Campagne suïcidepreventie in Arnhem van start: “praten over zelfdoding moét.

Facebooktwitterlinkedinmail

18 december 2022 – Van 12 tot 24 december 2022 voert de gemeente Arnhem een campagne suïcidepreventie die moet bijdragen aan het tegengaan van suïcide in de stad. In de campagne vertellen 4 Arnhemmers hun persoonlijke verhaal. Hun boodschap: praat over zelfdoding. Dat lucht op en kan helpen.

De campagne suïcidepreventie richt zich vooral op mannen in de leeftijd van 40 tot 70 jaar en hun omgeving. In de groep mannen zien we al jaren het hoogste aantal zelfdodingen. Ook in Arnhem. We weten ook dat mannen in deze leeftijdsgroep het vaak moeilijk vinden om over hun mentale problemen te praten en hier hulp voor te vragen. Terwijl dat nu juist dé manier is om een ‘uitweg’ te vinden. Mensen die kampen met gedachten aan zelfdoding, willen vaak niet dood maar willen dat hun nare gedachten en/of gevoelens stoppen. Erover praten lucht op. “Praat erover” is dan ook de belangrijkste boodschap van de campagne. Want helaas is praten over zelfdoding nog steeds taboe.

Arnhemmers vertellen hun persoonlijke verhaal 
Vier Arnhemmers vertellen wél graag hun verhaal. Hen zien we daarom terug in de campagne. Tamara Baars bijvoorbeeld, die haar broer Koen in 2008 verloor door zelfdoding. Zij zet zich vaak in om suïcidale gedachten en depressieve gevoelens bespreekbaar te maken. “Erover praten moét, hoe moeilijk het ook is.” Ook volgens Omar Ahbouk, eigenaar van Omar Gym in Malburgen, helpt het om te praten. Omar: “Ik zeg altijd: praat niet over ze, maar praat mét ze!”

Naast Tamara en Omar zijn ook Sebastian Rogacki en Sharon Oonk onderdeel van de campagne. Zij vertellen vanuit hun werk en ervaringen hoe praten over gedachten aan zelfdoding kan opluchten.

Lees alle ervaringsverhalen.

De verhalen en quotes van de Arnhemmers verspreiden we via kanalen en plekken waar de doelgroep gebruik van maakt of te vinden is.

Waarom deze campagne? 
De gemeente Arnhem doet mee aan het programma van Supranet Community van 113 Zelfmoordpreventie, de nationale organisatie voor preventie van suïcide. Zo wil de gemeente eraan bijdragen dat niemand in Arnhem radeloos en eenzaam hoeft te sterven door suïcide. Tegelijkertijd met de Arnhemse campagne suïcidepreventie loopt ook een landelijke campagne van 113 Zelfmoordpreventie, gericht op dezelfde doelgroep.

Meer informatie
Als u vermoedt dat iemand om wie geeft aan zelfdoding denkt, probeer deze persoon dan te ondersteunen. Dat lijkt misschien moeilijk maar dat hoeft niet zo te zijn. Kijk op de website van 113 hoe u dat kunt doen.

Worstelt u zelf met gedachten aan zelfdoding? U bent niet de enige. Deel het met iemand uit uw omgeving, ga naar de huisarts, chat via www.113.nl of bel 0800-0113 (anoniem en gratis).

Bron: arnhem.nl

Dit bericht is 1087 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail