Waar onderzoek naar gokverslaving zich op moet richten

Facebooktwitterlinkedinmail

3 december 2021 – De Wet kansspelen op afstand (KOA) is op 1 april 2021 in werking gegaan. Er komt daarmee meer ruimte voor onderzoek naar de preventie en behandeling van kansspelverslaving, in de volksmond bekend als gokverslaving. Vanuit een heffing op de kansspelen wordt een nieuw onderzoeksfonds opgezet. In opdracht van ZonMw heeft het Trimbos-instituut een kennissynthese en onderzoeksagenda opgesteld als sturing op de inhoudelijke invulling van het op te zetten onderzoeksfonds.

Het onderzoeksfonds gaat zich richten op de preventie van gokproblemen en gokgerelateerde schade, betere behandeling van mensen met gokproblemen en maatwerk wat betreft kwetsbare groepen. Ook komt er aandacht voor de fysieke en digitale omgeving van speelgedrag, reclame, en het ontwerp van gokproducten. Online kansspelen bieden nieuwe kansen voor preventie en behandeling. Het opzetten van een goede infrastructuur voor ontsluiting van deze data in onafhankelijk onderzoek is ook van belang.

Oude en nieuwe vragen over kansspelen en gokken
Om te komen tot een synthese van de beschikbare kennis werd informatie verzameld uit de wetenschappelijke literatuur en uit interviews met zorgprofessionals, ervaringsdeskundigen en internationale wetenschappers. In een expertmeeting werd informatie opgehaald bij vertegenwoordigers van kansspelaanbieders, zorg, onderzoek, beleid en toezicht. Dit leidde tot een onderzoeksagenda: een totaaloverzicht van de kennisbehoeften op het gebied van kansspelverslaving, gokgerelateerde schade en gokproblematiek.

Er leven nog veel vragen, bijvoorbeeld over betere behandeling van verslaving, over betere interventie en preventie, en over het omgaan met kwetsbare groepen en jongeren. De digitalisering van gokken brengt de nodige nieuwe kansen en uitdagingen met zich mee. Het hanteren van een brede visie op gokgerelateerde schade wordt aanbevolen. Zo wordt aangesloten bij de internationale trend richting het onderzoek naar gambling harms.

Er is in Nederland ook nog de nodige ruimte voor verbetering van de randvoorwaarden voor onderzoek. Hierbij wordt gedacht aan het opzetten van een goede infrastructuur voor toegang tot data uit digitale producten, openheid van data en de afspraken over onafhankelijkheid en werkbaarheid van onderzoek in de praktijk.

De volledige kennissynthese en onderzoeksagenda zijn te vinden in het rapport ‘Kennissynthese en onderzoeksagenda Kansspelverslaving, gokgerelateerde schade en gokproblematiek’.

Bron: trimbos.nl

Dit bericht is 1587 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail