Verzuim zorgpersoneel daalt voor vijfde kwartaal op rij

Facebooktwitterlinkedinmail

25 april 2024 – Voor het vijfde kwartaal op rij is het verzuim onder medewerkers in de zorgsector gedaald. In het eerste kwartaal van 2024 komt het verzuimpercentage uit op 8,53. Een daling van 3 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023. Toen kwam het verzuimpercentage uit op 8,76. 

Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Vernet. Het voortschrijdend verzuim waarmee de structurele ontwikkeling van verzuim in beeld wordt gebracht, komt uit op 7,69 procent. Een jaar eerder was dit nog 8,10 procent, een daling van 5 procent. De daling van verzuim is in alle leeftijdsklassen terug te zien.  De stijging van extra lang verzuim, verzuim langer dan 365 dagen, is daarentegen nog niet voorbij. Dit percentage steeg van 2,01 naar 2,07, een toename van 3 procent.

“Het is ontzettend fijn om voor de vijfde keer op rij goed nieuws te kunnen brengen”, aldus Danijela Budimir, directeur bedrijfsvoering van Vernet. “Zoals aangegeven moeten we nog wel een kanttekening bij de cijfers plaatsen, want het extra lang verzuim stijgt. Hoewel Vernet geen oorzaken registreert, horen we wel geluiden uit de markt waaruit blijkt dat dit vooral veroorzaakt wordt door psychisch verzuim. Uit recent onderzoek blijkt ook dat psychisch zorggebruik al jaren toeneemt onder zorgmedewerkers.”

Verdere verdieping en inspiratie
Op onze website www.vernet.nl staan eerdere verzuimanalyses gepubliceerd. Naast inzicht in verzuim wil Vernet de sector helpen om het verzuim verder te verlagen. Het gaat daarbij om ziekenhuizen, instellingen voor geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en verzorging, verpleging en thuiszorg. In totaal werken er circa 960 duizend mensen in deze vier sectoren. Vernet heeft op basis van gesprekken met de best presterende organisaties met een laagverzuim concrete tips verzameld. Tevens wordt er middels webinars inspiratie gedeeld. De tips en ideeën delen we via www.vernet.nl/inspiratie. 

Samenwerking Vernet PGGM PFZW
De dienstverlening van Vernet is een gezamenlijke inspanning van PGGM en Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) om werkgevers in de sector zorg en welzijn te ondersteunen met arbeidsmarktdata, als aanvulling op bestaande pensioendiensten. Werkgevers gebruiken deze data bij de aanpak van personeelstekorten in de sector zorg en welzijn. Vernet en PFZW verzamelen sinds het uitbreken van de Covid pandemie ook cijfers op maandbasis die op regionaal en landelijk niveau inzicht geven in de ontwikkeling van het verzuim en het actuele personeelsverloop in de sector. Deze data is beschikbaar via de website https://inzetzorg.arbeidsmarktinbeeld.nl/inzetzorg-landelijk-dashboard?sectionId=5486. 

Over Vernet
Onderzoeksbureau en kennisnetwerk Vernet is sinds 1996 marktleider in het verzamelen, benchmarken en interpreteren van HR- en verzuimgegevens in de Nederlandse zorgsector. Met inzichtelijke data wil Vernet werkgevers in afzonderlijke zorgbranches helpen om te komen tot een verhoogde inzetbaarheid van hun personeel. Vernet bedient zo’n vierhonderd zorgorganisaties met 623 duizend medewerkers. Vernet is een 100%-dochteronderneming van pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM. De dienstverlening van Vernet sluit aan bij de ambitie van PGGM en Pensioenfonds Zorg en Welzijn om werkgevers en werknemers in de sector zorg en welzijn te ondersteunen. In de eerste plaats met een adequate pensioenvoorziening, maar ook door het inzetten van deskundigheid op het gebied van arbeidsmarktdata. Het berekenen van de branchecijfers wordt mede mogelijk gemaakt door de arbeidsmarktfondsen voor de zorgsector

Bron: persbericht

 

Dit bericht is 513 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail