Documentaire doorbreekt het stigma op mentale problemen na bevalling

Facebooktwitterlinkedinmail

25 augustus 2021 – Ongeveer 20% van de pas bevallen moeders krijgt namelijk last van mentale problemen. Veelal wordt  daar nauwelijks over gepraat. Met de documentaire ‘Ze wist toch waar ze aan begon…?!’ wil het Europese initiatief PerinAtal menTal Health (PATH)  het stigma van de roze wolk doorbreken. Vakblad Vroeg besteedt hier aandacht aan. 

De geboorte van een kind wordt bijna altijd gekoppeld aan blijdschap. Maar helaas is dit niet bij iedereen zo na een zwangerschap of een bevalling.

In de documentaire delen vier vrouwen hun ervaringen met mentale problemen na de zwangerschap of geboorte van hun kindje. Het delen van deze gevoelens met familie, vrienden en omgeving is voor ouders vaak moeilijk, omdat er nu eenmaal een bepaald beeld is van hoe kersverse moeders zich moeten voelen. Bovendien is het voor henzelf ook lastig om te accepteren dat ze zich anders voelen, dan van hen verwacht wordt. “Ik kon mijn verhaal niet bij mensen kwijt”, zegt Liselotte Wouterse, een van de moeders in de film. “Ik had echt het idee dat mensen dachten ‘wat zit je nou te zeuren, schouders eronder en gaan’.”

Alleen met het verdriet

“Deze moeders voelen zich alleen met hun verdriet, helemaal wanneer mensen niets vragen en van alles voor ze invullen”, legt Karin den Oudsten uit. Zij is ervaringsdeskundige en oprichtster van platform MeMam, een ervaringscentrum voor psychische klachten rondom zwangerschap. “Vraag gewoon eens: hoe was het voor jou? Alle moeders willen genieten van hun pasgeboren kindje en het goed doen. Help ze dan ook om de moeder te zijn die ze zo graag hadden willen zijn.”

Bespreekbaar maken van stigma

De vrouwen in de film leggen uit hoe ze de (nare) gevoelens hebben ervaren, hoe er door hun omgeving op werd gereageerd en welk effect ze hadden op hun functioneren als ouder. Ook wordt de mentale problematiek en het daar bijhorende stigma besproken door een aantal professionals die betrokken zijn bij PATH.

Bekijk de documentaire

Bron en uitgebreid artikel: vakbladvroeg.nl

Dit bericht is 4391 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail