Antwoorden op Kamervragen over drugstest positief voor mensen met ADHD

Facebooktwitterlinkedinmail

18 oktober 2017 – Mensen met ADHD/ADD die dexamfetamine gebruiken kunnen gewoon auto rijden. Ze hoeven de drugstest niet te vrezen als ze hun medicatie volgens voorschrift nemen. Als ze er tenminste geen andere drugs of drank bij gebruikt hebben, zo meldt Impuls&Woortblind

Dat is de strekking van de antwoorden die minister Blok van Veiligheid en Justitie gisteren heeft gegeven op de Kamervragen. Mooi nieuws!

In de brief aan de D’66 Kamerleden zegt de minister vier belangrijke dingen:

1) De speekseltesten worden alleen afgenomen bij automobilisten die gevaarlijk rijgedrag vertonen, waarbij drugs een oorzaak kan zijn. Wanneer mensen volgens voorschrift dexamfetamine (of medicinale cannabis of morfine) gebruiken, is dit niet aan de orde. Ze rijden er immers beter van.

2) Als je bij een zogenaamde fuikcontrole, bijvoorbeeld bij een festival, toch positief test op een speekseltest, geef dan aan dat je dexamfetamine op doktersvoorschrift gebruikt. De agent noteert dit in het proces-verbaal en dit wordt dan meegenomen in de eventuele vervolgprocedure. Waarin ook weer het rijgedrag en eventueel combinatiegebruik van andere middelen meegewogen wordt.

3) Betrokken ministers gaan samen met apothekers en andere partijen kijken hoe ze een formele uitzondering in regels kunnen vatten, waarmee mensen die medicinaal dexamfetamine, cannabis of morfine gebruiken niet meer strafbaar zijn. Als ze zich wel aan de voorgeschreven dosering houden.

4) Methylfenidaat wordt NIET getest in de speekseltest.

Ons advies
Wij denken dat de minister hiermee het probleem voor onze doelgroep serieus neemt. Ons advies: blijf de dexamfetamine vooral gebruiken en ga met een gerust hart de weg op. Daarbij gaan we er van uit dat je van jezelf weet dat je veilig rijdt. Waarschijnlijk veiliger dan zonder de medicatie.

LEES HIER de brief met de antwoorden van minister Blok op de Kamervragen van D’66.

Bron: impulsenwoortblind.nl

Dit bericht is 6774 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail