Taal- en sociale achterstand oorzaak hoger risico psychose bij migranten

Facebooktwitterlinkedinmail

28 april 2020 –  Psychotische stoornissen, waarbij een patiënt lijdt aan hallucinaties of wanen, komen veel vaker voor onder etnische minderheden in westerse landen, zo bleek al uit eerdere onderzoeken. Tot het onderzoek van epidemioloog Hannah Jongsma was de oorzaak hiervan echter onduidelijk, zo meldt Trouw

Het viel Hannah al op dat  psychose onder Marokkaanse mannen vier keer zo vaak voor kwam vergeleken met de rest van de Nederlanders.  Toen ze in Engeland woonde bleek het risico op een psychose onder mannen met een Carinbische achtergrond zelf vijf keer zo hoog.

Samen met een collega aan het University College London deed Hannah als een van de eersten empirisch onderzoek naar de verklaring, door de gegevens van ruim 1100 psychotische patiënten uit zes landen te analyseren. Deze maand publiceerde ze de resultaten  van het vijf jaar durende onderzoek in het tijdschrift Psychological Medicine.

Twee factoren 

Uit het onderzoek blijkt dat twee factoren een grotere kans op een psychose veroorzaken; taalachterstand en sociale achterstand.  De taalachterstand zie je voornamelijk bij eerste generatie migranten. De sociale achterstand  bij tweede en derde generaties migranten. Mannen met psychotische stoornissen kwamen vaker uit gezinnen met een lagere sociaaleconomische status. Dit bevestigt de relatie tussen sociale achterstand, een lagere levensverwachting en slechtere gezondheid. Dit geldt dus voor psychotische stoornissen, zeker bij etnische minderheden.

Het gebrek aan controle over je leven  door een sociale of culturele achterstand kan op den duur je dopaminesysteem, dat ervoor zorgt dat je prikkels uit de omgeving waarneemt,  ontregelen.  Dit kan leiden tot hallucinaties.  Het gevoel hebben niet in je omgeving te passen zorgt voor een gedreigingsreflex, wat paranoïde gedachten kan veroorzaken,

Wat de overheid kan  doen om het aantal psychoses bij etnische minderheden terug te dringen is
de algemene positie van etnische minderheden proberen te verbeteren, door ongelijkheid tegen te gaan.  Een goede ondersteuning bij het leren van de taal is ook belangrijk. Daarnaast kun je gerichte interventies doen : als mensen zich in zo’n sociale en culturele achterstandspositie bevinden, kun je gerichte interventies doen zoals ondersteuning bij een positieve identiteitsontwikkeling.

Bron: trouw.nl 

Dit bericht is 2941 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail