Britse prins Harry open over psychische problemen na dood Diana

Facebooktwitterlinkedinmail

18 april 2017 – De Britse prins Harry heeft professionele hulp gezocht om de dood van zijn moeder, prinses Diana, beter te kunnen verwerken. Dat zegt hij in een interview met de krant The Daily Telegraph, zo meldt de NOS.

Diana kwam in 1997 om het leven bij een ongeluk in Parijs, toen haar auto werd achtervolgd door persfotografen. Harry (32) vertelt dat “mijn hoofd in het zand steken” zijn manier was om met de tragedie om te gaan. “Ik weigerde zelfs om aan mijn moeder te denken, want waarom zou dat helpen?”

Lange tijd stond de jonge prins bekend als levensgenieter, die van feest naar feest ging. Pas toen hij eind twintig was, kwamen de onverwerkte emoties volgens hem naar boven.

Harry (tweede van rechts) met zijn broer en vader naast de kist van Diana (1997) AFP
“Ik kan gerust zeggen dat het verliezen van mijn moeder op mijn twaalfde, en het mijzelf afsluiten van al mijn emoties in de afgelopen twintig jaar, een enorm effect op mij heeft gehad. Niet alleen op mijn persoonlijke leven, maar ook op mijn werk”, zegt hij tegen de krant.

Ineenstorting
Harry is naar eigen zeggen “diverse malen zeer dicht bij een totale ineenstorting geweest”, doordat “allerlei soorten verdriet, leugens en misvattingen vanuit alle mogelijke hoeken” op hem afkwamen. Maar in de afgelopen tweeënhalf jaar zegt hij weer greep te hebben gekregen op zijn leven.

Op de vraag of hij hierbij hulp heeft gezocht bij een therapeut – zelf gebruikt hij het Amerikaanse woord shrink – antwoordt de prins: “Dat heb ik een paar keer gedaan, zelfs meer dan een paar keer. Het is geweldig.” Daarnaast is hij gaan boksen, als “goede manier om je agressie kwijt te raken”.

Volgens The Daily Telegraph hoopt Harry met het interview het stigma te doorbreken waarmee veel mensen met psychische problemen kampen. De prins is onder meer beschermheer van een goed doel dat zich inzet voor geestelijke gezondheid.
Herdenkingen

In augustus is het twintig jaar geleden dat prinses Diana in een Parijse tunnel om het leven kwam, samen met haar vriend Dodi al-Fayed en hun chauffeur. Er staan diverse herdenkingen gepland.

Dit jaar werd bekend dat Diana in opdracht van haar twee zoons een een standbeeld krijgt krijgt in de tuin van Kensington Palace in Londen, tot haar dood de officiële residentie van Diana. Tegenwoordig woont prins William er met zijn gezin.

Bron: nos.nl

Dit bericht is 5460 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail