Miljoenen mensen horen stemmen, ‘dat maakt je geen schizofreen’

Facebooktwitterlinkedinmail

20 september 2018 – “Je bent je leven niet waard. Je bent te dik, te dom en te groot.” Irene van der Giessen hoorde meerdere stemmen het tegen haar zeggen. Niemand anders hoorde het, alleen zij. De stemmen zaten in haar hoofd, zo vertelt zij in het NOS-programma Met het oog op morgen 

Vorige week was in Den Haag het Wereld Congres Stemmen Horen. Naar schatting 4 procent van de wereldbevolking heeft deze eigenschap, zegt Van der Giessen. Een eigenschap, want een ziekte of aandoening wil ze het niet noemen. “Het is zoiets als linkshandigheid.”

Fantastisch mooie stem

Psychiaters gaven vroeger meestal de diagnose schizofrenie. Tegenwoordig zijn ze minder stellig en blijft vaak onduidelijk hoe het kan dat iemand stemmen hoort. “In veel gevallen liggen er trauma’s aan ten grondslag. Ook medische problemen of forse levensvraagstukken, zoals worstelen met je geaardheid, kunnen een oorzaak zijn.”

Bij Van der Giessen zijn de stemmen waarschijnlijk het gevolg van traumatische ervaringen. Ze is in het verleden mishandeld en misbruikt. Tijdens een van de traumatische gebeurtenissen dacht ze dat ze zou overlijden. Opeens was daar een fantastisch mooie stem. “Toen dacht ik: nu is het goed.” De stem ebde weer weg, tot haar spijt.

Andere stemmen dienden zich aan. Soms met een positieve boodschap, soms negatief. Ze praatte ook wel eens terug. “‘Ga weg, hou je kop’, zei ik dan.” Hoe beter ze in haar vel zat, hoe minder ze de stemmen hoorde.

Vanuit de samenleving zou er meer begrip mogen komen. Men vindt het vooral eng, merkt Van der Giessen. “Maar iemand met paranormale gaven als Derek Ogilvie op tv vinden mensen dan wel weer interessant en amusant.”

Steun uit de stemmen

Stemmen horen hoeft geen probleem te zijn, zegt Van der Giessen. Een van de congresorganisatoren is verpleegkundige en hoort alleen vriendelijke stemmen. Andere bezoekers van het congres hebben topcarrières of een eigen bedrijf. Van der Giessen haalde ook wel eens steun uit de stemmen. “Ze zeiden dan dingen als ‘maak wat van je leven’ of ‘zorg dat je je opleiding afmaakt’.”

De stemmen zijn soms af te zwakken met medicatie, maar ze een plaats in je leven geven kan ook uitkomst bieden. Van der Giessen heeft daardoor grotendeels afscheid genomen van de hare. Dat vond ze ergens ook wel jammer. “Ik was door mijn jeugd heel eenzaam, dus ik vond het best gezellig met al die stemmen.”

Irene van der Giessen zat in het NOS-programma Met het Oog op Morgen. Luister het gesprek hier onder aan het bericht terug.

Bron; nos.nl

Dit bericht is 5033 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail