‘Ervaringsdeskundigen moeten geen nieuw machtsbolwerk vormen’

Facebooktwitterlinkedinmail

9 juni 2017 – Een interview met lector en ervaringsdeskundige Alie Weerman. ‘Ervaringsdeskundige professionals waren hulpverleners met een min, zij zijn hulpverleners met een plus geworden’, zegt lector Alie Weerman van Hogeschool Windesheim. Maar pas op dat ze niet weer in de kneuzenhoek terechtkomen. ‘Ervaringsdeskundigheid is te veel een systeemwereld op zich geworden.’

Studenten werden lang opgeleid in ‘professionele distantie’: in de zorg en de sociale sector vertel je niet je eigen verhaal. Alie Weerman – zelf jarenlang worstelend met depressies en met een diagnose ADHD – vond echter dat eigen ervaringen in hulprelaties juist een meerwaarde kunnen hebben. ‘Alleen ervaringsdeskundigen hebben kennis van existentiële aspecten van leven met verslaving of een psychische stoornis die het vermogen tot zelfregie aantasten. Zij begrijpen wat stigma en schaamte zijn, hoe het is om ervaringen te hebben waar je niet gemakkelijk over praat en hoe incompetentie en onmacht voelen. Zij zijn niet per se betere hulpverleners, ondersteuners of social workers, maar kunnen wel de leefwereld van cliënten nadrukkelijker en voelbaarder in de zorg brengen. Ervaringsdeskundige professionals kunnen hoop bieden.’ Daarom werd verminderen van de kloof tussen professionele en ervaringskennis in de opleidingen en de beroepspraktijk haar missie.

Congres ‘De inzet van ervaringsdeskundigen’ op 14 juni

Alie Weerman spreekt tijdens het congres De inzet van ervaringsdeskundigen op 14 juni. Lees meer over het congres en meld u aan. Dit interview met Alie verschijnt in het zomernummer van het Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken, met daarin een dossier over ervaringsdeskundigheid. Bezoekers aan het congres ontvangen dit nummer gratis. U kunt dit zomernummer vanaf 14 juni ook bestellen of neem een abonnement via www.movisie.nl/tsv.

Lees het volledige interview in onderstaand artikel (pdf).

Bron; movisie.nl

Dit bericht is 4608 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail