening moet en kan nemen. 

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) ruziet nog steeds met ict-leverancier Capgemini over een mislukt project. Staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) trok in 2014 de stekker uit dat project nadat er tientallen miljoenen euro’s aan waren besteed, zo meldt de Telegraaf.

Het betrof het zogeheten multiregelingensysteem, waarmee verschillende uitkeringen konden worden uitgekeerd. Dat debacle kwam nog voor de ellende met de uitbetalingen van de persoonsgebonden budgetten (pgb’s) voor zorg. Er loopt nog steeds een arbitragezaak over de geleden schade, vertelde Klijnsma gisteren.

De hele Tweede Kamer wil dat het kabinet afscheid neemt van de SVB bij de betalingen van de zorgbudgetten. Maar Klijnsma verdedigde de dienst, waar zij de politieke baas van is, door te stellen dat „er ook heel veel goed gaat”. Wat haar betreft blijft de dienst dan ook gewoon de pgb-betalingen doen.

Tien minuten later zei staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid), politiek verantwoordelijk voor de pgb’s, echter het tegenovergestelde. Hij gaat onderzoeken hoe zonder de SVB kan worden gewerkt.

Waar staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken bleef volhouden dat de SVB op haar taak is berekend en deze naar behoren uitvoerde, zei staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid een meerderheid van de Kamer toe de verschillende alternatieven (van een andere uitvoering door de SVB tot decentralisatie en alle vormen daarbij horend) te zullen onderzoeken en wegen,  aldus het AD.

Wel heeft hij, net als Klijnsma, er nog steeds vertrouwen in dat de SVB deze taak aankan. Van Rijn wees erop dat het pgb-systeem ingewikkeld is en blijft, omdat het over veel schijven gaat. ,,In welk model je ook zit, je blijft bezig met verschillende spelers.” Hij wil in de nieuwe opzet, net als de Kamer, veel rekening houden met de mensen die een pgb hebben.

In de zomer moet duidelijk worden welke van de alternatieven levensvatbaar zijn en zal er over de toekomstige uitvoering van de pgb-betalingen een besluit moeten worden genomen. Tot die tijd zullen investeringen in een nieuw ICT-systeem van de SVB worden stilgelegd.

Bron: telegraaf.nl/ ad.nl

Dit bericht is 2857 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail