Debat in Tweede Kamer : Geestelijke gezondheidszorg zonder patientenstops

Facebooktwitterlinkedinmail

21 september 2017 – Je zult maar psychische problemen hebben en niet bij een ggz-instelling terechtkunnen omdat die een behandelstop heeft. De Kamer wil van minister Schippers (Volksgezondheid) weten hoe dit kan en wat eraan te doen is.

Mensen in psychische nood komen door patiëntenstops voor een dichte deur te staan, zegt Kooiman (SP). En dat zorgt volgens Diertens (D66) voor problemen en grote ongerustheid bij mensen, want zij hebben hulp nodig.

BEHANDELPLAFOND

Waar komt zo’n behandelstop vandaan? Zorgverzekeraars kopen ieder jaar zorg in bij ggz-instellingen op basis van het aantal patiënten dat het jaar ervoor geestelijke gezondheidszorg heeft ontvangen. Als die ingekochte zorg geboden is, is het geld op.

Bij sommige verzekeraars is het budgetplafond voor de geestelijke gezondheidszorg al in de loop van het jaar bereikt. Dit komt niet altijd door een toenemend aantal patiënten, maar bijvoorbeeld ook door de grotere problemen die mensen hebben. Hun behandelingen zijn dan duurder.

IN DE MEDIA

Sommige ggz-instellingen zoeken media-aandacht als pressiemiddel in de onderhandelingen met de zorgverzekeraar. Patiënten schrikken daarvan, zegt Agema (PVV). Ook El Yassini (VVD) vindt dat dit niet over de rug van patiënten moet worden uitgevochten.

Schippers wil ook dat dit niet meer gebeurt. Via de NZa sommeert zij instellingen en verzekeraars om het eerst met elkaar te bespreken en dan eventueel naar de geschillencommissie te stappen.

KOMT VAKER VOOR

Sazias (50PLUS) merkt op dat behandelstops eerder al in de wijkverpleging voorkwamen. Bovendien komt deze discussie elk jaar weer terug, vult Nijboer (PvdA) aan.

Hoe kan dit nou? Keijzer (CDA) vindt het “bizar”. Temeer omdat zorgverzekeraars een zorgplicht hebben en ggz verzekerde zorg is. Volgens Ellemeet (GroenLinks) werkt het contracteringsbeleid niet goed en moet daar fundamenteel iets aan veranderen.

Schippers zegt dat ze het ook niet acceptabel vindt dat mensen moeten wachten op zorg. Maar zij wil een oplossing bereiken door overleg en afspraken met de zorgverzekeraars.

De Kamer stemt op 26 september over de ingediende moties.

Bron: tweedekamer.nl

Dit bericht is 8250 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail