7 augustus 2024 – Eén van de speerpunten waar MIND voor pleit, is voldoende zorg voor mensen met complexe zorgvragen. Dit wordt cruciale geestelijke gezondheid zorg (ggz) genoemd: zorg die niet mag wegvallen of waar nog te weinig aanbod in is. Cruciale ggz beschikbaar houden, staat ook opgenomen in het Integraal Zorgakkoord.
Na een eerste inventarisatie van vraag en aanbod van cruciale zorg is nu ook een gespreksleidraad cruciale ggz gereed. Deze leidraad beschrijft welke stappen moeten worden gevolgd om met alle partijen te zorgen voor voldoende zorgaanbod voor mensen met complexe zorgvragen. En dan vanuit de vraag gezien en niet vanuit het aanbod. Dit heeft gevolgen voor de contractering van ggz maar ook voor de samenwerking tussen zorgaanbieders.
Sinds dit jaar neemt MIND deel aan de landelijke werkgroep cruciale ggzDaarin hebben we gewezen op de noodzaak om snel tot afspraken te komen. Instellingen of afdelingen kunnen nog steeds sluiten zolang er geen duidelijk beeld is over wat cruciale ggz is. En zolang niet afgesproken is, welk proces doorlopen moet worden bij een dreigende sluiting. Inmiddels is de leidraad er dus.
Ggz staat onder druk
Dat de leidraad hard nodig is, blijkt uit de recente sluiting van het Centrum voor Neuropsychiatrie van GGZ Friesland. De afgelopen weken heeft MIND nog diverse gesprekken gevoerd met de leden van de werkgroep cruciale zorg om te kijken of de sluiting van het Centrum voor Neuropsychiatrie voorkomen kon worden. Uit de gesprekken is gebleken dat de sluiting al langere tijd dreigde, dus al voor de komst van de werkgroep en afspraken over de cruciale ggz. Daarnaast waren er twijfels of de zorg valt onder de definitie van cruciale ggz. De sluiting kon helaas niet meer voorkomen worden. Naar aanleiding van deze sluiting hebben alle partijen wél afgesproken om leerpunten mee te nemen in de regionale en landelijke gesprekken. Ook de Tweede Kamer heeft vragen gesteld. MIND hoopt dat met de leidraad vanaf nu geen cruciale ggz meer gesloten zal worden. Hier zullen we in alle overleggen op blijven wijzen.
Bron: mindplatform.nl
Dit bericht is 838 keer gelezen.