Fysieke oorzaken van mentale klachten: dit kan er misgaan

Facebooktwitterlinkedinmail

12 maart 2024 – Het brein is een orgaan en dat orgaan staat in direct contact met de rest van ons lijf. Waar we gewend zijn om fysieke en mentale klachten van elkaar te scheiden, wordt het steeds duidelijker dat deze vaker dan we denken gelinkt zijn. In dit artikel delen we enkele inzichten rondom de link tussen mentale en fysieke klachten.

Tekort aan voedingsstoffen

Gezond eten is ontzettend belangrijk voor een gezonde geest. Tekort aan bepaalde voedingsstoffen kan depressie in de hand werken. Er zijn een aantal voedingsstoffen die er berucht om zijn dat een tekort eraan depressie kan veroorzaken. Denk hierbij aan B12, dat je alleen via dierlijke producten binnen kan krijgen. Veganisten kunnen dit dus het best bij slikken of regelmatig bewerkte producten verrijkt met B12 eten. Verder is magnesium vooral bij ouderen een probleem, omdat de opname hiervan verslechtert naarmate je ouder wordt. Vooral tijdens de zwangerschap is het belangrijk om ook wat extra foliumzuur en vitamine D te slikken.

Verkeerde darmflora

Het belang van je darmflora wordt steeds duidelijker. De verkeerde darmflora kan niet alleen voor vervelende darmklachten zorgen, maar ook voor depressie. Hoe dat komt is nog niet helemaal duidelijk, maar het is wel al ontdekt dat ook darmbacteriën een rol spelen bij de productie van neurotransmitters. Sommige mensen hebben voor mentale klachten baat bij het slikken van probiotica. Dat is altijd even een zoektocht, omdat er verschillende probiotica zijn en het is afhankelijk van de persoon welke het beste aanslaat.

Een trage schildklier

De schilklier zit in je keel en produceert het stofje thyroxide. Thyroxide stuurt weer een heleboel belangrijke processen aan in het lijf, zoals de stofwisseling en processen in het brein. Veel mensen hebben problemen met hun schildklier. Een te snel werkende schildklier maakt mensen gejaagd en zorgt vaak voor veel en onverklaarbaar gewichtsverlies. Een te trage schildklier maakt dat je het snel koud hebt, altijd moe bent en behoorlijk intense depressieve klachten kunt ervaren. Bij een te traag werkende schildklier kun je schildklierhormoon in tabletvorm slikken. Bij sommige mensen neemt de schildklier het vanzelf weer over, anderen zullen helaas de rest van hun leven schildklierhormoon moeten blijven slikken.

Slaaptekort

Het is natuurlijk niets nieuws dat je goed moet slapen om te kunnen functioneren. Slaaptekort kan voor vervelende klachten zorgen, waaronder depressie. Uit onderzoek blijkt zelfs dat 90% van de mensen met een depressie last heeft van slaapproblemen. Dat is natuurlijk een beetje een kip ei verhaal, maar een goede nachtrust is ontzettend belangrijk voor je mentale welzijn. In de nacht worden de gebeurtenissen van overdag door je hersenen verwerkt. Als jouw brein daar niet de kans voor krijgt omdat je te kort of te licht slaapt, kan je daar prikkelbaar en somber van worden. Kende jij deze oorzaken van mentale klachten al?

Bron: persbericht

Dit bericht is 1502 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail