In de krant

Interessante leestips van de afgelopen periode in de kranten – klik de ‘lees-verder’ link voor het uitgebreide artikel


NIEUWS

‘We gooien al die breinen op één hoop’

7 mei 2021 – Met een zak geld gaan we de vastgelopen jeugdzorg echt niet oplossen, zegt psychiater Floortje Scheepers. De crisis in de ggz is collectiever dan het individu dat op de wachtlijst belandt. ‘We moeten investeren in sociale systemen.’

Lees verder op De Groene Amsterdammer


 

Geef niet-professionele pogingen om sombere jeugd te helpen meer geld

30 april 2021 – Gemeenten moeten bij de besteding van het extra geld voor jeugdzorg niet alleen naar zorgprofessionals kijken. Plaatselijke herstelinitiatieven voor jongeren kunnen voorkomen dan zij later dure, reguliere hulp nodig hebben, betoogt MIND-voorzitter Wilma van der Scheer.

Lees verder op Trouw.nl >>


Zeven nieuwe inzichten over autisme

29 april 2021 –  Het oude idee over mensen met autisme is: ze zouden contactschuw zijn, geen empathie kennen en een bizar talent hebben op één specifiek gebied. Zeven nieuwe inzichten laten zien dat dit idee niet klopt.

Lees verder op NRC.nl >>


 

Column Aart van Soest: Ons psychiatrische probleem

27 april 2021 – Het zijn bekende situaties in onze samenleving. Een werknemer die zeker weet dat zijn weinig inlevende baas een autist is. Een jongere met somberheidsklachten die tegen haar leraar vertelt dat vader haar ”borderliner” noemt. Een vrouw die haar vriendin toevertrouwt dat haar man waarschijnlijk narcisme heeft.

Lees verder op RD.nl >>


De coronacrisis duwt deze ggz-patiënten bijna over het randje. ‘Ik zit in een trechter die steeds smaller wordt’

23 april 2021 – Hun verhalen bleven tot nu toe verstopt achter talloze anonieme voordeuren: de meest kwetsbare groep ggz-patiënten is door de coronacrisis vaak in een nog groter isolement terechtgekomen. Trouw liep twee dagen mee met ggz-instelling Altrecht en belde bij deze patiënten aan.

Lees verder op Trouw.nl >>


Amine (24) schrikt van de geestelijke gezondheid van jongeren in coronatijd: ‘Ze stoppen met school’
18 april 2021 – Amine Bakkali (24), ervaringsdeskundige, doet onderzoek naar het welzijn van jongeren in Bodegraven-Reeuwijk in coronatijd. Hij bezocht scholen en ging met jongeren in gesprek. ,,Ik ben geschrokken van hun ervaringen.’’

Lees verder op AD.nl >>


Geen toename zelfdodingen tijdens coronacrisis, blijkt uit studie in 21 landen

14 april 2021 – Het aantal zelfdodingen zou stijgen, waarschuwden deskundigen aan het begin van de coronacrisis, maar het tegendeel blijkt waar. Het suïcidecijfer is in een aantal landen zelfs gedaald.

Lees verder op Volkskrant.nl >>


Waarom lukt het maar niet om de lange wachttijden in de jeugdpsychiatrie aan te pakken?

7 april 2021 – Staatssecretaris Paul Blokhuis sprak dinsdag in de Kamer over extra geld voor de jeugdpsychiatrie. De situatie in de jeugdpsychiatrie is onhoudbaar. Dat is al jaren zo, zonder dat er veel verandert. Waarom lukt het maar niet om de lange wachttijden aan te pakken?

Lees verder op trouw.nl  >>


Autisme heeft diverse gezichten. ’Het is niet iets om je voor te schamen’

3 april 2021 – Toen Bianca Toeps (36) de diagnose autisme kreeg, vertelde ze dat aan niemand. ‘Ik dacht dat niemand meer met mij wilde werken als dat uitkwam.’ Inmiddels probeert ze vooroordelen over autisme weg te nemen. ‘Ze denken vaak dat we geen empathie of gevoel zouden hebben, terwijl dat onzin is.’

Lees verder op nd.nl >>


Psychiaters zeggen dat autisten geen humor hebben: Timo en Simon – mét autisme – vinden dat raar
2 april 2021 – Wanneer heb je nou een vorm van autisme te pakken en wanneer ben je zogenaamd ‘normaal’? Op Wereld Autisme Dag wordt aandacht gevraagd voor een probleem dat vaker dan je misschien zou denken bij mensen aanwezig is. Bovendien zijn vele varianten denkbaar.

Lees verder op bd.nl >>


Het blijft belangrijk stil te staan bij autisme: ‘Stereotiepe beeld moet doorbroken worden’

2 april 2021 – Het is vandaag Wereld Autisme Dag. Een belangrijke dag om bij stil te staan, vindt Sander Begeer. ,,Het wordt tijd dat we het stereotiepe beeld dat nog bestaat over autisme doorbreken.”

Lees verder op AD.nl >>


Einde aan ‘GGZ-jungle’: Nieuw platform moet zorg bij psychische klachten gaan stroomlijnen

2 april 2021 –  Mensen met psychische klachten moeten veel sneller de juiste zorg op de juiste plek ontvangen. Nu is het voor huisartsen vaak lastig om uit te zoeken waar en bij wie dat is, vanaf 1 april is dat via een digitaal platform zo gepiept.

Lees verder op bndestem.nl>>


Opinie: Ernstige psychische nood kán sneller behandeld worden, er ligt genoeg geld op de plank

1 april 2021 – Jazeker, de druk op de psychiatrie is groot. Maar niet doordat ook uitgebrande managers welkom zijn voor zingeving of een goed gesprek. Er is meer aan de hand, betogen een ouderenpsychiater en een groep wetenschappers.

Lees verder op de Volkskrant.nl >>


Zeg vaker ‘nee’ tegen patiënten met milde psychische klachten die naar een psycholoog of psychiater willen

25 maart 2021 – Stel je voor, je hebt ernstige hartklachten, maar alle cardiologen weigeren je te zien: ze behandelen alleen lichte klachten. Ze behandelen ook geen mensen met hartklachten die daarnaast suikerziekte hebben, of longproblemen. Maar ben je slank en jong en heb je enkel wat hartkloppingen – dan kan je bij elke cardioloog terecht.

Lees verder op Volkskrant.nl>>


Marloes kiest bewust voor openheid over psychische problemen: ‘Taboe is jammer en onnodig’

22 maart 2021 – Psychische klachten zijn doodnormaal. Maar je merkt er bijna nooit iets van, want velen verbergen ze, uit schaamte en angst voor onbegrip. In de Week van de Psychiatrie staat ‘meedoen’ van mensen met een psychische kwetsbaarheid centraal. Drie vertellen er hier over hun twijfels. ,,Moet ik nu eerlijk zijn over een opname of niet?’

Lees verder op het AD.nl >>


Conflict tussen Rijk en gemeenten over jeugdzorgtekorten escaleert, unieke arbitrage is laatste redmiddel. ‘We moeten nu een grens trekken’

16 maart 2021 – De slepende onderhandelingen tussen gemeenten en het Rijk over tekortschietende budgetten voor jeugdzorg zijn geklapt. Gemeenten komen jaarlijks 1,7 miljard euro tekort. Daarom rest hun naar eigen zeggen geen andere uitweg dan een stap zonder precedent: een arbitragecommissie moet het geschil beslechten.

Lees verder op volkskrant.nl >>


Coronapatiënten langer uit de roulatie door mentale klachten

12 maart 2021 – Werknemers met het coronavirus zijn vaker en langer uit de roulatie. De helft van de herstellende coronapatiënten is na bijna drie maanden weer volledig aan het werk. Tijdens de eerste golf van de pandemie was dat na twee maanden.

Lees verder op telegraaf.nl >>


‘Het stigma op psychische problemen is nog steeds een groot probleem’

11 maart 2021 – Psycholoog Anita Hubner: “Met mijn boek wil ik echt iets doen aan de beeldvorming dat mensen met een psychische aandoening gevaarlijk zouden zijn of niet zouden kunnen functioneren”.

Lees verder op trouw.nl >>


Als je moeder een eetstoornis heeft: ‘Ik hoorde haar boven spugen op het toilet…’

10 maart 2021 – Fleur (35) is getrouwd en moeder van een dochter van zes. Zelf groeide ze op met een moeder die altijd bezig was met haar lijn. Pas later begreep ze dat haar moeder een eetstoornis had.

Lees verder op Reportersonline.nl >>


Welke sexy BN’er wil voor de psychiatrie een berg opfietsen of langs 11 steden zwemmen?

5 maart 2021 – Want investeren in de psychiatrie doet de overheid maar mondjesmaat en donaties voor onderzoek naar psychische klachten zijn zeldzaam, betogen Joeri Tijdink en Christiaan Vinkers.

Lees verder op de Volkskrant.nl >>


Psychische kwetsbaarheid is geen zwakte, maar hoort bij het bestaan

27 februari 2021 – Afwijkend gedrag zullen we nooit helemaal wetenschappelijk doorgronden. Daarom zou het beter zijn als psychiaters zich wat bescheidener opstellen, en voorbij de labels kijken naar wat een patiënt nódig heeft, zegt kinderpsychiater Floortje Scheepers.

Lees verder op decorrespondent.nl>>


Zitten we massaal bij de psychiater? Welnee!

26 februari 2021 – De suggestie dat onze steeds fragielere psyche leidt tot explosieve ggz-uitgaven is nergens op gebaseerd, betoogt ouderenpsychiater Manon Kleijweg.

Lees verder op trouw.nl >>


Elf mannen laten zien dat anorexia geen meisjesziekte is

19 februari 2021 – Dat anorexia geen meisjesziekte is, laten elf mannen zien op een expositie in de Melkweg in Amsterdam. Fotograaf Mafalda Rakoš volgde een jaar hun buitenkant en binnenwereld.

Lees verder op ad.nl>>


Diagnose ADHD staat brede behandeling van kind én zijn omgeving in de weg

6 februari 2021 – Medicijnen tegen ADHD worden soms te makkelijk voorgeschreven.
Je kunt gedragsproblemen van kinderen ook behandelen voordat er een diagnose als ADHD op wordt geplakt, toont Gronings onderzoek aan.

Lees verder op trouw.nl >>


Heb je een tip? Stuur de link naar nieuwsfeit@ggznieuws.nl