Kamerdebat: Situatie bij CBR verbetert pas in 2021

Facebooktwitterlinkedinmail

12 december 2019 – De situatie bij het CBR is verslechterd, wachttijden zijn nu langer dan ooit te voren. Dat komt volgens minister Cora van Nieuwenhuizen doordat mensen te vroeg hun aanvraag indienen. Pas in 2021 wordt verbetering verwacht. Dat bleek woensdagochtend tijdens het debat in de Tweede Kamer over de misstanden bij het CBR.

Namens de NVA was directeur Karol Henke aanwezig. Eerder al had de NVA contact met Kamerleden. Naar aanleiding daarvan hebben D66 en SP vragen gesteld. Op alle inhoudelijke vragen verwees minister Cora van Nieuwenhuizen naar de Gezondheidsraad. Het was juist de Gezondheidsraad die zich bij het advies aan de regering baseerde op een onderzoek waarin autisme helemaal niet voorkomt.

De NVA heeft maandag 16 december samen met het NAR en Wouter Staal (NVA-ambassadeur en expert op het gebied van Autisme en wetenschappelijk onderzoek) een gesprek met de voorzitter van de Gezondheidsraad.

Stelselherziening
Gesproken werd over rijvaardigheid en medische indicaties. Vragen over deze stelselherziening zal minister van Nieuwenhuizen zo snel mogelijk schriftelijk beantwoorden. Voor het Kerstreces komt er nog een extra kamerdebat over het CBR.

,,De stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid spreekt met alle partijen over de herziening van rijvaardigheid medische indicaties”, zei Van Nieuwenhuizen. ,,De NVA, het NAR of andere wetenschappers met kennis over autisme zijn niet in dit onderzoek betrokken”, reageert Karol Henke. ,,Een gemiste kans!”

Zorgfraude
Eerder maakte de NVA bij de Rijksrecherche en de ministeries van justitie en Infrastructuur en Waterstaat melding van zorgfraude bij het CBR. Desondanks is de minister niet op de hoogte van deze zorgfraude bij de keuringsartsen van het CBR. Zij verwijst door naar de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die al heeft aangegeven dat zij niet over de structurele fraude van de keuringsartsen gaat, maar alleen over individuele artsen. Henke: ,,De minister moet haar huiswerk doen!”

De minister geeft aan dat iedereen van de compensatieregeling gebruik kan maken, dus ook mensen met de diagnose autisme. De NVA gaat voor de 50.000 gedupeerden die de afgelopen 10 jaar ten onrechte een rijbewijskeuring moesten ondergaan een claim indienen.

Bron: autisme.nl

Dit bericht is 2279 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail