Interview Timo de Grefte portefeuillehouder Mentale Gezondheid van de Nederlandse ggz.

Facebooktwitterlinkedinmail

20 februari 2021 – Interview met Timo de Grefte: “Ons werk draait niet om ziekte, maar om gezondheid.” Timo de Grefte is de nieuwe bestuurlijk portefeuillehouder Mentale Gezondheid van de Nederlandse ggz. De leden van de Nederlandse ggz hebben Timo de Grefte per 4 dec 2020 benoemd tot lid van het algemeen bestuur.

De Grefte is sinds 1 april 2020 bestuurder bij GGZ Friesland. Hij heeft ruim 16 jaar werkervaring binnen de geestelijke gezondheidszorg.

Wat is uw persoonlijke drijfveer om te werken als bestuurder in het zorgveld?
“Besturen in de ggz is oprecht mijn plek om drie redenen. Allereerst heb ik enorm veel compassie met mensen die in de knoop zijn geraakt met het leven. Binnen de ggz sector hebben collega’s een bepaalde drive, energie en betrokkenheid juist voor die mensen wat mij enorm aanspreekt.

En tot slot de derde reden: het besturen binnen de ggz is heel divers. Er is echt altijd wat te doen. De ene keer gaat het over geld. Dan is er een lockdown. Vervolgens breek je je het hoofd hoe je met alle partijen om je heen daadwerkelijk beter kan samenwerken. Het werk is iedere dag weer uitdagend.”

Dit interview vindt plaats via Teams in coronatijd tijdens de tweede golf. Hoe kijkt u aan tegen het besturen binnen het zorgveld in coronatijd?
“Vanuit menselijk oogpunt is de lockdown niet leuk, een understatement. Ik houd van mensen en van het werken met mensen. Dat het nu allemaal via schermpjes moet, is niet leuk. Tegelijkertijd kan er online veel ook binnen de ggz, en ben ik er trots op hoe snel we als sector de mogelijkheden naar onze hand hebben gezet.”

Hoe gaat dat binnen GGZ Friesland in coronatijd?
“Wat mij betreft zijn we als GGZ vooral een contactberoep. We willen mensen zien, spreken en voelen. Daarom schakelden wij tijdens de eerste golf snel om bij GGZ Friesland. Wat kan er wel binnen de RIVM-maatregelen? Hoe houden we daadwerkelijk contact? Zo kon de fysieke dagbesteding van een bepaalde instelling tijdens de eerste golf met kleine aanpassingen toch doorgaan. Een cliënt vertelde dat dit het enige is wat hij heeft. Daar doen we het voor.”

De Nederlandse ggz zit volop in de bouw naar een next level organisatie/ netwerkorganisatie. Wat vindt u hiervan?
“In het vroegere GGZ Nederland voelde ik mij als persoon minder thuis. Het was nogal bestuurlijk gericht. De next level organisatie van de Nederlandse ggz vraagt betrokkenheid van alle maatschappelijke lagen. Wij inspireren elkaar & werken samen.. Daarom vond ik het nu het juiste moment om als bestuurder mij in te zetten voor de Nederlandse ggz.”

Wat wilt u bereiken binnen uw portefeuille mentale gezondheid voor de Nederlandse ggz?
“Ons vak is dat wij staan voor de mentale gezondheid en veerkracht in Nederland. De beweging daarin is dat wij meer dan ooit uit gaan van positieve gezondheid. Niet de ziekte staat centraal, maar juist het leven in de volle breedte en hoe je kunt dealen met hoe dat zich aandient. Vanuit dit idee willen we onze professionals mobiliseren, inzetten op versterking en preventie, lokale verbanden smeden om mensen heen en ons als sector veel meer verbinden met andere partijen in zorg, werk, onderwijs en zingeving. Daar zet ik mij graag voor in!

Het duurt nog even, maar wij gaan straks in bijzondere (corona)tijden richting de verkiezingen van maart 2021. Wat zijn volgens u dan de speerpunten voor uw branche? Wat moet er veranderen?
“Met elkaar komen we er achter dat het marktdenken op een aantal punten echt is doorgeschoten. De zorg is veel meer een maatschappelijke opgave waarin je moet samenwerken dan een markt waarin je concurreert. Dit besef hoor ik gelukkig bij steeds meer partijen terug. Ik hoop dat de politiek dit vast kan houden, en de kaders gaat scheppen om samen te werken vanuit ons gemeenschappelijk belang; een (mentale) gezonde samenleving.

Kunt u tot slot nog iets delen over uw persoonlijke bestuursstijl?
“Bij GGZ Friesland is de mentaliteit “mouwen opstropen”, praktisch zijn & persoonlijk werken. De gemeenschap opzoeken en samenwerken binnen de regio. Deze bestuursstijl past goed bij mij. Daar wil ik wel het visitekaartje van zijn.”

Wat vindt u zelf belangrijk om nog te delen?
“ Als waardenetwerk Mentale gezondheid zetten we het komende jaar in op afspraken over mentale gezondheid in het Regeerakkoord, op lokale en regionale netwerkvorming rond mentale gezondheid en op het thema mentale gezondheid en werk. Onze benadering is: loskomen van het denken in diagnoses, demedicaliseren, normaliseren. Wie met ons mee wil denken en doen is van harte welkom! Neem dan contact op met mij of met Mieneke Kwist, coördinator van het waardenetwerk Mentale gezondheid

Bron: denederlandseggz.nl

 

Dit bericht is 3002 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail