113 – Preventie van zelfdoding in 2021: een terugblik

Facebooktwitterlinkedinmail

31 december 2021 – Voordat we met nieuwe moed beginnen aan 2022 blikken we graag even met je terug op 2021. Het was een onwerkelijk jaar. Een jaar met voor veel mensen ongelooflijk veel tegenslagen, een jaar van saamhorigheid, maar helaas ook van toenemende verdeeldheid. Een jaar waarin wachtlijsten een grote rol speelden en behandelingen werden uitgesteld. Een jaar waarin we met elkaar ontzettend hard hebben gewerkt om te (over)leven. Een jaar van uitdagingen en angsten. Een jaar vol nieuwe kansen en creatieve mogelijkheden.

Van dit jaar heeft 113 een overzicht gemaakt door de 10 meest gelezen en meest bijzondere artikelen, in willekeurige volgorde, onder elkaar te zetten. Het jaar bevat uiteraard veel meer dat dit beknopte overzicht. Tenslotte wensen we een ieder hierbij ook graag een liefdevolle jaarwisseling. Houd moed. Ook in 2022 steunen we je graag weer.

1. Geen toename in suïcides sinds start coronacrisis
De meest gestelde vraag en één van de meest bezochte pagina’s is toch wel die over corona en een mogelijke toename van het aantal suïcides: Zorgen over een mogelijke toename in suïcides tijdens de Coronacrisis zijn aanleiding geweest om in maart 2020 de Commissie Actuele Nederlandse Suïcideregistratie (CANS) op te richten, die inzicht heeft in de wekelijkse en maandelijkse ontwikkelingen. Over de periode tot en met november 2021 is er (gelukkig!) geen toename van het totaal aantal suïcides in Nederland.

Lees: het artikel.

1 II. Veel gestelde vragen van naasten: Ik maak me zorgen om iemand anders
Twee andere pagina’s die dagelijks enorm veel bezocht werden zijn die voor naasten. Veel naasten van mensen die denken aan zelfdoding maken zich zorgen én weten niet wat te doen. Heb jij iemand in je omgeving waar je je zorgen om maakt? Praat erover. Dat klinkt eenvoudig, maar dat is het niet. Leer in een gratis online training suïcidepreventie hoe je dat aan kunt pakken. Je leert binnen 30 tot 60 minuten signaleren, praten en doorverwijzen naar hulp.

Lees: Veelgestelde vragen van naasten en Ik maak me zorgen om iemand anders.

2. Leven voor de Dood: Vijf mensen met zelfmoordgedachten op TV
In april dit jaar startte de bijzondere serie ‘Leven voor de dood’ op televisie. Een serie waar 113 aan heeft bijgedragen door o.a. mee te denken over de veiligheid van de serie. Wat doe je als je je iedere dag afvraagt waarom je leeft? Je iedere dag manieren bedenkt hoe je eruit kan stappen? Wat als elke dag een strijd met jezelf en het leven is? In de zesdelige BNNVARA-serie Leven voor de Dood volgde Patrick Lodiers een jaar lang vijf mensen die dagelijks kampen met deze vragen. Zij worstelen vaak al lange tijd met depressie en zelfmoordgedachtes.

Lees: het artikel over de serie.

3. Landelijke Agenda Suïcidepreventie
Op 28 januari werd de nieuwe Landelijke Agenda Suïcidepreventie 2021-2025 ondertekend door zo’n 45 organisaties. Het gaat om onder andere MIND, het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP), de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVVP), Jeugdzorg Nederland, COC Nederland, ProRail, UWV, GGD-GHOR en de VNG. De landelijke agenda is één van de pijlers van het landelijk preventiebeleid op het gebied van suïcide. Het Ministerie van VWS heeft voor de komende vijf jaar een bedrag van 24 miljoen euro ter beschikking gesteld aan 113 Zelfmoordpreventie, die de uitvoering van de Agenda coördineert.

4. Koning Willem-Alexander bezoekt 113 Zelfmoordpreventie 
Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander heeft donderdagochtend 14 januari 2021 een virtueel werkbezoek gebracht aan 113 Zelfmoordpreventie. De Koning sprak met onderzoekers, kwartiermakers, vrijwilligers en de bestuurder van 113 Zelfmoordpreventie. Hiermee toont de Koning zijn betrokkenheid bij de missie van 113 Zelfmoordpreventie: niemand sterft eenzaam en radeloos door zelfmoord.

Gelukkig raakt suïcide in de 21ste eeuw uit de taboesfeer en daar draagt 113 heel veel aan bij. Als je één leven gered hebt, heb je de mensheid gered. Als je dat meeneemt in dit, doen jullie fantastisch werk, dan redden jullie meermaals de mensheid. Als dat als drijfveer kan gelden, want het is fantastisch wat jullie doen. Heel veel dank daarvoor.’

Lees: meer over dit bezoek.

5. Brigitte Kaandorp weet hoe het is om heel erg somber te zijn 
Naar aanleiding van haar lied ‘Het is gebeurd’ en haar #IKZIEJE bijdrage op Internationale Mannendagmochten we Brigitte Kaandorp interviewen. Een bijzondere eer! Het interview was één van de best gelezen artikelen van 2021.

Ze behoort immers tot de grande dames van de Nederlandse cabaretwereld. Brigitte Kaandorp is een begrip voor velen. Recent was haar theatervoorstelling ‘Eh….’ nog te zien op televisie. Hierin zingt Kaandorp het aangrijpende nummer ‘Het is gebeurd’. Een lied over de zelfdoding van haar buurjongen vanuit het perspectief van zijn moeder. Een moeder die zichzelf pijnigt met de vraag: “Hoe kan het nou dat ik het niet heb gezien?”

Lees: het interview met Brigitte Kaandorp.

6. Wat te doen bij vertraging behandeling door coronatijd
De coronacrisis heeft niet alleen fysieke, maar ook veel psychische gevolgen. Vanwege de maatregelen rondom het coronavirus kan het zijn dat een behandeling tijdelijk is aangepast of dat het langer duurde voordat iemand hulp kon krijgen. Op deze pagina bieden we je een aantal opties aan die je kunnen helpen om met je zelfmoordgedachten aan de slag te gaan en deze periode door te komen. Een pagina die het afgelopen jaar helaas ontzettend veel bezocht werd.

Lees: de pagina over vertraging door corona.

7. Robert Vermeiren over kwetsbaarheid, kracht en ervaringsdeskundigheid
Op zondag 1 augustus was Robert Vermeiren, hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie, te gast bij het VPRO programma Zomergasten. Hij is het boegbeeld van de Nederlandse kinderpsychiatrie, mengt zich in vele debatten, durft zijn eigen kwetsbaarheid te tonen én zet zich met man en kracht in voor kwetsbare jongeren. Wij spraken Robert Vermeiren over kwetsbaarheid, ervaringsdeskundigheid, kracht en de toekomst van de GGZ. Het interview werd het afgelopen jaar enorm veel gelezen.

Lees: het interview met Robert Vermeiren.

8. Chat en Telefoon
Het aantal gesprekken en chats bleef ook het afgelopen jaar stijgen bij 113. In het eerste half jaar van 2021 is een toename van 31 procent te zien in vergelijking met het eerste half jaar van 2020. De impact van corona was duidelijk terug te zien in de gesprekken en chats. Sinds de start van de coronacrisis hebben mannen meer last van angst en jongeren ervaren minder zelfvertrouwen. Dat bleek uit onderzoek van 113, CWI en de Vrije Universiteit Amsterdam.

Lees:  het artikel over de toename en het artikel over gesprekken tijdens corona

9. IK ZIE JE
Iedere dag sterven er 5 mensen eenzaam en radeloos door zelfdoding. Op Wereld Suïcide Preventiedag (10 september), lanceerde 113 de landelijke publiekscampagne ‘1K Z1E J3’. Hiermee wil 113 de omgeving van mensen met gedachten aan zelfdoding (stimu)leren om het moeilijke, maar belangrijke, gesprek over zelfdoding aan te gaan. Dat is hard nodig. Uit recent onderzoek bleek dat bijna de helft van de mensen met suïcidale gedachten hier met niemand over heeft gepraat.

Meerdere BN’ers en Influencers sloten zich aan bij de campagne: Tygo Gernandt, Chef’s Special, Rob Jetten, Mike Boddé, Mark Tuitert, Vera Camilla, Melissa Drost, Stippenlift, Dirk de Wachter, Djamila, Cristina Curry, Dany, Marjolijn van Kooten en meer.

Lees: alles over de campagne

9 II. De eerste Roadtrip Suïcidepreventie
Op diezelfde 10 september ging de eerste Roadtrip Suïcidepreventie van start: naasten, nabestaanden en ervaringsdeskundigen liepen die ochtend samen de zonsopgang tegemoet en deelden hun verhalen. De roadtrip duurde de hele week en deed verschillende initiatieven en instellingen aan. Een nieuwe traditie is geboren.

10. De sterfdag van mijn vrouw
Het afgelopen jaar zijn er meerdere bijzondere donatie acties gehouden door mensen die op een manier te maken hebben gehad met zelfdoding. Één hiervan was de marathon van Joost. Hij verloor zijn vrouw aan zelfdoding. “Het lopen van een marathon op de eerste sterfdag van mijn vrouw is natuurlijk nogal beladen. Tegelijkertijd zou ik ook niet weten hoe ik deze dag anders zou willen beleven. Dat ik dit kan en mag doen is als een eerbetoon aan Jantina, een symbolische afronding van dit eerste moeilijke jaar, een gezonde (?) dosis pijn lijden die in het niet valt bij de strijd die zij met zichzelf heeft moeten voeren. Kortom, een vorm van zingeving die ik kracht bij wil zetten door 113 te steunen.”

Een ander bijzonder initiatief was dat van Nigel Sean. Op 20 december streamde hij op Twitch van 10:00 tot 22:00 uur voor 113 om aandacht te vragen voor zelfdoding onder jongeren. Zijn stream werd door zo’n 80.000 jongeren bezocht.

Lees: het interview met Joost en het initiatief van Nigel Sean.

Denk je aan zelfdoding? Maak je je zorgen om iemand? We praten graag met je. We luisteren en denken mee. Ook op oudjaarsdag, ook op nieuwjaarsdag. Bel ons gratis op 0800-0113 of chat op 113.nl

Bron: 113.nl 

Dit bericht is 5135 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail