Bekijk de documentarie “De stemmen van Vincent”

Facebooktwitterlinkedinmail

14 augustus 2017 – ‘De stemmen van Vincent’ vertelt het verhaal van Vincent Swierstra, die stemmen hoort en psychoses heeft doorgemaakt. Vincent wil stoppen met zijn antipsychotica, omdat hij veel last heeft van bijwerkingen. Zo begint de zoektocht naar wat de stemmen in zijn hoofd betekenen – en waar ze vandaan komen.

Regisseur Maarten Kal volgt in deze documentaire Vincent, die op zoek gaat naar een betere manier om met zijn stemmen om te gaan. Hierbij is het spelen op een sarangi Vincents gereedschap om de stemmen een plek te geven. Biedt kunst voor hem een uitweg uit de gekte? In ieder geval zijn de stemmen van Vincent veel positiever als hij op zijn sarangi speelt.

De documentaire laat op indringende wijze de zoektocht zien van Vincent. Wat zijn stemmen?

Zijn ze van hem of is het iets buiten hem? Zijn de stemmen van deze wereld of waar komen ze anders vandaan? Als kijker wordt je meegenomen in het alledaagse leven van Vincent. Thuis bezig achter de computer, met het opnemen van zijn muziek. Ook zie je hem in gesprek met hulpverleners, bijvoorbeeld over bijwerkingen van de medicijnen die hij slikt. Hoe Vincent in gesprek met een hulpverlener een checklist naloopt is veelzeggend, vooral omdat er zo weinig uitkomt.

Bekijk hier de documentaire: ‘De stemmen van Vincent’

Stemmen van Vincent from Story Collective on Vimeo.

 

De magiër, memoires van een dwaas is Vincents boek waarin hij beschrijft hoe hij als student steeds dieper in een psychose belandde. Met dit boek wil hij psychose beter bespreekbaar maken en uitleggen dat het niet het einde van de wereld betekent. ‘De magiër, memoires van een dwaas’ is hier te bestellen via zijn website.


Op 9 augustus stond in het NRC een mooi artikel over Vincent en zijn sarangi: ‘Een psychose is zwaar, maar ook fascinerend’

Bron: psychosenet.nl

Dit bericht is 5947 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail