Bereidheid tot opofferen van anderen afwezig bij mensen met schade aan klein hersengebied

Facebooktwitterlinkedinmail

27 juli 2022- Eén leven opofferen om honderd levens te redden. Eenvoudige keuze? “De meeste mensen die een dergelijke hypothetische morele beslissing moeten nemen, zeggen: ja, ik zou dat ene leven opofferen”, aldus Jack van Honk en David Terburg, neurowetenschappers aan de Universiteit Utrecht. Maar zij ontdekten dat mensen met schade aan de basolaterale amygdala (BLA), een klein hersengebied, reageren met: ‘Nee, dat doe ik niet.’ Hun bevindingen zijn verschenen in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS. 

Van Honk, Terburg, en hun collega’s hielden de deelnemers aan hun onderzoek verschillende morele dillema’s voor. Onder de deelnemers waren vijf personen met een beschadiging aan het voornoemde kleine hersengebied. Deze deelnemers hadden moeite met opofferingsoordelen. Ook als er één leven tegenover duizenden levens werd gesteld, gaven zij aan dat ze het ene leven niet zouden opofferen om die duizenden te kunnen redden. Terburg: “Daarmee kunnen we stellen dat de basolaterale amygdala, de BLA, nodig is om de beslissing te nemen een leven op te offeren for the greater good.”

Doordacht vs intuïtief
De onderzoekers vroegen de patiënten met schade aan de basolaterale amygdala waarom zij deze keuze maakten. Ze gaven aan dat de beslissing om een leven op te offeren ‘teveel pijn doet’. Terburg: “Neurowetenschappelijk gezien laat dit zien dat de BLA cruciaal is voor het maken van doordachte, ‘uitkomstgedreven’ beslissingen. En dat zonder de BLA beslissingen juist intuïtief, ‘actiegedreven’ worden genomen.”

Bron: uu.nl

Dit bericht is 1371 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail