Werkbezoek minister Helder aan Nationaal Plan Hoofdzaken

Facebooktwitterlinkedinmail

9 maart 2023 – “We moeten samen de verbinding zoeken, net als die hersencellen die we net onder de microscoop zagen”, aldus minister Conny Helder van Langdurige Zorg en Sport van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport die op werkbezoek was bij Nationaal Plan Hoofdzaken.

Het werkbezoek was bij het Netherlands Institute for Neuroscience. Minister Helder kreeg een rondleiding langs verschillende laboratoria en de vriezerruimte van de De Nederlandse Hersenbank. Daar wordt hersenweefsel verzameld en beschikbaar gesteld aan wetenschappers over de hele wereld.

Daarna sprak zij met de vijf initiatiefnemers WijzijnMIND, ZonMw, Hersenstichting, NWO (Dutch Research Council) en Health~Holland, en ging ze in dialoog met ervaringsdeskundige Monique van den Eijnden, revalidatiearts Paulien Goossens en onderzoekers Linda Douw en Inge Huitinga uit het veld van Nationaal Plan Hoofdzaken. Ze gingen gezamenlijk in op de kansen en uitdagingen die er liggen om in het jaar 2040 mensen met een hersen- en/of psychische aandoening 5 jaar langer in goede gezondheid te laten leven.

Aan het einde van het werkbezoek is de vierde aflevering opgenomen in de podcast-reeks “Knooppunt Hoofdzaken”. Hierin spraken de deelnemers over het belang van een gemeenschappelijke taal zoals het ICF-model, het nemen (en krijgen!) van tijd om multidisciplinaire teams goed te laten functioneren en de ontwikkeling van een moleculaire atlas als concreet voorbeeld hoe kennis en data beter gedeeld kunnen worden.

De startimpuls van 14 miljoen euro die het Ministerie van VWS ons gaf, is een prachtige start. Het is nu zaak, ook volgens de minister, om het programma verder uit te bouwen. Want samen moeten we aan hersen- en/of psychische aandoeningen blijven werken.

Podcastserie Knooppunt Hoofdzaken

Knooppunt Hoofdzaken is de podcastserie van het Nationaal Plan Hoofzaken. In deze podcast gaan we onder leiding van Inge Diepman in gesprek met patiënten en hun naasten, onderzoekers, zorgprofessionals, kennisinstellingen, bedrijven, en maatschappelijke en overheidsorganisaties om oplossingen te vinden voor hersen- en/of psychische aandoeningen. U kunt hier de 3 podcasts beluisteren

Bron: nationaalplanhoofdzaken.nl

Dit bericht is 601 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail