



31 maart 2025 – MIND is overvallen en zeer teleurgesteld over het voorgenomen besluit van de Parnassia Groep om het Centrum Intensieve Behandeling (CIB) Den Haag te sluiten. Dit centrum is bedoeld voor mensen met ernstige psychische problematiek met suïcidaal en zelfbeschadigend gedrag. Na de sluiting van het KIB in 2022, waren in Nederland nog twee centra over voor intensieve behandeling.
Door de sluiting in Den Haag, blijft alleen nog maar de Kliniek Intensieve Behandeling in Eindhoven over. Dat is veel te weinig voor een groep mensen die nergens anders terecht kan. MIND roept de staatssecretaris op om in te grijpen.
Transformatie na zorgwekkende signalen
Het CIB Den Haag kreeg in 2024 veel kritiek te verduren na signalen van ouders over de bejegening van cliënten. Met name over het autonomiebevorderend beleid dat vaak gevoerd wordt. MIND opende een meldpunt en bracht in december hierover rapport uit waaruit bleek dat in de uitvoering van dit beleid veel misgaat. De instelling beloofde in het najaar van 2024 om aan de slag te gaan met een transformatie naar een aanpak met betere resultaten. Het centrum bericht nu op haar site om “cliënten te motiveren voor een traumagerichte behandeling en zoveel mogelijk ambulant te behandelen.” Crisisopname blijft mogelijk.
Passende behandelplekken noodzakelijk
MIND is geschokt door de sluiting van het CIB. Het besluit gaat tegen de gemaakte afspraken om cruciale ggz in Nederland koste wat kost te behouden. Er is immers al landelijk een groot tekort aan passende behandelplekken voor juist deze groep cliënten. Ook vragen we ons af wat de gevolgen zijn voor het aantal bedden voor mensen in psychische nood. MIND vreest verder dat met het verdwijnen van het CIB, waardevolle kennis en ervaring verloren gaat. MIND roept staatssecretaris Karremans op om te in te grijpen en vraagt met klem om meer passende behandelplekken voor deze vaak jonge mensen die langdurig kampen met de gevolgen van vroegkinderlijk trauma, suïcidaliteit en zelfbeschadiging.
Bron: persbericht
Dit bericht is 522 keer gelezen.



