Ontwikkelingen in de ggz: de druk neemt toe

Facebooktwitterlinkedinmail

29 november 2023 – De druk op de ggz neemt steeds verder toe: jongeren ervaren steeds meer stress en prestatiedruk, terwijl ouderen zich eenzaam voelen en veel volwassenen te maken krijgen met angst en depressie. Ook de negatieve mentale gevolgen van de coronatijd zijn de wereld nog niet uit. 

Uit het langlopende landelijke NEMESIS onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat er sinds 2007 een grote stijging is in het aantal volwassenen met een psychische aandoening. Vooral jongvolwassenen en studenten krijgen hier steeds vaker mee te maken. Dit zorgt voor een grote druk op de ggz, waar momenteel een groot personeelstekort heerst. We vertellen je in dit artikel alles over de laatste ontwikkelingen.

Toenemende zorgvraag over afgelopen jaren

Tijdens zijn of haar leven krijgt 43% van de Nederlanders minstens één psychische aandoening, blijkt uit het trendrapport ggz van stichting FWG. In 2022 had 18% van alle Nederlanders hier last van. Allerlei maatschappelijke problemen dragen hieraan bij, zoals de bestaansonzekerheid, woningnood, prestatiedruk en het maakbaarheidsideaal en prestatiedruk.

Niet iedereen die het afgelopen jaar last had van mentale klachten, zocht hier hulp voor. Toch was er een flinke stijging in de hulpvraag bij de ggz: waar in 2007-2009 nog 6% gebruikmaakte van geestelijke gezondheidszorg, steeg dit percentage in 2019-2022 naar 10%. Vooral de vraag naar poh-ggz (+25%) steeg fors. In de basis-ggz was er een toename van +11%. Bezoek aan de gespecialiseerde ggz bleef beperkt  tot een toename van ‘slechts’ 3%.

Een mogelijke verklaring voor de grote belangstelling in poh-ggz ligt in de vergoeding hiervoor. Poh-ggz valt namelijk onder huisartsenzorg, wat betekent dat je hier geen eigen risico voor betaalt. Ook kan het bij basis-ggz of gespecialiseerde ggz zijn dat de zorgverlener geen contract heeft met de zorgverzekeraar, waardoor patiënten, bovenop het eigen risico, een deel van de zorgkosten zelf moeten betalen. Aldus Bas Knopperts, zorgverzekering-expert bij Independer.

In de zorgkiezer van jouw zorgverzekering zie je of jouw zorgverlener een contract heeft met jouw zorgverzekeraar. Is dit niet het geval? Dan kan je je zorgverzekering vergelijken met andere verzekeringen om te zien of een andere verzekeraar dit mogelijk wel heeft.

Personeelstekorten in de ggz

Momenteel werken er 113.500 mensen in de ggz. Hiernaast is er een (geschat) personeelstekort van 4.200 in 2022. Met de toenemende zorgvraag zal dit tekort alleen maar stijgen: verwacht wordt dat het tekort oploopt tot 5.100 werknemers in 2026 en 9.300 werknemers in 2032.

In het rapport van stichting FWG staat ook dat steeds meer mensen binnen de ggz werken als zzp’er, waardoor zij vaker de keuze hebben om geen acute zorg te verlenen en onregelmatige diensten te draaien. De druk op werknemers binnen reguliere ggz-organisaties neemt hierdoor toe. Mede door de hoge werkdruk onder ggz-personeel stijgt ook het verzuim gestaag.

Zorg voor iedereen

De vraag naar geestelijke gezondheidszorg stijgt dus fors, terwijl tegelijkertijd de arbeidsmarktkrapte toeneemt. Om ervoor te zorgen dat iedereen de hulp kan krijgen die hij nodig heeft, is het niet alleen belangrijk om de personeelstekorten aan te pakken, maar ook oorzaken van toenemende psychische klachten.

Bron: persbericht

Dit bericht is 3829 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail