Tv-uitzending Radar: betere begeleiding nodig bij gebruik en afbouw antidepressiva

Facebooktwitterlinkedinmail

14 februari 2024 – Tv-programma Radar onderzocht de voorlichting en begeleiding van mensen die antidepressiva voorgeschreven krijgen. MIND heeft geholpen om respondenten te vinden en maandagavond 12 februari heeft MIND-directeur Dienke Bos in de uitzending gereageerd op de uitkomsten: meer dan de helft van de mensen is bij het voorschrijven van de antidepressiva niet ingelicht over mogelijke problemen bij het stoppen. Opvallend in dit onderzoek is ook dat 87% van de mensen zelf met het idee kwam om te stoppen. MIND vindt dat behandelaren en huisartsen vaker tussentijds moeten evalueren en bij aanvang meer voorlichting moeten geven. De eerste stappen worden gezet om tot een officiële richtlijn voor de afbouw van medicatie in de psychiatrie te komen.

Goede informatie over afbouw al bij de start geven
Jaarlijks gebruiken gemiddeld 1,2 miljoen mensen in Nederland antidepressiva. Velen van hen, en hun naasten, worstelen met vragen over onder andere de afbouw ervan. Uit het onderzoek door Radar blijkt dat meer dan de helft van de mensen (52%) bij het voorschrijven van de antidepressiva niet is ingelicht over mogelijke problemen bij het stoppen. Verder blijkt dat van de groep mensen die het nu gebruikt, ruim een derde zou willen stoppen. Van de respondenten kwam 87% van de mensen zelf met het idee om te stoppen, 8% vanuit de huisarts en bij 4% van de psychiater. MIND vindt dat de professionals hier vaker het gesprek over zouden moeten aangaan. MIND-directeur Dienke Bos: ”Wij roepen dan ook alle professionals op om kennis te nemen van alle informatie over afbouw die er is en om hun cliënten hierin goed te begeleiden.” Mensen die zelf meer weer willen weten, adviseren wij om het gesprek met hun behandelaar aan te gaan. En voor meer informatie verwijzen wij mensen naar de onafhankelijke website antidepressiva.nl van Stichting KenMed waar MIND ook aan heeft meegewerkt.

Begeleiding bepaalt succes van de afbouw
Goed nieuws uit het onderzoek is dat een grote meerderheid zelf inspraak had in het afbouwproces (81%) en dat in 70% van de gevallen een afbouwplan werd opgesteld. Helaas werd slechts in 39% van de gevallen afspraken gemaakt over de bereikbaarheid van de behandelaar en kreeg slechts 1 op de 3 afbouwers uitleg over het verschil tussen ontwenningsklachten en terugval. MIND-directeur Dienke Bos licht in de uitzending het belang van goede begeleiding toe: “Als je gaat afbouwen, is je grootste angst dat je een terugval krijgt. Doordat ontwenningsklachten vaak heel erg lijken op de oorspronkelijke klachten waarvoor iemand de medicatie is gestart, is goede informatie en begeleiding heel belangrijk. De arts kan je dan helpen om het onderscheid tussen de klachten te maken.” Het is dan ook niet verstandig om zonder hulp te gaan afbouwen.

In 2018 en vorig jaar in 2023 heeft MIND samen met de beroepsverenigingen van huisartsen (NHG), apothekers (KNMP) en psychiaters (NVvP) afbouwadviezen opgesteld. Dit zogeheten ‘afbouwdocument’ geeft een eerste aanzet en houvast voor patiënten en professionals voor het afbouwen van antidepressiva. Om ervoor te zorgen dat meer kennis over afbouw komt en deze een vaste plek krijgt in de behandeling, worden stappen gezet om tot een officiële medische richtlijn te komen voor de afbouw van medicatie in de psychiatrie. MIND zal hierbij betrokken zijn en we zullen ons hard maken voor de implementatie ervan in de dagelijkse praktijk.

Lees hier het artikel van Radar over het onderzoek en klik hier om de uitzending terug te kijken (vanaf 26:00 minuten).

Bron: mindplatform.nl

Dit bericht is 1150 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail