Het effect van huisdieren bij een depressie

Facebooktwitterlinkedinmail

28 augustus 2021 – Iedereen die te maken heeft met een depressie wil daar het liefst zo snel mogelijk van af. Helaas bestaat er niet één remedie. Toch zijn van sommige toepassingen bekend dat ze effectief zijn bij depressies. Huisdieren bijvoorbeeld. Het is namelijk zo dat huisdieren het omgaan met een depressie versimpeld voor iemand die ermee kampt, en soms zelfs herstel mogelijk maakt.

Huisdieren bieden hun eigenaar positieve gevoelens, zoals genegenheid, vertrouwen, kracht en moed. Zijn dat nou net de gevoelens die meestal gesluimerd raken tijdens een depressie. Daarnaast houden ze de eigenaar lichamelijk actief door hun behoefte aan aandacht. Hierdoor komt er meer structuur in het leven van een depressief persoon. Er ontstaat langzaam maar zeker weer ruimte voor rust en in betere gevallen voor plezier.

Invloed van huisdieren op de stemming

Opgejaagdheid is een gevoel dat depressieve mensen vaak ervaren. Huisdieren hebben een positief invloed op dit nare gevoel, onder andere doordat ze geliefd en verzorgd willen worden. Naast dit rustgevend effect van huisdieren, hebben honden in het bijzonder ook het voordeel dat ze uitgelaten moeten worden en hun baasje een reden geven om niet in bed te blijven liggen of zichzelf thuis te isoleren. Hiermee kan eenzaamheid tegen worden gegaan en voelen eigenaren zich gesteund door hun huisdier. Bovendien is het zo dat huisdieren ervoor zorgen dat hun baasje blijer en voldaner overkomt op de buitenwereld.

Nog een mooi pluspunt is dat dieren een positief effect hebben op het verminderen van angstklachten en gedragsproblemen, de leef kwaliteit verbeteren en iemands eigenwaarde een goede boost geven. Alleenstaande vrouwen met een huisdier laten een afname zien van depressieve klachten ten opzichte van vrouwen zonder een huisdier. Aidspatiënten met een huisdier: idem dito. Voor bejaarden geldt dat als ze een huisdier hebben minder vaak last hebben van een depressie. Als het minder goed met iemand gaat, helpt een huisdier bij het weerspiegelen van de gemoedstoestand, zodat de eigenaar zich bewust wordt hiervan.

Dat mensen met huisdieren niet vaak bij de zorg aankloppen, is opmerkelijk. Bovendien optimaliseren dieren het contact tussen cliënt en therapeut. Van therapieën is overigens bekend dat hoe meer consulten er plaatsvinden, hoe meer effect.

Niet voor niets bestaan er zogeheten zorgboerderijen die mensen met psychische problematiek begeleiden. De therapie richt zich hierbij op de opgebouwde relatie tussen de cliënt en het dier. Cliënten leren te kijken naar het dier en delen van zichzelf erin terug te zien. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de geborgenheid en kalmte die dieren kunnen geven aan de mens.

Invloed van huisdieren op de fysieke gesteldheid

Onderzoek toont aan dat huisdieren eveneens voordelen kunnen hebben met betrekking tot de fysieke gesteldheid van mensen. Voorbeelden hiervan zijn: afname van de hartslag, verlaagde risico op hartziekten, en verhoogde kans op het overleven na een hartinfarct. Daarbij is gebleken dat huisdier eigenaren minder vaak naar de dokter gaan voor kwalen en dus ook minder medicijnen nodig hebben. Mensen die een hond hebben laten deze hoopgevende gezondheidseffecten zelfs na tien maanden nog steeds zien

Verschillende vormen van ondersteuning door dieren

De volgende vormen van ondersteuning zijn beschikbaar met of dankzij dieren:

• Activiteiten die gericht zijn op het ondersteunen van dieren. Gedacht kan worden aan een project rondom dierenopvang, waarbij huisdieren in een speciaal daarvoor gekozen psychiatrische organisatie verzorgd worden door de cliënten samen.

• Therapievorm met een behandeling waar naast de cliënt, een dier ook deel van uitmaakt. Dit proces wordt begeleidt door een professionele hulpverlener en is uitsluitend therapeutisch bedoeld. Dit laatste komt voornamelijk vanwege het feit dat een dier motiverende effecten heeft op de cliënt en de band tussen therapeut en cliënt bevordert. Niettemin ontstaat de kans dat er gesprekken worden gevoerd, die anders niet zouden worden gevoerd, of komen zelfs emoties naar boven dankzij het dier. Overigens kan iemand zich opnieuw leren binden aan iemand, door dit te oefenen bij een dier.

• Hulpverleningsmethoden waarbij bewust dieren worden ingezet voor het behandelproces. Activiteiten en therapieën waarbij dieren worden ondersteund, horen hier bij. Zulke behandelvormen gebruiken meestal honden en in enkele gevallen katten, alhoewel er andere diersoorten ook kunnen voorkomen. Deze methoden kunnen allemaal toegepast worden bij volwassenen met een depressie.

Goed om te weten is dat er hulpdieren bestaan, die speciaal worden getraind om mensen met mentale moeilijkheden te ondersteunen. Zoals een hulphond. Deze zijn in staat om hun eigenaren onmiddellijk in te lichten, wanneer ze psychiatrische symptomen observeren. De cliënt wordt betrokken bij het hele proces, zodat er samenhorigheid kan ontwikkelen tussen dier en cliënt. Uiteraard is de behandelaar ook onderdeel van dit proces.

Risicofactoren inzetten van (huis)dieren

Net zoals met alles zijn er bij het werken met dieren ook risico’s van toepassing. Deze kunnen bestaan uit het verspreiden van ziektes of ongedierte op de mens. Sommige mensen zijn allergisch voor huisdieren, en dieren kunnen vlooien of een teken overbrengen op mensen. Zooplus verkoopt producten tegen vlooien en teken, die met een Zooplus kortingscode gemakkelijk te verkrijgen zijn. Allergieën kunnen meestal alleen voorkomen worden door de allergische cliënt niet aan het dier te blootstellen en door regelmatig de ruimte te ventileren.

Bron: persbericht

Dit bericht is 8181 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail