BRIEF: Aan de jongeman die mijn autistische zoon uitlachte

Facebooktwitterlinkedinmail

Schermafbeelding 2016-06-21 om 11.35.07

21 juni 2016 – Lien Depoorter woonde zaterdag samen met haar zoontje Leander een uitzending op groot scherm van de match van de Rode Duivels bij in de Gentse Ghelamco Arena. Een mooie wedstrijd met een knappe overwinning voor de Duivels, maar daar kon Lien niet ten volle van genieten. En dat kwam helaas niet alleen door de technische problemen met het scherm in het stadion. Een jongeman in het publiek vond het immers nodig om haar kind uit te lachen. Op de Facebookpagina van AA Gent postte ze gisteren een open brief aan de jongeman.

Leander, een jongetje met autisme, is een grote fan van AA Gent. Samen met zijn mama trok hij zaterdag naar de Ghelamco Arena om er de match van de Rode Duivels op het grote scherm te volgen. Niet iedereen in het publiek hield echter zijn ogen op het scherm gekluisterd: een jongen die achter hen zat, lachte Leander uit. Lien wilde vermijden dat het incident de wedstrijd voor haar en haar zoontje zou vergallen en vermeed een confrontatie, maar achteraf kroop ze wel in haar pen:“Aan de jongeman die gister (zaterdag, red.) achter mijn zoontje zat tijdens de uitzending op groot scherm van de Duivels. Ja ik heb u zien lachen met hem, ja ik heb u doodgebliksemd met mijn ogen, zijn gedrag en uiting van tevredenheid leek misschien grappig. Ik had een scène kunnen schoppen,ik had u ten aanzien van uw vrienden met enkele woorden voor schut kunnen zetten. Ik heb ervoor gekozen u te negeren, want eerlijk gezegd ik had er even geen zin in om het geluk van mijn gezin met een gezellig middagje voetbal kijken te vergallen. Mocht het u interesseren zijn tics en gedragingen zijn een gevolg van zijn autisme, hij fladdert, hij wipt op en neer en besefte op het moment zelf niet dat u hem aan het uitlachen was. Hoogbegaafd als hij is maakt hij die link wel alleen later want op dat moment was hij zwaar overprikkeld en niet meer in staat om de overige impressies te verwerken. 

U hebt hem uitgelachen en daarmee voor mij het bewijs geleverd dat niet mijn zoontje maar u beperkt bent. Immers zal mijn zoon nooit met iemand lachen of die uitlachen omdat die persoon anders is. Hij zal hooguit, uit zijn sociale onbeholpenheid, vragen waarom die persoon anders is.

En moest het u interesseren ik ben ervan overtuigd dat mijn zoontje zijn liefde voor KAA Gent groter is dan die van u. In zijn wereld kan AA Gent immers winnen van elke ploeg, ook van de nationale teams, en als ze verliezen dan nog blijft hij ervan overtuigd dat ze kampioen zijn en iedereen aankunnen. 

Ik hoop jongeman dat u de volgende keer u iemand ziet die anders is dan u, u twee keer zult nadenken. Anders blijft ú beperkt en niet mijn klein ventje.

Gedraag u een klein beetje als de voetballer op de foto met mijn zoontje, hij is immers door wat hij heeft gedaan voor het zelfvertrouwen van mijn zoontje een voorbeeld. Autisme is geen keuze, acceptatie wel.”

Op de foto is Leander te zien met AA Gent-speler Benito Raman, die de jongen zijn wedstrijdshirt van de kampioenenmatch cadeau deed. Ook Raman sprong op Facebook voor Leander in de bres en noemt het jongetje een “topkerel”. Nog geen 24 uur later werd het bericht van Lien al meer dan 1.200 keer gedeeld en kreeg ze al honderden reacties.Van de jongeman aan wie de brief gericht is, heeft Lien echter nog niets gehoord, vertelt ze aan onze redactie. “Ik hoop wel dat hij het leest en tot inzicht komt,” besluit de mama van Leander.

Bron: hln.be

Dit bericht is 3160 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail