Nieuwsuur interviewt de Nederlandse Vereniging Autisme over problemen CBR

Facebooktwitterlinkedinmail

7 november 2019 – Deze week kwamen journalisten van Nieuwsuur televisie-opnamen maken bij het landelijk bureau van de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) in De Bilt. Dit gebeurde naar aanleiding van ons persbericht over vermoedens van zorgfraude door keuringsartsen van het CBR. 

De NVA deed melding van serieuze vermoedens van zorgfraude bij het CBR, nadat we afgelopen maanden veel berichten van onze leden ontvingen over mogelijke misstanden bij de medische test die mensen met autisme verplicht moeten ondergaan.

Deze ‘gezondheidskeuring’ wordt gedaan bij een door het CBR aangewezen keuringsarts. Er zijn niet alleen lange wachttijden. Er kwamen ook meldingen binnen over keuringsartsen die enkel contante betalingen accepteren, keuringsartsen die weigeren een factuur te overleggen, keuringsartsen die ter plekke de kosten verhogen (bij niet betaling slaagt men niet), keuringsartsen die facturen sturen met niet-uitgevoerde werkzaamheden en keuringsartsen die onduidelijke testen uitvoeren die niet relevant zijn (ogentest bij autisme).

Geen verband tussen rijvaardigheid en autisme
Nieuwsuur interviewde NVA-directeur Karol Henke. Eerder sprak de redactie al met enkele gedupeerde automobilisten. Henke: ,,Tijdens het interview heb ik bovendien benadrukt dat de wet die voorschrijft dat mensen met autisme moeten worden gekeurd, gebaseerd is op een onderzoek waarin het woord autisme niet eens genoemd wordt. Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor een verband tussen rijvaardigheid en autisme. Sterker nog, mensen met autisme blijken, zodra ze eenmaal hun rijbewijs hebben gehaald, gemiddeld veiliger te rijden.”

,,Vroeger dachten we dat vrouwen niet geschikt zouden zijn om te autorijden. Gelukkig hebben we afscheid genomen van die achterhaalde gedachte. Bij mensen met autisme echter blijkt dat ongegronde onderscheid nog altijd springlevend. Niet alleen schandalig, maar ook vernederend.”

Buitenland
In de landen om ons heen is het beter geregeld, ontdekte Henke. ,,In België, Duitsland of Engeland regelen ze het vóóraf. Je moet zelf aangeven of je denkt dat je problemen zult krijgen tijdens het rijden. Zo nodig krijg je extra begeleiding tijdens de rijlessen.

De uitzending over het CBR van Nieuwsuur wordt (onder voorbehoud) donderdag 7 óf vrijdag 8 november uitgezonden, om 22.00 uur op NPO2. Voor meer informatie: zie nieuwsuur.nl

Bron: autisme.nl

Dit bericht is 2975 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail