In de krant

journalisten, stigmatisering

Interessante leestips in de kranten – klik de ‘lees-verder’ link voor het uitgebreide artikel

Heb je een tip? Stuur de link naar nieuwsfeit@ggznieuws.nl


Sluitingen in de ggz zetten minister Helder voor het blok

12 mei 2022 –  Een nieuwe bezuinigingsronde in de ggz bedreigt de behandeling en opvang van de meest kwetsbare patiënten. Hoe lost minister Helder dit op?

Lees verder op Trouw.nl >>>


7 mei 2022 – Psychiater Paul Conti beschrijft trauma als een epidemie waarvoor geen vaccin bestaat

Nadat hij zelf een trauma had meegemaakt, ontdekte de Amerikaanse psychiater Paul Conti dat trauma’s een verborgen epidemie zijn in onze samenleving. En die maken zingeving bijna onmogelijk.

Lees verder op Trouw.nl >>>


14 april 2022 – Depressief brein krijgt betere samenhang door paddo-stof psilocybine

Psychofarmacologie Psilocybine verbetert de samenwerking tussen hersengebieden bij mensen met ernstige depressie.

Lees verder op NRC.nl >>>


5 april 2022 – Angstiger dan ooit? De oorlog maakt ons juist mínder bang, zegt psychiater Damiaan Denys

Door de oorlog in Oekraïne is er écht iets om bang voor te zijn, zegt psychiater Damiaan Denys. Blijft voedsel betaalbaar, komt er een energietekort? Dat zal onze oude, irrationele angsten verdrijven, voorziet hij.

Lees verder op Trouw.nl >>>


 

2 april 2022 – Sanering in de specialistische ggz leidt tot onrust

De ggz-instellingen Pro Persona en de Parnassia Groep gaan snijden in de specialistische geestelijke gezondheidszorg. Die is niet meer te betalen, vinden ze.

Lees verder op Trouw.nl >>>


12 maart 2022 – De man van Esther heeft adhd: ‘Hij heeft weinig slaap nodig en is eigenlijk nooit moe’
Je leest vaak verhalen over mensen die zelf ziek zijn of een stoornis hebben, maar hoe ga je daar eigenlijk als partner, familielid of vriend(in) mee om? In deze rubriek geven experts praktische tips. Deze week: Esther Volkers (43). Haar man Paul heeft adhd.

Lees verder op AD.nl >>>


9 maart 2022 – Amsterdamse ggz-instelling PsyQ moet waarschijnlijk sluiten, 1200 patiënten weten nog van niets

De Amsterdamse vestiging van ggz-instelling PsyQ zal vanwege verliesgevende resultaten zo goed als zeker sluiten. De 1200 mensen die er vanwege een eetstoornis, depressie of trauma in behandeling zijn, weten nog van niets. De wachttijd voor geestelijke gezondheidszorg in Amsterdam zal verder oplopen.

Lees verder op Parool.nl >>>


27 februari 2022 – Een autistisch brein heeft meer aan zelfvertrouwen dan een prikkelarme omgeving, vindt autismedeskundige Peter Vermeulen

De wereld die je waarneemt is geen vertaling van de prikkels die je ogen en oren opvangen en doorsturen naar je hersenen. Zo werkt het brein niet, zegt autismedeskundige Peter Vermeulen. En dus help je mensen met autisme niet door hun leven prikkelarm te maken.

Lees verder op Trouw.nl >>>


 

23 februari 2022 – Psycholoog Marcia van Marion leerde leven met psychische kwetsbaarheid

Als psycholoog weet Marcia van Marion (49) niet alleen theoretisch wat psychische kwetsbaarheid is. Gedurende tien jaar was ze zelf af en aan onder behandeling. In ”De draad weer oppakken” geeft ze de lezers zicht op het leven met een psychische diagnose. „Het zijn labels die vaak geen recht doen aan de realiteit.”

Lees verder op RD.nl >>>>


17 februari 2022 – Cees heeft een partner met een dwangstoornis: ‘Je bent geneigd angstige gedachten goed te praten’

Je leest vaak verhalen over mensen die zelf ziek zijn, maar hoe ga je daar eigenlijk als partner, familielid of vriend(in) mee om? In deze rubriek geven experts praktische tips. Deze week: Cees Hoogland (60) heeft een partner met een dwangstoornis.

Lees verder op AD.nl >>>


14 februari 2022 – Jezelf gelukkig eten? Deze psycholoog zegt dat bepaalde voeding echt helpt

Kun je jezelf gelukkig(er) eten? De Vlaamse psycholoog Laura Joosten is overtuigd van wel. In haar boek bundelde ze al haar bevindingen. Naast wetenschappelijke uitleg en praktische tips staan er makkelijke recepten in die goed zijn voor je gemoedstoestand.

Lees verder op AD.nl >>>


11 februari 2022 – Merendeel mensen die overleden na contact met politie gedroeg zich verward

84 procent van de mensen die de afgelopen jaren overleden nadat ze in aanraking waren gekomen met de politie vertoonde verward gedrag. Vaak hing dat gedrag samen met overmatig drugs- of alcoholgebruik, of een geschiedenis daarvan. In bijna de helft van de gevallen had de overledene een niet-westerse migratieachtergrond.

Lees verder op Vokskrant.nl >>


6 februari 2022  – Ggz wil in OMT: ‘Geestelijke gezondheid staat te zwaar onder druk’

– Vertegenwoordigers van de geestelijke gezondheidszorg moeten een plek krijgen in het Outbreak Management Team (OMT). Dat bepleit de ggz in Brabant. Koepelorganisatie de Nederlandse ggz ondersteunt het pleidooi.

Lees verder op BD.nl >>>


4 februari 2022 – Zorgt het ‘overlabelen’ voor lange wachtlijsten bij de ggz? ‘Allemaal wel eens last van stress’

De wachtlijsten bij de geestelijke gezondheidszorg blijven maar groeien. Cijfers laten zien dat door de mentale impact van de coronacrisis niet alleen jongeren, maar ook volwassenen steeds vaker worden doorverwezen. Welke oplossingen zijn er?

Lees verder op AD.nl >>>


29 januari 2022 – Doe niet zo neerbuigend over psychiatrische problemen

Menno Oosterhoff is psychiater en lijdt zelf ook aan een psychiatrische aandoening. Hij heeft een dwangstoornis. Ik verklap geen beroepsgeheim, hij heeft er een boek over geschreven onder de titel Vals Alarm.

Lees verder op Trouw.nl >>>


28 januari 2022 –Antipsychotica niet goed getest: ernstig zieken geweerd uit studies

Bij het testen van nieuwe antipsychotica wordt 80 procent van de mensen die aan psychoses lijden bij voorbaat uitgesloten. Doordat deze groep ernstig zieken niet mag meedoen aan de medicijntests, lijkt het tijdens deze studies alsof de antipsychotica beter werken dan ze in de praktijk doen.

Lees verder op Volkskrant.nl >>>


25 januari 2022 – Apotheek met afbouwmedicatie is geen monopolist

Patiënten die verantwoord willen stoppen met antidepressiva, mogen blij zijn met Regenboog Apotheek. Anders dan de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie suggereert heeft die geen monopolie, aldus Peter Groot, onderzoeker aan het UMC.

Lees verder op Trouw.nl >>>


15 januari 2022 – EH-arts Heleen Lameijer: ‘Niet genoeg aandacht voor mensen met mentale klachten door corona’

Als Spoedeisende Hulp arts ziet Heleen Lameijer het coronavirus van dichtbij toeslaan. Maar wanneer ze thuiskomt, Instagram opent en de berichtjes in haar inbox checkt, ziet ze ook heel andere gevolgen van de crisis: niet de lichamelijke, maar de geestelijke.

Lees verder op AD.nl >>>


11 januari 2022 – Slapeloze nachten door het piekeren: ‘Met elk uur werden de rampscenario’s erger’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: wat we kunnen leren van de Stoïcijnen

Lees verder op AD.nl >>>


7 januari 2022 – Hoe zorg je ervoor dat je relatie gezond blijft als je partner depressief is?

Je leest vaak verhalen over mensen die zelf ziek zijn, maar hoe ga je daar eigenlijk als partner, familielid of vriend(in) mee om? In deze rubriek geven experts praktische tips. Deze week: Eveline (46) heeft een partner met een depressie.

Lees verder op AD.nl >>>


5 januari 2022 – Ervaringsdeskundige en psychiater zijn het eens: ‘Er moet meer aandacht komen voor de spirituele kant van psychisch lijden’

Jim van Os en Myrrhe van Spronsen schreven samen een boek over hoe de ggz beter kan omgaan met psychische klachten.

Lees verder op trouw.nl >>>


5 januari 2022 – Een hogere kans op ALS, dementie of CTE; hersenschade in de sport wordt nu écht serieus genomen

De jaren dat sportbonden hersenschade negeerden lijken voorbij. Alarmerend onderzoek stapelt zich op, in Engeland is een megarechtszaak op komst en op velden wordt getest met preventieve maatregelen.

Lees verder op NRC.nl >>