In de krant

journalisten, stigmatisering

Interessante leestips in de kranten – klik de ‘lees-verder’ link voor het uitgebreide artikel

(Let wel- een groot deel van deze artikelen is alleen beschikbaar voor abonnementhouders)

GGZNIEUWS uit de krant

Wat als je kind van 6 jaar al depressief is? ‘Pas op met kritiek’

1 december 2021 – Een dipje of toch echt een depressie? Niet alleen jongeren of volwassenen kunnen een stemmingsstoornis hebben, ook kinderen in de basisschoolleeftijd zijn soms depressief. Op tijd ingrijpen is van groot belang. Maar hoe?

Lees verder op AD.nl>>>


 

Meesterlijk getekende psychiatrische patiënten: verdrietig, vertwijfeld of achterdochtig

24 november 2021  -Tentoonstelling Kunstenaar Jan van Herwijnen keek net zo lang naar psychiatrische patiënten tot hij weer de mens achter de diagnose zag.

Lees verder op NRC.nl >>>


Mindfulness is een levensstijl, en mogelijk een therapie

23 november 2021 – Psychologie Mindfulness is niet alleen een hype. Het bewijs groeit dat het kan helpen om depressie te voorkomen. „Je verschuift de focus van doen naar zijn.”

Lees verder op NRC.nl >>>


‘De psychiatrie zit in een spagaat’  

20 november 2021 – ‘Ons vak is geboren in de maatschappij’, zei psychiater Elnathan Prinsen, voorzitter van de NVVP tijdens de viering van het 150-jarig bestaan van de oudste medische beroepsvereniging in Nederland. ‘De invloed van sociologische en sociale determinanten op psychiatrische stoornissen en de psychiatrie breed kan niet ontkend worden.’ Een eenzijdig focus op óf biologie, óf psychologie óf op sociale factoren is daarom in de praktijk ongewenst.

Lees verder op medischcontact.nl


Expositie over depressiviteit om jongeren te helpen: ‘Op sommige scholen heeft niemand er zogenaamd last van’
17 november 2021 –  Open zijn over depressiviteit is belangrijk, maar het vergt enige moed om je verhaal als onderdeel van de foto-expositie Open over Depressiviteit in je eigen stad te vertellen. Bredanaar Jesse Vos (24) doet het met trots.

Lees verder op bndestem.nl>>>


GGZ-instelling Warnsveld wil zich niet meer verschuilen in de bossen

17 november 2021 – Het in de bossen verscholen terrein van GGNet in Warnsveld gaat een grote metamorfose tegemoet. De locatie, waar momenteel ruim 200 patiënten met psychische problemen een behandeling ondergaan, wordt gerenoveerd en uitgebreid. De locatie moet ‘voor iedereen’ worden, zegt Esther van Gaalen-Werner, directeur Behandeling en Verblijf bij GGNet.

Lees verder op  gld.nl>>>


Huisarts van Universiteit Twente luidt voor derde keer noodklok rond mentale gezondheid: ‘Rem op buitenlandse studenten’

17 november 2021 – Het gaat niet goed met de mentale gezondheid van de buitenlandse student op de Universiteit Twente. Campushuisarts Cees Jansen luidt de noodklok, niet voor het eerst. Hij vindt dat het nieuwe college van bestuur moet ingrijpen.

Lees verder op Tubantia.nl >>>


Maak gebruik van alternatieve zorg, zoals psychosociale therapie, om wachtlijsten ggz weg te werken

17 november 2021 – Nu de reguliere geestelijke gezondheidszorg de vraag niet aan kan, wordt het tijd ruimte te maken voor alternatieven, vindt Sanne de Bree Wondergem, voorzitter Beroepsvereniging Het NVPA voor psychosociale therapie.

Lees verder op Trouw.nl >>>


Eenzaamheid, de ziekte van deze tijd – Een ideaal probleem

14 november 2021 – De afgelopen jaren is eenzaamheid zowel gemedicaliseerd als persoonlijk gemaakt. Zo kunnen alle politieke gezindten zich achter de strijd tegen sociaal isolement scharen. Maar de oorzaak blijft onbehandeld.

Lees verder op De Groene Amsterdammer >>>


Studenten staan zwaar onder druk: kwart ervaart klachten van levensmoeheid

11 november 2021 – Het gaat niet goed met de mentale gezondheid van studenten: meer dan de helft ervaart psychische klachten. Er is sprake van overmatig alcoholgebruik en risicovol middelengebruik en een kwart ervaart klachten van levensmoeheid.

Lees verder op Parool.nl >>>


De donkere wolken verdrijven in de herfstregen: therapie in de buitenlucht

9 november 2021 – De Buitenpsychologen ‘zien’ hun cliënten niet in behandelkamers, maar in de vrije natuur. Ze zijn voorlopers van een nieuwe, ‘groene’ stroming binnen de geestelijke gezondheidszorg.

Lees verder op Trouw.nl >>>


Ggz-instellingen: Lange wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg zijn onoplosbaar

6 november 2021 – Te lange wachttijden teisteren de geestelijke gezondheidszorg al jaren. Nu zeggen de instellingen: ze oplossen lukt niet. Een debat over wat wel en geen ggz-zorg is, is daarmee ‘onontkoombaar’.

Lees verder op Trouw.nl >>>


Depressies, leerachterstanden; scholieren zijn ernstig in de problemen geraakt door de lockdowns

1 november 2021 – Leerlingen op middelbare scholen lopen 27 weken achter op het onderwijsschema van vóór corona. Toch vinden scholen dat niet het ergste: gebrek aan motivatie, vermogen tot samenwerken en depressies bij leerlingen baren meer zorgen.

Lees verder op Trouw.nl >>


Organisatie helpt jeugd met woonruimte: “Weinig aandacht voor jongeren uit jeugdzorg”

30 oktober 2021 – Kamers met Aandacht helpt kwetsbare jongeren op weg naar zelfstandigheid en een woning.

Lees verder op NHnieuws.nl>>


Tim den Besten en Nicolaas Veul storten zich altijd helemaal in hun programma. En dat levert geweldige en confronterende televisie op

30 oktober 2021 – In het ontroerende 100 dagen in je hoofd (VPRO) lopen Tim den Besten en Nicolaas Veul honderd dagen stage in psychiatrische kliniek Landgoed De Grote Beek.

Lees verder op Volkskrant.nl >>


Opinie: ‘Psychiater, maak écht contact met de patiënt’

20 oktober 2021 – Toen Jeroen Verkroost werd opgenomen met een psychose, lukte het hem niet een band op te bouwen met zijn behandelaar. Hij pleit voor een persoonlijkere aanpak in de psychiatrie.

Lees verder op Trouw.nl >>


Iris leerde leven met een angststoornis: ‘Iedere ochtend zenuwachtig wakker’

7 oktober 2021 – Wat als angst je leven zo beheerst dat een verjaardagsfeestje acute paniek veroorzaakt? Het overkwam psycholoog Iris ter Haar (31). Hoe leerde ze ermee omgaan?

Lees verder op AD.nl >>>


Uitbehandelde’ Emma (20) herstelt van psychische klachten en inspireert anderen: ‘Er is altijd hoop’

4 oktober 2021 – Uitbehandeld was ze. Als 17-jarig meisje werd Emma (nu 20) uit de psychiatrische crisisopvang gezet. Haar behandelaars konden niets meer voor haar en haar depressie, eetstoornis en verslaving doen. Emma besloot al haar hoop bij elkaar te schrapen en het toch nog één keer te proberen. Met resultaat: drie jaar later is Emma klaar met haar behandeling en in opleiding tot ervaringsdeskundige in de psychiatrie.

Lees verder op AD.nl >>>


Als de stemmen in je hoofd gelijk hebben: Jerry’s psychose vertelde hem de waarheid over zijn vader

30 september 2021 – Jerry Allon (38) kreeg in een psychose te horen dat zijn vader zijn echte vader niet was. Dat bleek te kloppen. In de film Blue Monday, die donderdag in première gaat, pleit hij voor een nieuwe kijk op psychoses.

Lees verder op Trouw.nl >>>


Najib Amhali start eigen afkickkliniek: ‘Miste een echt persoonlijke benadering’

28 september 2021 – Naast de voorstellingen die hij bijna elke avond speelt, is cabaretier Najib Amhali ook bezig met zijn eigen afkickkliniek. ,,Zodat moeders weer rustig kunnen slapen.”

Lees verder op AD.nl >>>


In een doorsnee weekend is Het Lichthuis voor kwetsbaren een strohalm

23 september 2021 – De gemeente wil meer huiskamers in de stad waar Amsterdammers met mentale problemen in het weekend ’s avonds terecht kunnen. Het Lichthuis in de Sarphatistraat is zo’n plek. ‘Ik kom hier helemaal bij.’

Lees verder op Parool.nl >>>


Opnieuw tegenslag transgenderzorg: ggz-instelling Stepwork failliet

23 september 2021 – GGZ Stepwork Transgenderzorg, een van de grootste ggz-instellingen binnen de sector, is failliet. Het bedrijf had al langer de zaken niet goed op orde.

Lees verder op NRC.nl >>>


De Inspectie is te laks bij (seksueel) wangedrag van therapeuten

19 september 2021 – De Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) treedt niet altijd adequaat op bij meldingen van ernstige misstanden in de geestelijke gezondheidszorg. Ondanks politieke beloften van scherper toezicht blijven klachten liggen en vindt geen gedegen onderzoek plaats, blijkt uit ervaringen van melders. De meeste meldingen betroffen grensoverschrijdend gedrag door een behandelaar. ‘Onbestaanbaar dat dit de manier is waarop de overheid de veiligheid van de zorg controleert.’

Lees verder op followthemoney.nl >>


Antipsychotica ten onrechte in het verdomhoekje

19 september 2021 – Voordelen van antipsychotica wegen vaak op tegen de nadelen, blijkt uit studies. De beeldvorming over antipsychotica doet geen recht aan de waarde van deze middelen. Vele patiënten knappen op en leven relatief lang wanneer zij deze middelen gebruiken.

Lees verder op medischcontact.nl >>


Geen oplossing dubbel eigen risico ggz

16 september 2021 – Het kabinet ziet geen oplossing voor het probleem dat cliënten in de ggz vanaf 2022 jaarlijks hun eigen risico moeten aanspreken voor hun ggz-behandeling. D66 vroeg om om onderzoek naar mogelijke oplossingen. Deze motie is wel aangenomen.

Lees verder op Skipr.nl


Hoe en wanneer stop ik met antidepressiva?

10 september 2021 – Het gebruik van antidepressiva in onder jongeren toegenomen tijdens de coronacrisis. Wanneer kan je stoppen en hoe kom je er op een goede manier weer vanaf?

Lees verder op Trouw.nl >>


Wachtlijst voor verpleeghuizen en ggz groeit snel: 17 duizend mensen wachten op toegang

10 september 2021 – De wachtlijsten voor toegang tot een verpleeghuis of ggz-instelling groeien snel. De wachttijd is opgelopen tot tien weken, soms langer. Volgens de wet mag de wachttijd maximaal zes weken zijn. Er liggen nu zeventienduizend aanvragen te wachten op behandeling.

Lees verder op Volkskrant.nl >>


Hoe heilzaam is al die aandacht voor depressie?

5 september 2021 – Als u het niet meer kunt bijhouden dan som ik het even voor u op. Meghan Markle lijdt aan suïcidale gedachten, zo deelt ze bij Oprah. Kanye West heeft een bipolaire stoornis. Justin Bieber lijdt aan depressies en verslavingen. Michelle Obama lijdt aan ‘low grade’ depressie, zo vertelde zij openlijk in een interview. En dan is er superster Selena Gomez met haar angsten. De meeste gestreamde Nederlandse artiest rapper Snelle zit oververmoeid thuis. …..

Chronisch psychiatrische patiënten moeten jaarlijks eigen risico gaan betalen
3 september 2021 – Vanaf 2022 moeten chronisch psychiatrische patiënten elk jaar hun eigen risico aanspreken voor hun behandeling. Hoogleraar psychiatrie Jim van Os vindt het „zeer onverstandig beleid

Suïcideloket wil met rappende psychologe Daisy worstelende jongeren bereiken
3 september 2021 – Het Suïcide Preventie Centrum Harderwijk gaat zich vanaf deze week nadrukkelijk richten op jongeren op de Veluwe. Daarbij krijgt het centrum hulp van de rappende psychologe Daisy Veenstra uit Groningen.
Hoe persoonlijk mag de relatie met een psychotherapeut worden?
30 augustus 2021 – Interview: Een cliënt met ernstige psychische problemen behandelen, terwijl je zelf aan paniekaanvallen lijdt, daarover schrijft Sanne Winchester. Hoe onvoorwaardelijk kun je klaarstaan?

Sinds de lockdown voorbij is, voel ik me eenzamer dan ooit

25 augustus 2021 – “Er zijn avonden geweest dat ik twintig mensen appte om wat te doen, en niemand kon. Waarom lijkt iedereen om me heen elke dag wel een ander persoon te zien en lukt dat bij mij niet? Ben ik misschien niet leuk genoeg?”

Lees verder op VICE.com >> (gratis toegankelijk)


Minder zelfmoorden in Groene Hart dan in andere regio’s, maar weten we ook hoe dat komt?

21 augustus 2021 –  het Groene Hart zijn relatief minder zelfdodingen dan in andere regio’s. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Op het platteland zijn de aantallen hoger, maar hoe komt dit? Remco de Winter, geneesheer-directeur van GGZ Rivierduinen, beantwoordt onze vragen over zelfdoding.

Lees verder op AD.nl >>


Psychiater bedacht checklist om agressief gedrag in ggz te voorspellen

19 augustus 2021 – In Den Haag ging het vorige maand gruwelijk mis: een doorgedraaide ggz-patiënt doodde een beveiliger en verwondde een psychiater. Berry Penterman, psychiater bij GGZ Oost-Brabant, is ervaringsdeskundige en expert. ,,Ik heb er mensen op zien afbranden.”

Lees verder op AD.nl >>


Iris (31) lijdt al jarenlang aan een angststoornis: ‘Ik ging alleen nog maar de deur uit om boodschappen te doen’

19 augustus 2021 –  – Ze kwam alleen nog haar huis uit om boodschappen te doen. Iris ter Haar leefde lange tijd zó geïsoleerd, dat zelfs haar moeder niet meer welkom was. De Oldenzaalse lijdt al jarenlang aan een angststoornis. Na 2,5 jaar therapie gaat het nu beter. „Ik had laatst ineens zin om op vakantie te gaan.”

Lees verder op Tubantia.nl >> (gratis beschikbaar)


Paul Verhaeghe, hoogleraar psychologie: ‘We kweken psychiatrische patiënten bij de vleet’

17 augustus 2021 – ‘Psychiaters en psychologen moeten pleiten voor structurele maatschappelijke hervormingen’, schrijft de Gentse hoogleraar psychologie Paul Verhaeghe in zijn nieuwe essay Over normaliteit en andere afwijkingen. Hij ziet met lede ogen aan hoe almaar meer kinderen en volwassenen met psychologische problemen kampen, terwijl de onderliggende oorzaken ongemoeid worden gelaten.

Lees verder op Knack.be >>  (gratis beschikbaar)


Mentaal welzijn van voetballers moet bespreekbaar worden’

17 augustus 2021 – Voetbal NRC publiceerde zeven gesprekken met (ex)-profvoetballers over mentale weerbaarheid. Nico-Jan Hoogma, directeur topvoetbal bij de KNVB, herkent hun verhalen: „In mijn tijd was mentale begeleiding voor watjes.”

Lees verder op NRC.nl >>


Stigma is in de psychiatrie een sluipmoordenaar

17 augustus 2021 – Door gezamenlijk het zwijgen over psychische klachten te doorbreken, kunnen we levens draaglijker maken en zelfs redden, meent Annemiek Dols, psychiater bij ggz inGeest.

Lees verder op trouw.nl >>


‘Er zijn nog 77 duizend wachtenden voor u’ – waarom lukt het niet de ggz-wachtrij korter te maken?
14 augustus 2021 – Nog altijd moet 1 op de 3 ggz-patiënten te lang wachten op passende zorg. Waarom is dit probleem zo hardnekkig?

Lees verder op Volkskrant.nl >>


Op TikTok worden taboes rondom psychische problemen doorbroken, maar er zijn gevaren

12 augustus 2021 – Dokter TikTok TikTok speelt een belangrijke rol in de emancipatie van jongeren in de GGZ, die op het videoplatform vertellen over hun problemen, en troost vinden bij elkaar.

Lees verder op NRC.nl >>


Bij de herstelacademie werken geen therapeuten maar ervaringsdeskundigen: ‘Mensen voelen zich veilig hier’

5 augustus 2021 – Mensen met psychische of verslavingsproblemen kunnen sinds een jaar terecht bij herstelacademie Peerpoint in Dordrecht. Deze instantie wordt volledig gerund door ervaringsdeskundigen. De bezoekers krijgen er geen behandeling, maar kunnen wel cursussen volgen om zélf aan hun herstel te werken. En dat slaat aan. ,,Ik voel me veel zelfverzekerder.’

Lees verder op AD.nl >>>


Een psychiatrische blik kan perspectief bieden bij ‘voltooid leven’. De doodswens kan verdwijnen

5 augustus 2021 – Vreemd dat in de ‘voltooid leven’ kwestie de inbreng van psychiaters nagenoeg ontbreekt. Het gevoel dat het leven voltooid is kan soms echt wel aangepakt worden, denken de psychiaters Joeri Tijdink en Paul Naarding.

Lees verder op trouw.nl >>


Psychiatrie richt zich te veel op fixen bij het individu, maar zie wat de pandemie met jongeren doet

1 augustus 2021 – We behandelen psychiatrische aandoeningen als het gevolg van kwetsbaarheid bij de patiënt. Maar laten we erkennen dat de omgeving mensen kwetsbaar maakt, betogen de psychiaters Robert Vermeiren, Ariane de Ranitz en Branko van Hulst.

Lees verder op Trouw.nl >>


Heb je een tip? Stuur de link naar nieuwsfeit@ggznieuws.nl