WVGGZ: behandelaren en patienten bedolven onder administratie

Facebooktwitterlinkedinmail

5 februari 2020 – De nieuwe Wet Verplichte GGZ (Wvggz)  zorgt voor een enorme toename van de administratie.  Een maand na de ingang van de Wet verplichte ggz slaan psychiaters alarm. 

De Wet verplichte ggz moest de patiënt meer regie geven en de familie meer betrekken bij de behandeling, met minder verplichte zorg tot gevolg. Tegelijkertijd kregen behandelaars meer mogelijkheden. Ze mogen patiënten nu bijvoorbeeld gedwongen behandelen en verplichte medicatie geven. Maar voor elk stap in de behandeling moet wel een brief worden opgesteld. Patiënten krijgen daardoor soms binnenkort tijd een hele stapel brieven.

En dan moet de instelling ook nog brieven sturen  aan burgemeesters, gemeenten, het Openbaar Ministerie en advocaten als er iets wijzigt in de behandeling. Dat loopt per patiënt op tot honderd brieven.

In de Wvggz zitten een paar denkfouten die dit tot gevolg hebben. De rechtspositie van de patiënt beter worden beschermd. De brieven waarin psychiaters wijzigingen in de behandeling toelichten versterkt die positie, want dan kan een patiënt hierover eventueel een klacht indienen. Maar  de wet  moet ook zorgen voor ‘maximale bescherming van de maatschappij’ tegen ernstige incidenten met verwarde personen.

De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) heeft een petitie aangeboden aan staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS  om de Wvggz aan te pakken. De psychiaters pleiten voor een zo snel mogelijke herziening van de wet  en zetten vooral in op snelle versimpeling van de procedures.

Bron en uitgebreid artikel: rtvnoord.nl 

Dit bericht is 2970 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail