5 september 2024 –Een stroomdraadje diep in de hersenen, oftewel diepe hersenstimulatie. In Nederland wordt deze behandelmethode bij steeds meer psychiatrische stoornissen onderzocht, zoals bij depressie en de meest recente toevoeging, Anorexia Nervosa. In de eerste aflevering van een nieuw seizoen van het wetenschapsprogramma ‘Focus’ duikt presentator Petra Grijzen dieper in de toepassing van diepe hersenstimulatie. ‘Focus: Brein onder stroom’, Vanavond, 5 september om 20.55 uur bij de NTR op NPO 2.. De uitzending terugkijken kan onderaan dit bericht .
Petra Grijzen volgt Jeannette Nieborg, die al jarenlang met een ernstige depressieve stoornis kampt. Diepe hersenstimulatie is voor haar een laatste redmiddel. Petra ziet hoe haar psychiater Roel Mocking met een kleine stroomaanpassing haar stemming volledig kan doen omslaan. Neurochirurg Pepijn van den Munckhof vertelt dat ze bij Jeannette de elektrode op een nieuwe plek in de hersenen hebben geplaatst, in de hoop dat dit betere resultaten geeft. Maar bij Jeannette geeft het ook vervelende bijverschijnselen. Het blijft zoeken…
Petra volgt ook nieuw onderzoek, zoals naar ‘closed loop’, een zelflerend kastje dat zichzelf aanstuurt, zonder tussenkomst van een arts.
Ondertussen ziet ze ook dat er nog veel onbekend is rondom diepe hersenstimulatie. Waar in het brein moet je zijn? Psychiater Damiaan Denys zegt daarover: ‘Het is een stukje heelal, zou je kunnen zeggen. We zien wel wat sterren. We kunnen wel wat voorspellingen doen. En we vangen signalen op. Maar als je vraagt: weet je echt wat je doet? Dan moet ik eigenlijk zeggen dat we dat niet weten.’
Focus is de crossmediale titel van NTR Wetenschap. Is er een crisis, dan kijken we hoopvol naar wetenschappers en hoe ze ons kunnen helpen. Op TV gaat Petra Grijzen op zoek naar hun oplossingen voor de problemen van deze tijd. Met in elke aflevering een nieuw onderwerp. Focus is de opvolger van Atlas, waarin Petra Grijzen wetenschappers in de studio ontving. Daarnaast is er de Podcast Focus, te vinden in alle podcast-apps met verdieping en is Focus er op YouTube (voor een jongere doelgroep) en op de social kanalen zoals Instagram (wetenschapsnieuws via beeldverhalen) via het kanaal NTR Wetenschap
Uitzending terugkijken kan hier
Bron: ntr.nl
Dit bericht is 436 keer gelezen.