Jaarlijks 50 doden door huiselijk geweld in Nederland

Facebooktwitterlinkedinmail

geweld, huiselijk geweld

18 april 2016 – Ieder jaar sterven in Nederland rond de vijftig mensen door huiselijk geweld. Ondanks alle aandacht voor preventie en hulpverlening lukt het niet om dat aantal terug te dringen.

Daarom komen veertien organisaties met het manifest Huiselijk geweld te lijf. Daarin roepen ze op tot actie en herziening van het systeem, meldt Nieuwsuur.

“Meldingen worden niet opgepakt en instellingen werken langs elkaar heen. Er zijn te veel instanties bezig rond een gezin, waardoor niemand echt verantwoordelijkheid draagt. Er ontbreekt centrale regie”, zegt Ans van de Maat van jeugdzorgorganisatie Intermetzo.

Dodelijke slachtoffers van geweld dat wordt gepleegd door iemand uit de huiselijke kring van het slachtoffer, zoals Savanna, het Maasmeisje, Daniëlla en het meisje van Nulde, werden jarenlang gevolgd door vele hulpinstanties, maar toch ging het mis.

Huiselijk geweld

Jaarlijks hebben naar schatting tussen de 200.000 en 230.000 mensen te maken met ernstig of herhaaldelijk geweld in huiselijke kring. De overheid wil huiselijk geweld bestrijden. Daarom zijn er bijvoorbeeld voorlichtingscampagnes om het onderwerp bespreekbaar te maken.

Een meldcode voor huiselijk geweld en kindermishandeling helpt professionals goed te reageren bij signalen van dit soort geweld. Bijvoorbeeld huisartsen, leerkrachten en medewerkers van jeugdinrichtingen. Sinds 1 juli 2013 zijn professionals verplicht de meldcode te gebruiken bij vermoedens van geweld in huiselijke kring.

Andere mentaliteit

Er is verandering van mentaliteit en het systeem nodig, vinden de organisaties. Het is nodig dat alle betrokkenen van huiselijk geweld op tijd alarm slaan. Dat gebeurt nu nog te weinig.

Daarnaast moeten instanties beter samenwerken en zich verantwoordelijk voelen. Ook moet er een Nationaal Rapporteur komen, die als waakhond instanties monitort en stimuleert.

Bron: nu.nl / rijksoverheid.nl 

Dit bericht is 5746 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail

2 reacties

  1. Ik vraag mij af : Als er 50 doden zijn en 200.000 meldingen, hoeveel mensen in dit artikel niet aan bod komen omdat ze “slechts” (zwaar) lichamelijk schade hebben geleden ? Dat moet wel een meervoud van 50 zijn !

Het is niet meer mogelijk te reageren