In de krant

journalisten, stigmatisering

Interessante leestips in de kranten – klik de ‘lees-verder’ link voor het uitgebreide artikel

(NB! Veel van deze artikelen zijn alleen beschikbaar voor abonnementhouders)

GGZNIEUWS uit de krant

Najib Amhali start eigen afkickkliniek: ‘Miste een echt persoonlijke benadering’

28 september 2021 – Naast de voorstellingen die hij bijna elke avond speelt, is cabaretier Najib Amhali ook bezig met zijn eigen afkickkliniek. ,,Zodat moeders weer rustig kunnen slapen.”

Lees verder op AD.nl >>>


In een doorsnee weekend is Het Lichthuis voor kwetsbaren een strohalm

23 september 2021 – De gemeente wil meer huiskamers in de stad waar Amsterdammers met mentale problemen in het weekend ’s avonds terecht kunnen. Het Lichthuis in de Sarphatistraat is zo’n plek. ‘Ik kom hier helemaal bij.’

Lees verder op Parool.nl >>>


Opnieuw tegenslag transgenderzorg: ggz-instelling Stepwork failliet

23 september 2021 – GGZ Stepwork Transgenderzorg, een van de grootste ggz-instellingen binnen de sector, is failliet. Het bedrijf had al langer de zaken niet goed op orde.

Lees verder op NRC.nl >>>


De Inspectie is te laks bij (seksueel) wangedrag van therapeuten

19 september 2021 – De Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) treedt niet altijd adequaat op bij meldingen van ernstige misstanden in de geestelijke gezondheidszorg. Ondanks politieke beloften van scherper toezicht blijven klachten liggen en vindt geen gedegen onderzoek plaats, blijkt uit ervaringen van melders. De meeste meldingen betroffen grensoverschrijdend gedrag door een behandelaar. ‘Onbestaanbaar dat dit de manier is waarop de overheid de veiligheid van de zorg controleert.’

Lees verder op followthemoney.nl >>


Antipsychotica ten onrechte in het verdomhoekje

19 september 2021 – Voordelen van antipsychotica wegen vaak op tegen de nadelen, blijkt uit studies. De beeldvorming over antipsychotica doet geen recht aan de waarde van deze middelen. Vele patiënten knappen op en leven relatief lang wanneer zij deze middelen gebruiken.

Lees verder op medischcontact.nl >>


Geen oplossing dubbel eigen risico ggz

16 september 2021 – Het kabinet ziet geen oplossing voor het probleem dat cliënten in de ggz vanaf 2022 jaarlijks hun eigen risico moeten aanspreken voor hun ggz-behandeling. D66 vroeg om om onderzoek naar mogelijke oplossingen. Deze motie is wel aangenomen.

Lees verder op Skipr.nl


Hoe en wanneer stop ik met antidepressiva?

10 september 2021 – Het gebruik van antidepressiva in onder jongeren toegenomen tijdens de coronacrisis. Wanneer kan je stoppen en hoe kom je er op een goede manier weer vanaf?

Lees verder op Trouw.nl >>


Wachtlijst voor verpleeghuizen en ggz groeit snel: 17 duizend mensen wachten op toegang

10 september 2021 – De wachtlijsten voor toegang tot een verpleeghuis of ggz-instelling groeien snel. De wachttijd is opgelopen tot tien weken, soms langer. Volgens de wet mag de wachttijd maximaal zes weken zijn. Er liggen nu zeventienduizend aanvragen te wachten op behandeling.

Lees verder op Volkskrant.nl >>


Hoe heilzaam is al die aandacht voor depressie?

5 september 2021 – Als u het niet meer kunt bijhouden dan som ik het even voor u op. Meghan Markle lijdt aan suïcidale gedachten, zo deelt ze bij Oprah. Kanye West heeft een bipolaire stoornis. Justin Bieber lijdt aan depressies en verslavingen. Michelle Obama lijdt aan ‘low grade’ depressie, zo vertelde zij openlijk in een interview. En dan is er superster Selena Gomez met haar angsten. De meeste gestreamde Nederlandse artiest rapper Snelle zit oververmoeid thuis. …..

Chronisch psychiatrische patiënten moeten jaarlijks eigen risico gaan betalen
3 september 2021 – Vanaf 2022 moeten chronisch psychiatrische patiënten elk jaar hun eigen risico aanspreken voor hun behandeling. Hoogleraar psychiatrie Jim van Os vindt het „zeer onverstandig beleid

Suïcideloket wil met rappende psychologe Daisy worstelende jongeren bereiken
3 september 2021 – Het Suïcide Preventie Centrum Harderwijk gaat zich vanaf deze week nadrukkelijk richten op jongeren op de Veluwe. Daarbij krijgt het centrum hulp van de rappende psychologe Daisy Veenstra uit Groningen.
Hoe persoonlijk mag de relatie met een psychotherapeut worden?
30 augustus 2021 – Interview: Een cliënt met ernstige psychische problemen behandelen, terwijl je zelf aan paniekaanvallen lijdt, daarover schrijft Sanne Winchester. Hoe onvoorwaardelijk kun je klaarstaan?

Sinds de lockdown voorbij is, voel ik me eenzamer dan ooit

25 augustus 2021 – “Er zijn avonden geweest dat ik twintig mensen appte om wat te doen, en niemand kon. Waarom lijkt iedereen om me heen elke dag wel een ander persoon te zien en lukt dat bij mij niet? Ben ik misschien niet leuk genoeg?”

Lees verder op VICE.com >> (gratis toegankelijk)


 

Minder zelfmoorden in Groene Hart dan in andere regio’s, maar weten we ook hoe dat komt?

21 augustus 2021 –  het Groene Hart zijn relatief minder zelfdodingen dan in andere regio’s. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Op het platteland zijn de aantallen hoger, maar hoe komt dit? Remco de Winter, geneesheer-directeur van GGZ Rivierduinen, beantwoordt onze vragen over zelfdoding.

Lees verder op AD.nl >>


Psychiater bedacht checklist om agressief gedrag in ggz te voorspellen

19 augustus 2021 – In Den Haag ging het vorige maand gruwelijk mis: een doorgedraaide ggz-patiënt doodde een beveiliger en verwondde een psychiater. Berry Penterman, psychiater bij GGZ Oost-Brabant, is ervaringsdeskundige en expert. ,,Ik heb er mensen op zien afbranden.”

Lees verder op AD.nl >>


Iris (31) lijdt al jarenlang aan een angststoornis: ‘Ik ging alleen nog maar de deur uit om boodschappen te doen’

19 augustus 2021 –  – Ze kwam alleen nog haar huis uit om boodschappen te doen. Iris ter Haar leefde lange tijd zó geïsoleerd, dat zelfs haar moeder niet meer welkom was. De Oldenzaalse lijdt al jarenlang aan een angststoornis. Na 2,5 jaar therapie gaat het nu beter. „Ik had laatst ineens zin om op vakantie te gaan.”

Lees verder op Tubantia.nl >> (gratis beschikbaar)


Paul Verhaeghe, hoogleraar psychologie: ‘We kweken psychiatrische patiënten bij de vleet’

17 augustus 2021 – ‘Psychiaters en psychologen moeten pleiten voor structurele maatschappelijke hervormingen’, schrijft de Gentse hoogleraar psychologie Paul Verhaeghe in zijn nieuwe essay Over normaliteit en andere afwijkingen. Hij ziet met lede ogen aan hoe almaar meer kinderen en volwassenen met psychologische problemen kampen, terwijl de onderliggende oorzaken ongemoeid worden gelaten.

Lees verder op Knack.be >>  (gratis beschikbaar)


 

Mentaal welzijn van voetballers moet bespreekbaar worden’

17 augustus 2021 – Voetbal NRC publiceerde zeven gesprekken met (ex)-profvoetballers over mentale weerbaarheid. Nico-Jan Hoogma, directeur topvoetbal bij de KNVB, herkent hun verhalen: „In mijn tijd was mentale begeleiding voor watjes.”

Lees verder op NRC.nl >>


Stigma is in de psychiatrie een sluipmoordenaar

17 augustus 2021 – Door gezamenlijk het zwijgen over psychische klachten te doorbreken, kunnen we levens draaglijker maken en zelfs redden, meent Annemiek Dols, psychiater bij ggz inGeest.

Lees verder op trouw.nl >>


 

‘Er zijn nog 77 duizend wachtenden voor u’ – waarom lukt het niet de ggz-wachtrij korter te maken?
14 augustus 2021 – Nog altijd moet 1 op de 3 ggz-patiënten te lang wachten op passende zorg. Waarom is dit probleem zo hardnekkig?

Lees verder op Volkskrant.nl >>


Op TikTok worden taboes rondom psychische problemen doorbroken, maar er zijn gevaren

12 augustus 2021 – Dokter TikTok TikTok speelt een belangrijke rol in de emancipatie van jongeren in de GGZ, die op het videoplatform vertellen over hun problemen, en troost vinden bij elkaar.

Lees verder op NRC.nl >>


Bij de herstelacademie werken geen therapeuten maar ervaringsdeskundigen: ‘Mensen voelen zich veilig hier’

5 augustus 2021 – Mensen met psychische of verslavingsproblemen kunnen sinds een jaar terecht bij herstelacademie Peerpoint in Dordrecht. Deze instantie wordt volledig gerund door ervaringsdeskundigen. De bezoekers krijgen er geen behandeling, maar kunnen wel cursussen volgen om zélf aan hun herstel te werken. En dat slaat aan. ,,Ik voel me veel zelfverzekerder.’

Lees verder op AD.nl >>>


Een psychiatrische blik kan perspectief bieden bij ‘voltooid leven’. De doodswens kan verdwijnen

5 augustus 2021 – Vreemd dat in de ‘voltooid leven’ kwestie de inbreng van psychiaters nagenoeg ontbreekt. Het gevoel dat het leven voltooid is kan soms echt wel aangepakt worden, denken de psychiaters Joeri Tijdink en Paul Naarding.

Lees verder op trouw.nl >>


Psychiatrie richt zich te veel op fixen bij het individu, maar zie wat de pandemie met jongeren doet

1 augustus 2021 – We behandelen psychiatrische aandoeningen als het gevolg van kwetsbaarheid bij de patiënt. Maar laten we erkennen dat de omgeving mensen kwetsbaar maakt, betogen de psychiaters Robert Vermeiren, Ariane de Ranitz en Branko van Hulst.

Lees verder op Trouw.nl >>


De overspannen gezondheidszorg herstelt pas als het zorgpersoneel is hersteld

29 juli 2021 – Een essentiële oplossing voor het tekort aan zorgpersoneel is een forse emancipatieslag, betogen Sanne Cordfunke-Krebbekx en Kim Henkels de Lange*.

Lees verder op Trouw.nl >>


Sven en Jolanda waren ooit psychiatrisch patiënt en helpen nu anderen: ‘Ik hoop dat ik verschil kan maken’
26 juli 2021 – Jaren geleden was het donker in de levens van Sven en Jolanda. Ze waren allebei getraumatiseerd en depressief. Jolanda verloor haar dochtertje tijdens de bevalling. Sven verloor zichzelf na een ernstig ongeluk van zijn tweelingbroer. Maar ze kwamen er bovenop. En nu helpen ze zélf psychiatrische patiënten. ,,Ik wil andere mensen hoop geven”, zegt Jolanda.

Lees verder op pzc.nl >>


Psychische problemen zijn geen exacte wetenschap, dus behandel ze ook niet zo

21 juli 2021 – Waarom hoort iemand stemmen? Wat ís een depressie precies? Harde feiten over psychische problemen zijn er nauwelijks, toch zijn ze te behandelen. Zolang professionals erkennen dat er geen natuurwetten zijn, en in de zorg meer ruimte komt voor luisteren, zoeken en afstemmen.

Lees verder op decorrespondent.nl >>


Ellenlange wachtlijsten, patiënten in paniek: dit is hoe de ggz vastliep én hoe we het probleem oplossen

19 juli 2021 – Het is nummertjes trekken in de geestelijke gezondheidszorg. Op dit moment staan er ruim 75.000 mensen op een wachtlijst. Ruim een derde daarvan moet te lang wachten op hulp. Velen van hen kampen met zware mentale problemen. Sinds jaar en dag roept de sector dat er iets moet veranderen, maar vooralsnog leiden geen van de genomen stappen tot het afnemen van de wachtlijsten. Meer geld is niet de oplossing, maar wat dan wel?

Lees verder op destentor.nl >>


17 juli 2021 – Meer dan een miljoen Nederlanders gebruiken antidepressiva, en stoppen is niet altijd eenvoudig. Want patiënten krijgen nogal eens te maken met ontwenningsverschijnselen. Een Brabantse apotheker heeft een oplossing, maar die wordt niet vergoed door de zorgverzekeraars. Het leidde tot een hoog oplopend conflict. ‘Ze zijn helemaal gek.’

Lees verder op FD.nl >>


Psychiatrisch patiënten willen méér ruimte voor spiritualiteit in hun behandeling

Samen bidden in de ggz-kliniek: klinkt raar, maar patiënten blijken wel degelijk behoefte te hebben aan méér spiritualiteit in de behandeling, blijkt uit nieuw onderzoek.

Lees verder op Trouw.nl >>


Trippen op truffels onder toezicht? ‘Dat verdiept de ervaring’

6 juli 2021 – Onder psychiatrisch toezicht trippen op truffels om ‘jezelf te ontdekken’? Het kan bij Field Trip Health op de Piet Heinkade, dat dinsdag officieel is geopend. Omdat het geen erkende therapie is, vergoeden zorgverzekeraars niets. Het kost minimaal 4150 euro.

Lees verder op Parool.nl >>

Henry Markram speurt naar autisme in een mysterieus orgaan

5 juli 2021 – De autistische zoon van hersenonderzoeker Henry Markram drijft diens zoektocht naar een allesomvattend model van de werking van het brein, en van autisme.

Lees verder op NRC.nl >>


Uw depressie duurt te lang, onze behandeling stopt hier

3 juli 2021 – GGZ Ggz-instelling PsyQ gaf psychologen en psychiaters opdracht lang durende behandelingen abrupt te staken. Nieuwe patiënten leveren meer op.

Lees verder op NRC.nl >>


Cognitieve therapie kan helpen bij afbouwen antidepressiva

18 juni 2021 – Veel patiënten willen weten of ze hun gebruik van antidepressiva veilig kunnen afbouwen na herstel van een depressie. Volgens een nieuwe Amsterdamse studie is dat vaker mogelijk dan nu in de richtlijnen staat.

Lees verder op Trouw.nl >>


De onbezonnen decentralisatie jeugdzorg kón niet goed gaan: tijd voor drastische veranderingen

12 juni 2021 – De rijksoverheid heeft de jeugdzorg gedecentraliseerd, maar die nieuwe opzet werkt niet, stellen Danielle Jansen, Marloes Kleinjan en Jochen Mirau. De jeugdzorg moet drastisch worden herzien.

Lees verder op Parool.nl >>


Vertel ik op mijn werk over mijn depressie?

11 juni 2021 – Wel of niet open zijn over je psychische gezondheid op het werk? De meeste mensen willen het, maar het is niet altijd verstandig.

Lees verder op Volkskrant.nl>>


Coronabevrijdingsdag. Hoe gaan we terug naar een leven vol prikkels?

9 juni 2021 – Bijna alle laatste restjes van de lockdown worden zaterdag opgeruimd. Voor de een toch een beetje jammer, voor de ander een zegen. ‘Ik vermoed dat veel mensen inhaalgedrag krijgen.’ Dat belooft een vermoeiende zomer te worden.

Lees verder op Volkskrant.nl >>


Hoe patiënten met een laag IQ steeds dieper in het moeras van de psychiatrie zakken

7 juni 2021 – Wie een laag IQ heeft, loopt in de psychiatrie een grotere kans om chronisch patiënt te worden dan patiënten met een gemiddelde intelligentie. Een vroegtijdige screening kan dat voorkomen.

Lees verder op topics.nl >>


Waarom is het Binnenhof een burn-outfabriek?

31 mei 2021 – Drie politici vielen onlangs uit met een burn-out. Hoe zien dagen van een Kamerlid eruit en welke lessen trekt iemand die zo hard werkte dat hij even niks meer kon?

Lees verder op NRC.nl >>


Langdurig psychotische patiënten kunnen wel degelijk herstellen

31 mei 2021 – Ze blijven misschien lang in de ggz, maar het idee dat patiënten met langdurige psychotische klachten amper herstellen, klopt niet, blijkt uit een grote Nederlandse studie.

Lees verder op Trouw.nl >>


Ggz-instelling Arkin is het papierwerk zat en neemt de Wet verplichte ggz niet meer letterlijk

28 mei 2021 – Arkin, een instelling voor geestelijke gezondheidszorg, heeft besloten de Wet verplichte ggz niet meer letterlijk te nemen, met toestemming van het OM. Psychiaters vinden de wet veel te bureaucratisch.

Lees verder op Trouw.nl >>


Klam van het zweet ontwaken

25 mei 2021 – Huilend wakker worden, klam van het zweet, volledig in paniek. Hoe ontstaan nachtmerries? „Lang was de gedachte: je hebt een depressie en daarom slaap je slecht. Maar uit onderzoek blijkt: dat is niet altijd zo.”

Lees verder op NRC.nl >>


Uitkering psychiatrische patiënten stopgezet na gedwongen opname

21 mei 2021 – Een aantal psychiatrische patiënten is hun uitkering kwijtgeraakt nadat ze gedwongen zijn opgenomen, iets dat normaal gesproken alleen gebeurt bij gedetineerden. Belangenorganisaties trekken aan de bel. ‘Niemand kiest ervoor om ziek te zijn.’

Lees verder op  Volkkrant.nl >>


Vinden we onze sociale weg nog wel, na ruim een jaar afzondering?

14 mei 2021 – Er komt een moment dat we weer helemaal los mogen gaan. Dan kunnen we weer van afspraak naar afspraak hollen, tegen elkaar aan hangen op de vrijmibo, en zelfs weer meezingen op de dansvloer. Maar willen we dat, kúnnen we het eigenlijk nog wel, of zijn onze sociale spieren verslapt?

Lees verder op Volkskrant.nl >>


Opinie: ‘De bijstand stoppen van psychiatrisch patiënten, wie bedenkt dat?’

12 mei 2021 – Als je gedwongen wordt opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis, kan de bijstand meteen gestopt worden. Dit staat in de Participatiewet – een wet die hetzelfde werkt als bij detentie. Is hier door de politiek wel over nagedacht, vragen Amsterdamse psychiaters zich af.

Lees verder op Parool.nl >>


Minister Slob: ‘Leerlingen presteren beter als ze lekker in hun vel zitten’

11 mei 2021 – Basisscholen, middelbare scholen en scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs krijgen van minister Arie Slob vanaf komend schooljaar extra geld om leerachterstanden weg te werken, maar ook om het psychisch welzijn van leerlingen te verbeteren.

Lees verder op Parool.nl >>


Het persoonlijke verhaal keert terug naar de behandelkamer van de psych

10 mei 2021 – Wie in de ggz belandt, krijgt een kant-en-klaar verhaal over zijn lijden: de DSM-classificatie. Maar het persoonlijke verhaal van de patiënt is minstens zo belangrijk als de diagnose, vindt een groeiende groep behandelaars.

Lees verder op DeCorrespondent.nl


‘We gooien al die breinen op één hoop’

7 mei 2021 – Met een zak geld gaan we de vastgelopen jeugdzorg echt niet oplossen, zegt psychiater Floortje Scheepers. De crisis in de ggz is collectiever dan het individu dat op de wachtlijst belandt. ‘We moeten investeren in sociale systemen.’

Lees verder op De Groene Amsterdammer


Geef niet-professionele pogingen om sombere jeugd te helpen meer geld

30 april 2021 – Gemeenten moeten bij de besteding van het extra geld voor jeugdzorg niet alleen naar zorgprofessionals kijken. Plaatselijke herstelinitiatieven voor jongeren kunnen voorkomen dan zij later dure, reguliere hulp nodig hebben, betoogt MIND-voorzitter Wilma van der Scheer.

Lees verder op Trouw.nl >>


Zeven nieuwe inzichten over autisme

29 april 2021 –  Het oude idee over mensen met autisme is: ze zouden contactschuw zijn, geen empathie kennen en een bizar talent hebben op één specifiek gebied. Zeven nieuwe inzichten laten zien dat dit idee niet klopt.

Lees verder op NRC.nl >>


Column Aart van Soest: Ons psychiatrische probleem

27 april 2021 – Het zijn bekende situaties in onze samenleving. Een werknemer die zeker weet dat zijn weinig inlevende baas een autist is. Een jongere met somberheidsklachten die tegen haar leraar vertelt dat vader haar ”borderliner” noemt. Een vrouw die haar vriendin toevertrouwt dat haar man waarschijnlijk narcisme heeft.

Lees verder op RD.nl >>


De coronacrisis duwt deze ggz-patiënten bijna over het randje. ‘Ik zit in een trechter die steeds smaller wordt’

23 april 2021 – Hun verhalen bleven tot nu toe verstopt achter talloze anonieme voordeuren: de meest kwetsbare groep ggz-patiënten is door de coronacrisis vaak in een nog groter isolement terechtgekomen. Trouw liep twee dagen mee met ggz-instelling Altrecht en belde bij deze patiënten aan.

Lees verder op Trouw.nl >>


Amine (24) schrikt van de geestelijke gezondheid van jongeren in coronatijd: ‘Ze stoppen met school’
18 april 2021 – Amine Bakkali (24), ervaringsdeskundige, doet onderzoek naar het welzijn van jongeren in Bodegraven-Reeuwijk in coronatijd. Hij bezocht scholen en ging met jongeren in gesprek. ,,Ik ben geschrokken van hun ervaringen.’’

Lees verder op AD.nl >>


Geen toename zelfdodingen tijdens coronacrisis, blijkt uit studie in 21 landen

14 april 2021 – Het aantal zelfdodingen zou stijgen, waarschuwden deskundigen aan het begin van de coronacrisis, maar het tegendeel blijkt waar. Het suïcidecijfer is in een aantal landen zelfs gedaald.

Lees verder op Volkskrant.nl >>


Waarom lukt het maar niet om de lange wachttijden in de jeugdpsychiatrie aan te pakken?

7 april 2021 – Staatssecretaris Paul Blokhuis sprak dinsdag in de Kamer over extra geld voor de jeugdpsychiatrie. De situatie in de jeugdpsychiatrie is onhoudbaar. Dat is al jaren zo, zonder dat er veel verandert. Waarom lukt het maar niet om de lange wachttijden aan te pakken?

Lees verder op trouw.nl  >>


Autisme heeft diverse gezichten. ’Het is niet iets om je voor te schamen’

3 april 2021 – Toen Bianca Toeps (36) de diagnose autisme kreeg, vertelde ze dat aan niemand. ‘Ik dacht dat niemand meer met mij wilde werken als dat uitkwam.’ Inmiddels probeert ze vooroordelen over autisme weg te nemen. ‘Ze denken vaak dat we geen empathie of gevoel zouden hebben, terwijl dat onzin is.’

Lees verder op nd.nl >>


Psychiaters zeggen dat autisten geen humor hebben: Timo en Simon – mét autisme – vinden dat raar
2 april 2021 – Wanneer heb je nou een vorm van autisme te pakken en wanneer ben je zogenaamd ‘normaal’? Op Wereld Autisme Dag wordt aandacht gevraagd voor een probleem dat vaker dan je misschien zou denken bij mensen aanwezig is. Bovendien zijn vele varianten denkbaar.

Lees verder op bd.nl >>


Het blijft belangrijk stil te staan bij autisme: ‘Stereotiepe beeld moet doorbroken worden’

2 april 2021 – Het is vandaag Wereld Autisme Dag. Een belangrijke dag om bij stil te staan, vindt Sander Begeer. ,,Het wordt tijd dat we het stereotiepe beeld dat nog bestaat over autisme doorbreken.”

Lees verder op AD.nl >>


Einde aan ‘GGZ-jungle’: Nieuw platform moet zorg bij psychische klachten gaan stroomlijnen

2 april 2021 –  Mensen met psychische klachten moeten veel sneller de juiste zorg op de juiste plek ontvangen. Nu is het voor huisartsen vaak lastig om uit te zoeken waar en bij wie dat is, vanaf 1 april is dat via een digitaal platform zo gepiept.

Lees verder op bndestem.nl>>


Opinie: Ernstige psychische nood kán sneller behandeld worden, er ligt genoeg geld op de plank

1 april 2021 – Jazeker, de druk op de psychiatrie is groot. Maar niet doordat ook uitgebrande managers welkom zijn voor zingeving of een goed gesprek. Er is meer aan de hand, betogen een ouderenpsychiater en een groep wetenschappers.

Lees verder op de Volkskrant.nl >>


Zeg vaker ‘nee’ tegen patiënten met milde psychische klachten die naar een psycholoog of psychiater willen

25 maart 2021 – Stel je voor, je hebt ernstige hartklachten, maar alle cardiologen weigeren je te zien: ze behandelen alleen lichte klachten. Ze behandelen ook geen mensen met hartklachten die daarnaast suikerziekte hebben, of longproblemen. Maar ben je slank en jong en heb je enkel wat hartkloppingen – dan kan je bij elke cardioloog terecht.

Lees verder op Volkskrant.nl>>


Marloes kiest bewust voor openheid over psychische problemen: ‘Taboe is jammer en onnodig’

22 maart 2021 – Psychische klachten zijn doodnormaal. Maar je merkt er bijna nooit iets van, want velen verbergen ze, uit schaamte en angst voor onbegrip. In de Week van de Psychiatrie staat ‘meedoen’ van mensen met een psychische kwetsbaarheid centraal. Drie vertellen er hier over hun twijfels. ,,Moet ik nu eerlijk zijn over een opname of niet?’

Lees verder op het AD.nl >>


Conflict tussen Rijk en gemeenten over jeugdzorgtekorten escaleert, unieke arbitrage is laatste redmiddel. ‘We moeten nu een grens trekken’

16 maart 2021 – De slepende onderhandelingen tussen gemeenten en het Rijk over tekortschietende budgetten voor jeugdzorg zijn geklapt. Gemeenten komen jaarlijks 1,7 miljard euro tekort. Daarom rest hun naar eigen zeggen geen andere uitweg dan een stap zonder precedent: een arbitragecommissie moet het geschil beslechten.

Lees verder op volkskrant.nl >>


Coronapatiënten langer uit de roulatie door mentale klachten

12 maart 2021 – Werknemers met het coronavirus zijn vaker en langer uit de roulatie. De helft van de herstellende coronapatiënten is na bijna drie maanden weer volledig aan het werk. Tijdens de eerste golf van de pandemie was dat na twee maanden.

Lees verder op telegraaf.nl >>


‘Het stigma op psychische problemen is nog steeds een groot probleem’

11 maart 2021 – Psycholoog Anita Hubner: “Met mijn boek wil ik echt iets doen aan de beeldvorming dat mensen met een psychische aandoening gevaarlijk zouden zijn of niet zouden kunnen functioneren”.

Lees verder op trouw.nl >>


Als je moeder een eetstoornis heeft: ‘Ik hoorde haar boven spugen op het toilet…’

10 maart 2021 – Fleur (35) is getrouwd en moeder van een dochter van zes. Zelf groeide ze op met een moeder die altijd bezig was met haar lijn. Pas later begreep ze dat haar moeder een eetstoornis had.

Lees verder op Reportersonline.nl >>


Welke sexy BN’er wil voor de psychiatrie een berg opfietsen of langs 11 steden zwemmen?

5 maart 2021 – Want investeren in de psychiatrie doet de overheid maar mondjesmaat en donaties voor onderzoek naar psychische klachten zijn zeldzaam, betogen Joeri Tijdink en Christiaan Vinkers.

Lees verder op de Volkskrant.nl >>


Psychische kwetsbaarheid is geen zwakte, maar hoort bij het bestaan

27 februari 2021 – Afwijkend gedrag zullen we nooit helemaal wetenschappelijk doorgronden. Daarom zou het beter zijn als psychiaters zich wat bescheidener opstellen, en voorbij de labels kijken naar wat een patiënt nódig heeft, zegt kinderpsychiater Floortje Scheepers.

Lees verder op decorrespondent.nl>>


Zitten we massaal bij de psychiater? Welnee!

26 februari 2021 – De suggestie dat onze steeds fragielere psyche leidt tot explosieve ggz-uitgaven is nergens op gebaseerd, betoogt ouderenpsychiater Manon Kleijweg.

Lees verder op trouw.nl >>


Elf mannen laten zien dat anorexia geen meisjesziekte is

19 februari 2021 – Dat anorexia geen meisjesziekte is, laten elf mannen zien op een expositie in de Melkweg in Amsterdam. Fotograaf Mafalda Rakoš volgde een jaar hun buitenkant en binnenwereld.

Lees verder op ad.nl>>


Diagnose ADHD staat brede behandeling van kind én zijn omgeving in de weg

6 februari 2021 – Medicijnen tegen ADHD worden soms te makkelijk voorgeschreven.
Je kunt gedragsproblemen van kinderen ook behandelen voordat er een diagnose als ADHD op wordt geplakt, toont Gronings onderzoek aan.

Lees verder op trouw.nl >>


Heb je een tip? Stuur de link naar nieuwsfeit@ggznieuws.nl