10 juni 2022 – ‘Ik ben echt onder de indruk van jullie samenwerking met sleutelpersonen’, zegt Maarten van Ooijen. De staatssecretaris van VWS bracht een kennismakingsbezoek aan Pharos. Hij hoorde in verschillende gesprekken met Pharos-medewerkers en ervaringsdeskundigen wat werkt bij het terugdringen van gezondheidsverschillen. Domeinoverstijgende aanpakken, persoonsgericht werken en lef om te differentiëren zijn daarbij essentieel. En natuurlijk samenwerken met de mensen om wie het gaat.
In een interactieve co-creatiesessie zag Van Ooijen dat 2 sleutelpersonen:, Laxmie-Esther Jawalapershad, Lina Gharabli en Dicky Gingnagel, taalambassadeur bij Pharos en Stichting ABC samen met projectleider Mara van Beusekom van Pharos onderzoeken hoe sleutelpersonen beter kunnen worden ondersteund in het aangaan van samenwerkingen op partnerniveau. Bij co-creëren staat gelijkwaardigheid centraal, door samen te denken, doen, maken en beslissen. Deze aanpak leidt tot optimale ruimte voor de expertise van ervaringsdeskundigen, voor passende ontwikkelingen met impact.
In de sessie deed de staatssecretaris mee: “Tijdens een gezellig samenzijn, zoals bijvoorbeeld eten, komen in mijn beleving gesprekken echt op gang. Ervaringsdeskundigen zijn zo belangrijk om goed naar te luisteren, dan komen er werelden bij elkaar”, zei hij. De sleutelpersonen herkenden dat volledig.
Kracht van lokale aanpak
“Als gemeenten moeten wij ons blijven inzetten om gezondheidsverschillen terug te dringen. Stoppen is geen optie. Als wij het al niet doen, wie dan wel? Samen met Pharos blijven wij hieraan werken”, vertelde Geertje de Kort, programmamanager Duurzame en Gezonde Stad van gemeente Helmond. Samen met Annelies Acda, programmamanager GezondIn (Pharos) informeerde zij de staatssecretaris over de kracht van de integrale lokale aanpak van gezondheidsverschillen met en in GIDS-gemeenten.
Wijkaanpak Stoppen met roken
Marieke Helmus, strategisch adviseur van Pharos en sleutelpersonen Ahmad Zaaroura en Jozef Attawil lieten zien hoe ze met hun wijkaanpak Stoppen met roken in Nijmegen succesvol mensen in een kwetsbare sociaaleconomische situatie bereiken en toe leiden naar passende persoonsgerichte stoppen-met-rokenhulp. Ahmad: ‘Ik weet de mensen in mijn gemeenschap goed te bereiken zijn met bijvoorbeeld flyers in eigen taal. In een groep praten we over gezondheid en hoe je kunt stoppen met roken.”
Begin april ging de staatssecretaris al in gesprek met verschillende Utrechters in de wijk Overvecht over de invloed van chronische stress op hun leven. Uit die gesprekken bleek ook hoe belangrijk het is dat professionals en bewoners in een wijk samenwerken om tot passende oplossingen te komen.
Bron: pharos.nl
Dit bericht is 1529 keer gelezen.