Ontmoetingsruimte voor mensen met een psychiatrische aandoening in het weekend

Facebooktwitterlinkedinmail

7 september 2019 – Gevoelens van eenzaamheid komen vaker voor onder mensen met een ernstige psychiatrische aandoening; zeker in het weekend, wanneer veel activiteiten stilvallen. Organisaties voor dagbesteding, therapie, werk en zorg sluiten dan veelal de deuren. In Amersfoort besloot de stichting Cliënten Contact Eemland daar wat aan te doen. Het antwoord werd Weekendtref.

Weekendtref, al opgericht in 2001, is een ontmoetingsruimte waar in het weekend activiteiten worden georganiseerd voor mensen met psychische problemen. Onder het motto ‘Weekendtref, daar kom je voor gezelligheid!’ wordt gestreefd naar het verlichten of voorkomen van eenzaamheidsproblematiek bij deze doelgroep. Kino van den Bergh, coördinator van Weekendtref vertelt: “Nogal wat mensen verliezen in de loop van hun ziektegeschiedenis het contact met familie en vrienden. Wij bieden een plek waar deze mensen elkaar kunnen ontmoeten, activiteiten met elkaar kunnen ondernemen en eventueel vrijwilligerswerk kunnen doen.”Félice is daar een sprekend voorbeeld van.

Alweer acht jaar geleden kwam zij als ex-patiënt binnen op de Weekendtref en inmiddels draagt zij als secretaris van het bestuur bij aan het functioneren van de organisatie. Félice stelt de huiskamersfeer op prijs: “Je hoeft niemand te vertellen wat je psychische achtergrond is, maar het mag wel. Er zijn geen verplichte activiteiten: je mag rustig komen koffiedrinken, met elkaar praten of een spelletje spelen. Het kan hier allemaal.” De huiselijke sfeer werkt verwelkomend. Zo vertelt Van den Bergh over een andere bezoeker dat hij in huilen uitbarstte toen hij bij de Weekendtref was gekomen en verzuchtte: “Hier ben ik thuisgekomen.”100 activiteiten per jaar

Behalve gezelligheid biedt Weekendtref ook een divers aanbod aan activiteiten, aansluitend bij de verschillende interesses van de bezoekers. Van den Bergh: “En ook de hobby’s van de vrijwilligers bepalen welke activiteiten hier te doen zijn. Haken is nu helemaal in dankzij een vrijwilligster.” Per jaar worden er zo’n honderd activiteiten georganiseerd. De belangrijkste functie is echter de inloop. Van den Bergh: “We willen dat Weekendtref een laagdrempelige plaats is om binnen te komen, te zijn wie je bent en te kiezen me wie je wilt omgaan.” Elk weekend lopen er op de zaterdag- en zondagmiddagen dertig mensen binnen.

Elke zaterdag staat er een maaltijd op het programma bij Weekendtref. “Dat is een enorme trekker en werkt als smeerolie voor het krijgen en behouden van bezoekers”, aldus Félice. De maaltijd is vrijwel de enige activiteit waarvoor bezoekers zich vooraf moeten aanmelden. “Voor 3,50 euro krijgen de bezoekers een driegangenmenu; die prijs is sinds de start hetzelfde gebleven. En bezoekers met heel weinig geld mogen twee keer per dagdeel een drankje vragen. Die krijgen ze gratis.”

Verwennen

“Verwennen is belangrijk”, merkt Félice op. “Deze mensen hebben niet zoveel.” De stichting zet sterk in op het krijgen en behouden van een band met de bezoekers. Zo stuurt de stichting op verjaardagen en met kerst een persoonlijke kaart naar de vaste bezoekers. Ook zorgt de stichting altijd voor een extra feestelijk tintje tijdens feestdagen en de Week van de psychiatrie, bijvoorbeeld door een bandje uit te nodigen of een loterij waarbij iedereen prijs heeft. Daarnaast komt ook elke twee maanden een pedicure langs. Van den Bergh: “Daar hebben we een wachtlijst voor. Heel veel mensen willen een behandeling. Je wilt niet weten wat de pedicure allemaal tegenkomt. Veel bezoekers hebben voetproblemen, daar moet echt meer aan worden gedaan!”

Weekendtref is een zelfgestuurd initiatief en draait voor een belangrijk deel op vrijwilligers. In beheer, achter de bar, in de kookploeg, in de activiteitenbegeleiding, in het bestuur en in de klachtencommissie. Dit alles onder leiding van een betaalde kracht, de spin in het web die besluiten kan nemen en mensen ook kan toerusten voor hun taak. Weekendtref probeert ook buurtbewoners te betrekken door buurtactiviteiten te organiseren en vrijwilligers te werven. Van den Bergh: “Dan passen we wel op om ze niet te overvragen, je wilt graag dat ze zich langdurig aan het initiatief verbinden. En dat lukt, we hebben in totaal meer dan veertig vrijwilligers. De oudste vrijwilliger is nu is 91 jaar!”

Bron: platform31.nl

Dit bericht is 8172 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail