Kosten van verzuim door werkstress stijgen naar 2,8 miljard euro

Facebooktwitterlinkedinmail

12 november 2019- De kosten van werkverzuim door werkstress zijn opgelopen tot 2,8 miljard euro per jaar.  In 2018 hadden zo’n 1,3 miljoen werknemers last van burn-outklachten.  Dat melden TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op de eerste dag van de Week van de Werkstress.

De Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) werd gehouden onder ruim 60.000 werknemers van 15 tot 75 jaar. Van de ondervraagden vindt 45 procent dat er aanvullende maatregelen op het werk nodig zijn om de werkstress te verlagen.

Bij een derde van het ziekteverzuim op het werk wordt werkdruk of werkstress als reden gegeven. Weinig zelfstandigheid, hoge taakeisen en ongewenst gedrag van klanten, patiënten of leerlingen worden vaak genoemd als stressbronnen.

De werkstress is het hoogst in het onderwijs, de ict-sector, de zakelijke dienstverlening en de industrie. De werk-gerelateerde gezondheidskosten bedragen in 2017 8,7 miljard euro; daarvan is 4,7 miljard euro het gevolg van mentale en psychische gezondheidsrisico’s.

Informatie overload

Eén van de thema’s van de week van de werkstress is ‘digital detox’. Bijna de helft (47%) van de werknemers is vaak of altijd buiten werktijd bereikbaar, 60% maakt (bijna) altijd gebruik van de PC of smartphone voor communicatie en 28% van de werknemers ervaart informatie-overload: zij krijgen zo veel informatie dat zij dat niet meer kunnen verwerken.

Werkstress hangt samen met deze constante stroom aan digitale informatie.  Meer dan de helft (51%) van de werknemers die informatie-overload ervaren, noemt  stress als oorzaak van werk-gerelateerd verzuim terwijl dit door een kwart van de mensen die geen informatie-overload ervaren als reden wordt genoemd

Volgens TNO moet werkstress “integraal” worden aangepakt. Werknemers moeten er niet alleen voor staan, maar ook op de werkvloer, in organisaties en in de maatschappij moeten maatregelen worden genomen.

De  Factsheet Werkstress 2019 is gebaseerd op de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA), een onderzoek van TNO en CBS onder ruim 60 duizend werknemers van 15 tot 75 jaar.

Uitgebreid artikel en grafieken vind je op tno.nl en op nos.nl vind je meer informatie en video’s.

Bron: nu.nl / tno.nl/ nos.nl

 

Dit bericht is 5003 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail