GGZ Nederland: de zorgsector staat er niet goed voor

Facebooktwitterlinkedinmail

27 september 2019 – Gezondheidszorggeld moet naar de zorg gaan, en niet via buitenproportionele winst aan andere zaken worden besteed, vindt GGZ Nederland. De door Pointer, Reporter Radio en Follow the Money gepubliceerde lijst van bedrijven in de zorgsector die grote winsten maken, kunnen ten onrechte het beeld geven dat de zorgsector er goed voor staat.

Uit onderzoek van deze journalistieke platformen blijkt dat minstens 85 grote zorgbedrijven al minimaal twee jaar ongebruikelijk veel winst maken. Bij een deel van deze bedrijven lijkt de winst onrechtmatig: zij declareren niet-geleverde zorg, en de winst wordt via dividenduitkeringen of andere financiële constructies uit de zorgsector getrokken. Op de lijst van ‘85 grote zorgbedrijven’ staan echter geen grote aanbieders in de geestelijke gezondheidszorg. Wij herkennen ons dan ook niet in de geschetste uitwassen.

Financieel moeilijk

Recente onderzoeken AEF, EY, Finance Ideas, KPMG, Intrakoop en Gupta laten juist zien dat de geestelijke gezondheidszorg het financieel moeilijk heeft. Door grote personeelstekorten, toenemende kosten voor de inhuur van zzp’ers, oplopende regeldruk, knellende contracten met verzekeraars en lagere tarieven dreigt de geestelijke gezondheidszorg in een race to the bottomte belanden.

De moeilijke omstandigheden zetten de zorgverlening voor patiënten onder druk. Het trekt ook een zware wissel op de professionals, die ooit vanuit bevlogenheid en met passie kozen voor een baan in de geestelijke gezondheidszorg. Wij hebben faire tarieven nodig om ons werk kwalitatief goed en veilig te doen. De tariefsverlaging die de NZa per 2020 wil doorvoeren is dan ook onacceptabel.

Bron: ggznederland.nl

Dit bericht is 3094 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail