Vici-beurs voor Amsterdam UMC: studie naar dwangstoornis

Facebooktwitterlinkedinmail

4 maart 2025 – 3 onderzoekers van Amsterdam UMC ontvangen ieder 1,5 miljoen euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Zij krijgen deze Vici-beurs om de komende 5 jaar een vernieuwende onderzoekslijn te ontwikkelen en hun eigen onderzoeksgroep verder uit te bouwen. De onderzoeken zijn gericht op de behandeling van een dwangstoornis, het voorkómen van sepsis en inzichten ter verbetering van obesitastherapie.

Vici is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke subsidies in Nederland en is gericht op gevorderde onderzoekers die als coach voor jonge onderzoekers kunnen fungeren. Dit jaar ontvingen 43 vooraanstaande wetenschappers deze NWO-beurs. Zij werden gekozen uit 369 aanvragen. Binnen Amsterdam UMC ging de Vici-beurs naar:

Dwangmatige hersenen (her)vormen – Odile van den Heuvel, psychiater
Hoe de hersenen zich ontwikkelen, speelt een rol in het risico op het krijgen van een dwangstoornis (ook wel obsessieve-compulsieve stoornis genoemd). Deze stoornis gaat vaak samen met herhalende gedachten en handelingen die het dagelijks leven ernstig kunnen verstoren. Tegelijk ‘vormen’ de chronische dwangklachten op hun beurt de hersenen, doordat het gedrag steeds weer herhaald wordt.

Hoe de hersenen zich ontwikkelen en bijdragen aan het risico op een dwangstoornis, en hoe chronische dwangklachten de structuur en werking van de hersenen veranderen, wordt onderzocht in het geboortecohort Generation R. Dit is een studie waarin mensen gevolgd worden vanaf de zwangerschap tot de jongvolwassenheid. De hersenen zijn plastisch en dus vatbaar voor behandeling: met intensieve gedragstherapie of magnetische hersenstimulatie kunnen we de hersenen weer ‘hervormen’.

De plasticiteit van de hersenen wordt onderzocht in een klinische proef, waarin mensen behandeld worden met gedragstherapie in combinatie met hersenstimulatie. Met behulp van MRI-scans en bloedonderzoek wordt gekeken hoe de behandeling invloed heeft op veranderingen in de hersenen.

Omdat iedereen anders is, zullen behandelingen het beste werken wanneer ze specifiek zijn afgestemd op het individuele profiel. Dat wordt onderzocht in een serie n=1 studies, waarbij ieder individu zijn eigen controle is. Dit deel van het project vormt de brug tussen de individuele ervaring en de neurobiologie.

Bron: amsterdamumc.org 

 

 

Dit bericht is 698 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail