Denk mee over vernieuwing in de GGZ 

Facebooktwitterlinkedinmail

10 mei 2019 – Iedereen vindt dat het anders moet in de GGZ, maar goede ideeën zijn zeldzaam en vaak lastig te implementeren. Eén van die goede ideeën is om niet óver, maar mét cliënten te praten. Maar hoe moet dat dan? Cliënten worden immers niet of nauwelijks cognitief uitgedaagd in de GGZ en raken zo gaandeweg zelfs hun vermogen om zelfstandig na te denken kwijt.

Om voor dit probleem een oplossing te bieden is het project Samendenken binnen De Nieuwe GGZ ontstaan. Dit project heeft als doel om inhoudelijke, bottom-up ideeën en oplossingen te verzamelen. Ideeën over hoe het anders moet en kan in de GGZ. Ideeën van cliënten en ex-cliënten, van familieleden, ervaringsdeskundigen, hulpverleners, beleidsmakers en gelukszoekers. Iedereen die mee wil denken en praten over een andere GGZ, die beter aansluit bij wat cliënten willen en nodig hebben, is welkom bij de samendenksessies van Bijzondere Breinen.

Samendenksessies

Mensen denken op heel verschillende manieren. Sommigen denken in oplossingen of zien juist overal problemen, anderen ontleden een vraag eerst in heel kleine deelvraagjes en zijn beledigd als hun buurvrouw liever “het grote plaatje” bespreekt. De samendenksessie is een methodiek, ontwikkeld door de social enterprise Bijzondere Breinen, om deze neurodiversiteit optimaal te benutten. Op deze manier ontstaat er synergie en kunnen de verschillende denkstijlen elkaar aanvullen en versterken. Een samendenksessie bestaat uit drie bijeenkomsten, waarin de deelnemers allereerst leren elkaars (soms botsende) denkstijlen te waarderen en vervolgens gezamenlijk naar een concrete oplossing voor een vraagstuk toe te werken.

Het project Samendenken binnen De Nieuwe GGZ omvat een tiental van deze samendenksessies, die op door het gehele land worden georganiseerd. De afgelopen week zijn de eerste sessies begonnen, één bij Stichting Lumen Holland-Rijnland in Leiden en een tweede bij MIND in Amersfoort. Het project blijkt een schot in de roos. Het onderwerp leeft en sommige deelnemers hebben er een reis van 150 km voor over om mee te denken aan De Nieuwe GGZ. Na een onwennige start sneuvelen al snel heilige huisjes als ‘herstel’ en ‘participatie’; meer filosofische vraagstukken werden niet geschuwd: mag je een cliënt een werkzame behandeling onthouden? Een EPA-cliënt (oude ggz) stelde voor om elke maand een samendenksessie op de HIC te organiseren (gloednieuwe ggz). Dus het belooft volgende week vuurwerk te worden als de deelnemers terugkomen voor het meest intensieve deel van de samendenksessie-drieluik: het ideologisch kaf van het pragmatische koren scheiden, zonder dat een deel van de deelnemers afhaakt. 

Laat denkkracht in de GGZ niet verloren gaan

De komende weken gaan nog acht andere samendenksessies van start. In Alkmaar, Arnhem, Groningen, Tilburg, Venlo, Zwolle (en na de zomer in Leiden en Amersfoort). Aanmelden kan nog. Kijk op www.samendenkenggz.nl voor het aanmeldformulier, data, tijden, locaties en voor nog veel meer informatie over dit project. 

Samendenken binnen De Nieuwe GGZ is een door ZonMw gefinancierd project in het programma “Voor elkaar”. Het wordt uitgevoerd door Stichting Lumen Holland-Rijnland.

Bron: persbericht

Dit bericht is 5380 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail