In de krant

journalisten, stigmatisering

Interessante leestips in de kranten – klik de ‘lees-verder’ link voor het uitgebreide artikel

Heb je een tip? Stuur de link naar nieuwsfeit@ggznieuws.nl

Opinie: Geef ook aandacht aan de oudere die van ellende niet meer wil leven

21 september 2022 – Suïcidepreventie richt zich vaak op jongeren, maar er zijn ook ouderen die dood willen. Niet omdat ze hun leven voltooid achten, maar uit levenspijn waar misschien een oplossing voor is; de ene doodswens is de andere niet.

Lees verder op Volkskrant.nl >>>


Zanger Marcus Mumford doorbreekt hardnekkig taboe: seksueel misbruik bij jongens en mannen

18 augustus 2022 – In het nummer Cannibal zingt Marcus Mumford, zanger van folkrockband Mumford and Sons, over het seksueel misbruik dat hij als kind meemaakte. Daarmee helpt hij het taboe op misbruik bij jongens en mannen te doorbreken: ‘Het stereotype beeld is dat mannen plegers zijn, geen slachtoffers.’

Lees verder op Volkskrant.nl >>>


Vluchtelingen met psychische problemen hebben baat bij hulp van lotgenoten

13 augustus 2022 – Na een korte training zijn lotgenoten goed in staat psychische hulp te geven aan vluchtelingen die bijvoorbeeld kampen met angsten. „We waren zelf ook verrast door de resultaten.”

Lees verder op NRC.nl >>>


Trauma-expert aan het woord: ‘Probeer te focussen op waar je wél invloed op hebt’

7 augustus 2022 – Bosbranden, oorlog, bedreigingen en geweld domineren dagelijks het nieuws. En niet iedereen kan daar even goed tegen. Journalist Floor Bakhuys Roozeboom ging daarom in gesprek met crisis- en trauma-expert Andrea Walraven-Thissen: hoe vergroten we onze mentale en emotionele weerbaarheid in tijden van crisis?

Lees verder op evajinek.nl >>>


Eenzaam in de zomer: ‘Loeren hoe geweldig anderen het met elkaar hebben helpt niet’

5 augustus 2022 – Wie niet op vakantie gaat en anderen ziet vertrekken, kan met zomereenzaamheid te maken krijgen, zeker als je alle leuke foto’s en verhalen op social media voorbij ziet komen. Eenzaamheidsexpert Jeannette Rijks geeft tips hoe je uit die dip komt. ,,Zorg dat je snapt hoe die eenzaamheid werkt, dan voel je je minder slachtoffer.”

Lees verder op AD.nl >>>


Kabinet reserveert 21 miljoen voor banenplan ggz-patiënten

4 augustus 2022 – Het kabinet trekt ruim 21 miljoen euro uit om ruim tweeduizend patiënten van instellingen in de geestelijke gezondheidszorg, ggz, aan werk te helpen. Deze patiënten vallen nu tussen wal en schip bij de bemiddeling voor werk. De ggz-instelling gaat naast de zorg ook de begeleiding leveren bij het werk.

Lees verder op Volkskrant.nl >>>


Psychiater Jim van Os: ‘De kwaliteit van onze relaties is het fundament van ons leven’

1 augustus 2022  – Als arts ziet Jim van Os, een gerenommeerde Nederlandse hoogleraar psychiatrie (UMC Utrecht), dat mensen geen of weinig verbintenis met anderen ervaren. ‘Dat is volgens mij een crisis, of misschien wel dé echte crisis van deze tijd.’” 

Lees verder op demorgen.be >>>


Opinie: ‘Leg de voordelen uit van tbs, maar liever niet als er net iets ernstigs is gebeurd’

27 juli 2022 – De tbs kampt met een slecht imago, door alle negatieve aandacht na incidenten of delicten. Laat zien wat tbs-behandeling inhoudt en wees transparant over de positieve cijfers, bepleit forensisch psychiater Lilian Kuipers.

Lees verder op Parool.nl >>


Behandelaren ggz overwegen rechtszaak tegen het verplicht delen van ‘intieme patiëntgegevens’

23 juli 2022 – Vanaf oktober moeten psychiaters en psychologen gedetailleerde informatie over het mentale welzijn van patiënten delen met de toezichthouder. De patiënt hoeft geen toestemming te geven vooraf. Een groep behandelaren overweegt naar de rechter te stappen. Vijf vragen over de nieuwe informatieplicht.

Lees verder op Volkskrant.nl >>>


Psychiater Willem van der Bend: Met één persoon echt contact hebben geeft je welzijn al een enorme boost 

14 juli 2022 – Psychiater Willem van der Bend (49) vindt dat mensen veel te weinig luisteren naar elkaars verhalen. ‘Door echt contact gaat je welzijn flink omhoog.’

Lees verder op trouw.nl>>>


‘De toegang tot de zorg is een mensenrecht. In de ggz wordt dit geschonden’

11 juli 2022 – Wachtlijsten, krappe budgetten en oplopende personeelstekorten. Het loopt aan alle kanten vast in de geestelijke gezondheidszorg. Cliënten worden er radeloos van. Wat moet er gebeuren?

Lees verder op gelderlander.nl >>>


Zorgprestatiemodel vertraagt verkorten van wachtlijsten ggz

30 juni 2022 – De contractering van 2022 in de ggz heeft nauwelijks bijgedragen aan het oplossen van de wachtlijsten. Dat concludeert de NZa in haar jaarlijkse contracteringsmonitor. Ondanks eerder advies van de NZa om meerjarencontracten af te sluiten, zijn er in 2022 ‘bijna geen meerjarencontracten afgesloten’. De invoering van het nieuwe zorgprestatiemodel gaf te veel onzekerheid voor langdurige commitment, zeggen zorgverzekeraars en –aanbieders.

Lees verder op zorgvisie.nl >>>


Kinderpsychiater Hilgo Bruining: ‘Sommige kinderen hebben misschien meer vrijheid nodig’

30 juni 2022 – Kinderen met ADHD of autisme hebben bijna altijd ook andere aandoeningen. Geen toeval, zegt hoogleraar Hilgo Bruining. „Een bepalend moment is kort voor de geboorte.”

Lees verder op NRC.nl >>>


Wie in Nederland worstelt met een eetstoornis en dringend hulp zoekt, krijgt die meestal niet

25 juni 2022 – Wachten op een behandeling voor een eetstoornis kan maanden duren. Wat kun je in de tussentijd doen? Maurice (15) werd alvast gekoppeld aan een ervaringsdeskundige.

Lees verder op NRC.nl >>>


Psychiater Jim van Os: Het is onverantwoord dat we mensen laten opgroeien zonder spirituele dimensie

24 juni 2022 –  Als arts ziet Jim van Os, hoogleraar psychiatrie, dat mensen geen of weinig verbintenis met anderen ervaren. “Dat is volgens mij een crisis, of misschien wel dé echte crisis van deze tijd.”

Lees verder op Trouw.nl >>>


Zware depressie? 17 maanden wachten op hulp
18 juni 2022 – Vijf jaar geleden beloofde toenmalig minister Edith Schippers dat de wachtlijsten in de ggz binnen een jaar zouden zijn weggewerkt. Inmiddels zijn ze alleen maar langer geworden. Wat gaat er mis? ‘Het is onbegrijpelijk dat deze situatie in een land als het onze kan blijven staan.’

Vijf jaar geleden beloofde toenmalig minister Edith Schippers dat de wachtlijsten in de ggz binnen een jaar zouden zijn weggewerkt. Inmiddels zijn ze alleen maar langer geworden..

Lees verder op de Volkskrant.nl >>>


Opinie: Werkbare en betaalbare ggz vraagt ook om begrenzing van onze zorgbehoefte

9 juni 2022 – Erkennen dat je iets niet kan of wilt, staat gelijk aan falen. Dan moet je naar de psycholoog of een coach. Op de langere termijn tast deze gecreëerde zorgbehoefte de veerkracht van een samenleving aan, betoogt directeur van Traumaloket Nederland Leen Pakvis.

Lees verder op de Volkskrant.nl >>>


Extreem veel kinderen met eetstoornis: ‘Dit is echt het gevolg van de coronaperiode’

24 mei 2022 – Het aantal kinderen en jongvolwassenen met een eetstoornis is extreem toegenomen. Dat leidt tot langere wachttijden voor behandeling, waardoor de toestand van de patiënten verslechtert.

Lees verder op de Gelderlander.nl >>>


In de ggz verdwijnen de mensen onder een berg pillen

21 mei 2022 – Geestelijke gezondheidszorg In het behandelen van psychisch kwetsbare mensen wordt te veel naar de ‘ziekte’ gekeken, constateert Jorn Albers. Het verbeteren van de kwaliteit van leven wordt daardoor over het hoofd gezien.

Lees verder op NRC.nl >>>


Sluitingen in de ggz zetten minister Helder voor het blok

12 mei 2022 –  Een nieuwe bezuinigingsronde in de ggz bedreigt de behandeling en opvang van de meest kwetsbare patiënten. Hoe lost minister Helder dit op?

Lees verder op Trouw.nl >>>


7 mei 2022 – Psychiater Paul Conti beschrijft trauma als een epidemie waarvoor geen vaccin bestaat

Nadat hij zelf een trauma had meegemaakt, ontdekte de Amerikaanse psychiater Paul Conti dat trauma’s een verborgen epidemie zijn in onze samenleving. En die maken zingeving bijna onmogelijk.

Lees verder op Trouw.nl >>>


14 april 2022 – Depressief brein krijgt betere samenhang door paddo-stof psilocybine

Psychofarmacologie Psilocybine verbetert de samenwerking tussen hersengebieden bij mensen met ernstige depressie.

Lees verder op NRC.nl >>>


5 april 2022 – Angstiger dan ooit? De oorlog maakt ons juist mínder bang, zegt psychiater Damiaan Denys

Door de oorlog in Oekraïne is er écht iets om bang voor te zijn, zegt psychiater Damiaan Denys. Blijft voedsel betaalbaar, komt er een energietekort? Dat zal onze oude, irrationele angsten verdrijven, voorziet hij.

Lees verder op Trouw.nl >>>


2 april 2022 – Sanering in de specialistische ggz leidt tot onrust

De ggz-instellingen Pro Persona en de Parnassia Groep gaan snijden in de specialistische geestelijke gezondheidszorg. Die is niet meer te betalen, vinden ze.

Lees verder op Trouw.nl >>>


12 maart 2022 – De man van Esther heeft adhd: ‘Hij heeft weinig slaap nodig en is eigenlijk nooit moe’
Je leest vaak verhalen over mensen die zelf ziek zijn of een stoornis hebben, maar hoe ga je daar eigenlijk als partner, familielid of vriend(in) mee om? In deze rubriek geven experts praktische tips. Deze week: Esther Volkers (43). Haar man Paul heeft adhd.

Lees verder op AD.nl >>>


9 maart 2022 – Amsterdamse ggz-instelling PsyQ moet waarschijnlijk sluiten, 1200 patiënten weten nog van niets

De Amsterdamse vestiging van ggz-instelling PsyQ zal vanwege verliesgevende resultaten zo goed als zeker sluiten. De 1200 mensen die er vanwege een eetstoornis, depressie of trauma in behandeling zijn, weten nog van niets. De wachttijd voor geestelijke gezondheidszorg in Amsterdam zal verder oplopen.

Lees verder op Parool.nl >>>


27 februari 2022 – Een autistisch brein heeft meer aan zelfvertrouwen dan een prikkelarme omgeving, vindt autismedeskundige Peter Vermeulen

De wereld die je waarneemt is geen vertaling van de prikkels die je ogen en oren opvangen en doorsturen naar je hersenen. Zo werkt het brein niet, zegt autismedeskundige Peter Vermeulen. En dus help je mensen met autisme niet door hun leven prikkelarm te maken.

Lees verder op Trouw.nl >>>


 

23 februari 2022 – Psycholoog Marcia van Marion leerde leven met psychische kwetsbaarheid

Als psycholoog weet Marcia van Marion (49) niet alleen theoretisch wat psychische kwetsbaarheid is. Gedurende tien jaar was ze zelf af en aan onder behandeling. In ”De draad weer oppakken” geeft ze de lezers zicht op het leven met een psychische diagnose. „Het zijn labels die vaak geen recht doen aan de realiteit.”

Lees verder op RD.nl >>>>


17 februari 2022 – Cees heeft een partner met een dwangstoornis: ‘Je bent geneigd angstige gedachten goed te praten’

Je leest vaak verhalen over mensen die zelf ziek zijn, maar hoe ga je daar eigenlijk als partner, familielid of vriend(in) mee om? In deze rubriek geven experts praktische tips. Deze week: Cees Hoogland (60) heeft een partner met een dwangstoornis.

Lees verder op AD.nl >>>


14 februari 2022 – Jezelf gelukkig eten? Deze psycholoog zegt dat bepaalde voeding echt helpt

Kun je jezelf gelukkig(er) eten? De Vlaamse psycholoog Laura Joosten is overtuigd van wel. In haar boek bundelde ze al haar bevindingen. Naast wetenschappelijke uitleg en praktische tips staan er makkelijke recepten in die goed zijn voor je gemoedstoestand.

Lees verder op AD.nl >>>


11 februari 2022 – Merendeel mensen die overleden na contact met politie gedroeg zich verward

84 procent van de mensen die de afgelopen jaren overleden nadat ze in aanraking waren gekomen met de politie vertoonde verward gedrag. Vaak hing dat gedrag samen met overmatig drugs- of alcoholgebruik, of een geschiedenis daarvan. In bijna de helft van de gevallen had de overledene een niet-westerse migratieachtergrond.

Lees verder op Vokskrant.nl >>


6 februari 2022  – Ggz wil in OMT: ‘Geestelijke gezondheid staat te zwaar onder druk’

– Vertegenwoordigers van de geestelijke gezondheidszorg moeten een plek krijgen in het Outbreak Management Team (OMT). Dat bepleit de ggz in Brabant. Koepelorganisatie de Nederlandse ggz ondersteunt het pleidooi.

Lees verder op BD.nl >>>


4 februari 2022 – Zorgt het ‘overlabelen’ voor lange wachtlijsten bij de ggz? ‘Allemaal wel eens last van stress’

De wachtlijsten bij de geestelijke gezondheidszorg blijven maar groeien. Cijfers laten zien dat door de mentale impact van de coronacrisis niet alleen jongeren, maar ook volwassenen steeds vaker worden doorverwezen. Welke oplossingen zijn er?

Lees verder op AD.nl >>>


29 januari 2022 – Doe niet zo neerbuigend over psychiatrische problemen

Menno Oosterhoff is psychiater en lijdt zelf ook aan een psychiatrische aandoening. Hij heeft een dwangstoornis. Ik verklap geen beroepsgeheim, hij heeft er een boek over geschreven onder de titel Vals Alarm.

Lees verder op Trouw.nl >>>


28 januari 2022 –Antipsychotica niet goed getest: ernstig zieken geweerd uit studies

Bij het testen van nieuwe antipsychotica wordt 80 procent van de mensen die aan psychoses lijden bij voorbaat uitgesloten. Doordat deze groep ernstig zieken niet mag meedoen aan de medicijntests, lijkt het tijdens deze studies alsof de antipsychotica beter werken dan ze in de praktijk doen.

Lees verder op Volkskrant.nl >>>


25 januari 2022 – Apotheek met afbouwmedicatie is geen monopolist

Patiënten die verantwoord willen stoppen met antidepressiva, mogen blij zijn met Regenboog Apotheek. Anders dan de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie suggereert heeft die geen monopolie, aldus Peter Groot, onderzoeker aan het UMC.

Lees verder op Trouw.nl >>>


15 januari 2022 – EH-arts Heleen Lameijer: ‘Niet genoeg aandacht voor mensen met mentale klachten door corona’

Als Spoedeisende Hulp arts ziet Heleen Lameijer het coronavirus van dichtbij toeslaan. Maar wanneer ze thuiskomt, Instagram opent en de berichtjes in haar inbox checkt, ziet ze ook heel andere gevolgen van de crisis: niet de lichamelijke, maar de geestelijke.

Lees verder op AD.nl >>>


11 januari 2022 – Slapeloze nachten door het piekeren: ‘Met elk uur werden de rampscenario’s erger’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: wat we kunnen leren van de Stoïcijnen

Lees verder op AD.nl >>>


7 januari 2022 – Hoe zorg je ervoor dat je relatie gezond blijft als je partner depressief is?

Je leest vaak verhalen over mensen die zelf ziek zijn, maar hoe ga je daar eigenlijk als partner, familielid of vriend(in) mee om? In deze rubriek geven experts praktische tips. Deze week: Eveline (46) heeft een partner met een depressie.

Lees verder op AD.nl >>>


5 januari 2022 – Ervaringsdeskundige en psychiater zijn het eens: ‘Er moet meer aandacht komen voor de spirituele kant van psychisch lijden’

Jim van Os en Myrrhe van Spronsen schreven samen een boek over hoe de ggz beter kan omgaan met psychische klachten.

Lees verder op trouw.nl >>>


5 januari 2022 – Een hogere kans op ALS, dementie of CTE; hersenschade in de sport wordt nu écht serieus genomen

De jaren dat sportbonden hersenschade negeerden lijken voorbij. Alarmerend onderzoek stapelt zich op, in Engeland is een megarechtszaak op komst en op velden wordt getest met preventieve maatregelen.

Lees verder op NRC.nl >>