Afbouwen opioiden; stigma voor gebruiker en voorschrijver?

Facebooktwitterlinkedinmail

21 september 2021 – Hoe zou het toch gaan met de 10% van de gebruikers van opioden (oxycodone  tramadol of fentanyl) bij wie het door heftige afkickverschijnselen niet lukt deze medicatie te stoppen? 

Gegeven de aantallen gebruikers (560.000 in 2020) moet het tienduizenden mensen treffen. En dat zijn heus niet allemaal zogenaamde ‘verslavingsgevoeligen’! Velen waren bij aanvang, bijvoorbeeld na een operatie, zich er niet van bewust dat middelen als oxycodon zo snel tot verslaving zouden leiden.

Om bij oxycodon te blijven; de laagste dosering daarvan is 5 mg. De mensen die er niet in slagen met deze stapgrootte naar de 0 mg te komen; moeten die allemaal naar de verslavingszorg?

De Vereniging Afbouwmedicatie ontvangt veel berichten van mensen die bang zijn voor het stigma wat daaraan kleeft. Dan heb je een nieuwe heup en door een uit-de-hand-gelopen pijnbestrijding vind je jezelf terug op een detox-afdeling.

Kan de verslavingszorg al die extra toeloop wel aan? Vermoedelijk niet; getuige de wachtlijsten van soms 6 maanden. Voor zo’n patient op de wachtlijst voor verslavingszorg moet de voorschrijvende arts al die tijd de ‘stuff’ voor blijven schrijven; het stigma van de dokter als ‘drugsdealer’ ligt op de loer.

De perspectieven van zowel patient als dokter zouden er heel anders uitzien als afbouwmedicatie vergoed zou worden. Daarmee kan per direct worden gestart, is een tijdslimiet niet aan de orde, geen dure opname nodig en het kan gewoon thuis.

Bron: persbericht

Dit bericht is 1846 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail