



18 maart 2025 – De vraag naar zorg is groter dan het aanbod en neemt in de toekomst alleen maar toe. Minister Agema schrijft in haar brief aan de Kamer: “Het zorgaanbod verandert en dat is ook nodig om de toestroom van patiënten van zorg te kunnen voorzien en het groeiende personeelstekort op te kunnen vangen.”
MIND vindt dat aanpassing van het zorglandschap alleen kan als inwoners, patiënten, cliënten en hun naasten een gelijkwaardige positie hebben in de landelijke en regionale besluitvorming over de inrichting van de zorg. Dit betekent dat zij tijdig worden betrokken bij ontwikkelingen en dat hun participatie structureel wordt gefaciliteerd. Op donderdag 20 maart debatteert de Kamer over het medisch zorglandschap.
Passende zorg
Uit het rapport ‘Van Knelpunt naar Knooppunt’ van INVOLV (voorheen PGO Support) blijkt dat cliënten- en patiënten vertegenwoordiging op regionaal niveau nog te vaak ad hoc wordt georganiseerd en onvoldoende structureel wordt verankerd. Dit sluit aan bij de bevindingen uit het daaropvolgende rapport van Pluut & Partners en Significant: zonder tijdige en volwaardige betrokkenheid van cliënten- en patiëntenorganisaties blijven hun perspectieven onderbelicht en ontstaan er oplossingen die onvoldoende aansluiten bij de behoeften van zorggebruikers. Ook de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) benadrukt in haar meerjarenbeleidsplan dat samenwerking een cruciaal onderdeel moet zijn van het zorgtoezicht.
MIND roept de Kamerleden op om ervoor te zorgen dat patiënten- en cliëntenorganisaties structureel worden betrokken bij de inrichting van het medisch zorglandschap. Zowel regionaal als landelijk. Met tijdige en gelijkwaardige participatie en passende vergoeding als randvoorwaarden.
Bron: midplatform.nl
Dit bericht is 577 keer gelezen.



