De Week van de Mentale Gezondheid: betekenisvol contact

Facebooktwitterlinkedinmail

22 mei 2024 – Ruim 4 op de 10 Nederlanders krijgen in hun leven te maken met psychische problemen. Nederland heeft zich daarom sinds 2023 aangesloten bij de jaarlijkse European Mental Health Week. De Week van de Mentale Gezondheid maakt onderdeel uit van een bredere maatschappelijke beweging die we landelijk met elkaar in gang hebben gezet, waarbij het ‘gewoon’ wordt dat we naar elkaar omkijken en oog hebben voor de mentale gezondheid van onszelf en van elkaar.

De komende jaren organiseert Nederland in de eerste week van juni de Week van de mentale gezondheid. Hiervoor is gekozen omdat de European Mental Health Week steeds in een andere week in mei plaatsvindt en pas relatief laat bekend wordt wanneer het is. Noteer 3 t/m 8 juni 2024 alvast in je agenda!

GGD Amsterdam – De Week van de Mentale Gezondheid: betekenisvol contact

Van maandag 3 juni tot en met zaterdag 8 juni is de nationale Week van de Mentale Gezondheid. In Amsterdam is het thema betekenisvol contact. Maak contact met je buurtgenoten tijdens de vele gratis activiteiten.

Aftrap met buurtontbijt
Op het Holendrechtplein komt een glazen kas waar mensen elkaar de hele week kunnen ontmoeten. Op maandag 3 juni om 10.00 uur opent Alexander Scholtes, de wethouder Zorg, hier officieel de week met een groots buurtontbijt.

Activiteiten in Amsterdam
De hele week zijn er allerlei activiteiten in verschillende stadsdelen in Amsterdam. De Glazen Kas op het Holendrechtplein in Zuidoost wordt dagelijks een ontmoetingsplek voor buurtgenoten. In de Van der Pekbuurt in Noord wordt een feest georganiseerd en er komt een boekenbal in OBA Oosterdok.

Contact werkt positief
Het is belangrijk dat mensen met elkaar in verbinding staan. Sociaal contact werkt positief op de mentale gezondheid, of je nu aandacht geeft of krijgt. Uit recent onderzoek blijkt dat Amsterdammers zich eenzamer voelen, meer stress hebben en minder veerkracht. We willen in de Week van de Mentale Gezondheid een stap zetten naar saamhorigheid in de buurt. Als mensen het gevoel krijgen dat ze ergens bij horen, voelen ze zich minder eenzaam en gestrest.

Bekijk het programma op: www.thriveamsterdam.nl/deweek24

GGD West-Brabant 

De GGD West-Brabant sluit zich aan bij deze week en roept gemeenten op specifiek aandacht te vragen voor de mentale gezondheid van jongeren  middels de Campagne “Hey het is oké”. De campagne richt zich op jongeren van 16-25 jaar met beginnende mentale klachten. Doel van de campagne is het normaliseren van praten over beginnende mentale klachten, zoals prestatiedruk of eenzaamheid, onder jongeren. Daarnaast biedt de campagne handvatten voor een succesvol gesprek.

In de week van 20 mei komt de toolkit Hey, het is oké beschikbaar met posters, podcasts en berichten voor de socials

 

 

 

Dit bericht is 629 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail